Match | Umeå IK - Hammarby

Elitettan, 2019-07-07 14:00

Publiksiffra: 1048

Umeå IK

1:1

(1:0)

Hammarby

Umeå IK

Hammarby

Kryss med mersmak i toppmötet fick avsluta vårsäsongen

 

Här är matchrapporten från krysset borta mot toppkonkurrenten Umeå IK och ord från både huvudtränare Isak Dahlin och 1-1-skytten Emma Jansson. – En poäng med mersmak och som vi ändå kan känna stolthet över, menar Isak.

 

Efter en rivstart från Umeå hade hemmalaget petat in två bollar i nät redan efter knappt fyra minuter. Lyckligtvis åkte offsideflaggan upp andra gången. Det första var dock fullt godkänt och kom efter att laget trillat runt bollen en stund på Bajens planhalva innan den längre bollen slogs ut mot Oriji Ebere, som tog sig runt Nygren ute på vänsterkanten och hittade in till Lova Lundin som behärskat kunde vinkla in ledningsmålet högt i det bortre hörnet.

 

Hammarby skulle dock äta sig in i halvleken mer och mer, främst med hjälp av ett allt mer fungerande presspel som störde hemmalaget i uppspelsfasen vid flera tillfällen. Det krävs dock en slutprodukt, och den saknades en aning, men skulle bättras på i andra. Mot slutet av halvleken tog dom svartklädda kommandot återigen och den skulle sluta i princip som den inleddes, dock utan några fler UIK-mål. Eberes volley med bredsidan på Wilma Öhmans höga inlägg strax innan halvtid var matchens bästa chans utöver målet. Strax innan hade även Emma Åberg Zingmark en dubbelchans, fri med Gynning i straffområdet, men Britta kunde avvärja både ett och två avslutsförsök. Pausvila och hemmaledning med 1-0.

 

Isak om första halvlek:

– Tyvärr lyckas vi återigen hamna i underläge innan klockan nått två minuter, förvisso efter en bra aktion. Vi trampar ändå igång och äter oss in i matchen utan att riktigt skapa så många högkvalitativa målchanser som vi är vana vid, samtidigt som Umeå är giftiga då de får ligga på omställning. Vår brist på lägen beror dels på att vi möter ett riktigt bra lag, men även på grund av både strukturella fel och svag teknisk kvalité stundtals. 

 

I den andra halvleken skulle Bajen komma till klart fler målchanser och matchen skulle öppna upp sig överlag. Efter ett par pigga grönvita minuter skulle Umeå vaska fram några halvchanser, men Hammarby kunde styra undan farligheterna med hjälp av både backlinje och burväktare Gynning. 

 

Utjämningen kom mitt i halvleken efter att Ökvist snurrade runt ute på vänsterkanten nära offensiv kortlinje, hittade in till Gibson som i sin tur lirade ut till Nygren. Alma tar ett par kliv in i banan, hittar Emma Janssons fötter med en distinkt boll efter backen, som i sin tur vänder upp och kan placera in kvitteringen med högern nere vid Granbergs vänstra stolprot. 

 

Efter målet är Bajen på hugget. ”Asta” kommer loss kring mittlinjen några minuter senare och får driva i hög fart mot UIK:s straffområde. Avslutet med högern är hårt, men strax utanför Granbergs högra stolpe den här gången. Hammarby har även flera fina kombinationer som är nära att resultera, för att inte tala om ett flertal fasta situationer. På slutet böljar matchen något men när slutvisslan ljuder för sommaruppehåll är krysset i toppmötet ett faktum. Ett litet fall framåt för den grönvita bortastatistiken, då de tre senaste resorna slutat med förluster. Hemmalaget kliver med poängen upp i serietopp, medan Bajen tar ledighet som trea – två poäng bakom tvåan AIK. 

 

Isak sammanfattar dagen:

– Vi justerar en del saker i paus och förutom en period när andra halvlek precis satt sig, då vi blir för låga, lyckas vi till slut nöta ner de och Emma kvitterar välförtjänt. Efter det tycker jag att vi har momentum och går för att även göra tvåan, men vi möter som sagt ett bra UIK och det höga tempot tar lite ut sin rätt i utförandet av avgörande aktioner. 

 

– Summa summarum är jag glad och stolt över spelarna som verkligen tömmer sig och går för att vinna matchen, men någonstans tror jag att vi också känner att en poäng var helt okej. Nu har vi betat av alla tre topplag på bortaplan, med fem av nio möjliga poäng som resultat, och vi är i allra högsta grad med i racet efter den nu korta men välbehövliga semestern som väntar laget, avslutar Dahlin. 

 

Kaptenen och 1-1-skytten Emma Jansson om mötet:

– Umeå inleder riktigt starkt, där vi inte är på tårna från start. Men trots deras momentum så krigar vi oss in i matchen på ett bra sätt. Även fast vi låg under med 1-0 tidigt så kände jag ett lugn jag inte riktigt känt tidigare under säsongen. I andra halvlek tycker jag att vi styr allt och har såpass mycket boll att vi ska kunna skapa fler klara målchanser. Att få med sig ett kryss i den här matchen är bra sett till att Umeå är ett seriens bästa lag, menar Jansson.

 

Målet då?

– Lotta gör ett fint förarbete ute på vänsterkanten och får sedan över bollen till Alma som tar med sig den in i banan och slår en perfekt passning diagonalt till mig. Jag tar en fin touch som öppnar upp för skottläget och placerar in bollen via stolpen. Som alltid är det lika kul att få göra mål och extra fint att det ledde till en poäng efter det tidiga underläget, avslutar kaptenen. 

 

Det mesta lutar alltså åt att kampen om de två platserna för uppflyttning till OBOS Damallsvenskan kommer pågå ändå in på målsnöret. Om du inte köpte säsongskort inför året kan du säkra din plats till att följa upplösningen på nära håll genom att köpa Höstsäsongskortet, som gäller för de fem sista hemmamatcherna för säsongen. Klicka här att komma till försäljningssidan

 

Hammarby inleder höstsäsongen borta mot jumbon Sundsvalls DFF lördagen den 3 augusti kl 15 på NP3 Arena. Klicka här för att se Elitettans tabell.

 

Marcus Bolldén

 

Foto: Umeå IK

 

Startelva

3.
Julia Ekholm
5.
Elin Bergkvist
6.
Felicia Saving
8.
Ellen Gibson
9.
Astrid Larsson
10.
Emma Jansson
11.
Alma Nygren
16.
Emilia Larsson
17.
Lotta Ökvist
18.
Hanna Lundkvist
24.
Britta Gynning

Arena

Umeå Energi Arena

Avbytare

2
Filippa Graneld
14
Lawlaw Nazeri
20
Jonna Andersson
21
Louise Lillbäck
26
Emma Westin

Domare

Maral Mirzai Beni, Göteborg

Mål

  • 1-0 Lova Lundin (3)
  • 1-1 Emma Jansson (67)

Kort

  • Olivia Holm (10)
  • Emma Jansson (74)

Byten

  • Felicia Saving / Louise Lillbäck (61)
  • Emma Åberg Zingmark / Annina Wede (63)
  • Lova Lundin / Elin Nilsson (78)
  • Olivia Holm / Wilma Carlsson (84)