Match | IK Uppsala - Hammarby

Elitettan, 2019-04-27 15:00

Publiksiffra: 301

IK Uppsala

1:2

(1:2)

Hammarby

IK Uppsala

Hammarby

Knapp men klar trepoängare på Löten

 

Emma Janssons vänsteravslut innebar 1-0 och särskilt efter Cassandra Korhonens snabba replik för Uppsala var första halvlek en enda tigerrandig jakt på 2-1. Efter att både Jansson och Emilia Larsson prickat virket hittade Astrid Larsson rätt med en delikat direktträff. Ledningen borde varit större i paus och andra blev mer av ett ställningskrig, men HIF gick segrande.

 

En torr konstgräsplan på blåshålet Löten, med såväl godstågstrafik som motorled just intill, det får nästan “Jallavallen” att framstå som en idyll. Ändå var förutsättningarna underbara – 20 grader i luften, en molnfri himmel och en högljudd busslast tillresta supportrar som bidrog till hemmaföreningens nya publikrekord på anläggningen. Hammarby tog på planen kommandot direkt och Uppsala hade svårt att få utrymme för ett eget ordnat spel.

 

Snart kom också målmöjligheterna och mot ett fysiskt, kämpande och lojalt motståndarlag är det naturligtvis alltid skönt att den första resulterar – redan efter sju minuter. Lotta Ökvist fyllde på till vänster och fick till ett inspel där Emilia Larsson nästan borde ha fått framspelningspoängen, genom sin duellvinst mot mittbacken i första ytan. Då kunde anfallspartnern Emma Jansson sätta dit foten, den vänstra för en gångs skull, och förpassa bollen i nät.

 

IKU-spelet gick, i stora drag, ut på att sätta BK 30-värvningen Cassandra Korhonen rättvänd mot Bajen-försvaret. Hon stod också mycket riktigt för kvitteringen, framemot halvlekens mitt, men målet såg ut att vara en följd av missförstånd vid ett högerinspel. Hammarby öste omgående på, och utöver länkad sekvens där högerkantens företagsamma Hanna Lundkvists löpning banade väg för halvdussinet skottförsök, rann också Jansson igenom i nästa anfall och prickade insidan av Lina Lundqvists vänsterstolpe.

 

Nästa ramträff blev Emilias, en halvvolleyvrist i 39:e värd ett bättre öde än ribbklonket. Men lika viktigt som att få hål på Uppsala tidigt, lika betydelsefullt blev Astrid Larssons segermål två minuter senare, efter ännu ett längre anfall. ”Asta” prickade med en direktvrist krysset med en knorrad boll – ytterns fjärde mål på de tre första serieomgångarna.

 

Många HIF-ramträffar blev det, men IKU hade också en, tidigt i andra halvlek. Efter att Felicia Saving fått såväl frispark emot sig som varning, i en av de avslutande 45 minuternas många innermittfältsdueller, slogs frisparken rakt i Jonna Anderssons överliggare. Kvarten in replikerade Savings närmsta lagkamrat Ellen Gibson med, ja, en frispark i ribban – där mittbacken Elin Bergkvist var först på returen men tog i väl mycket och sköt över.

 

I ett av många byten framemot slutskedet ersattes Emilia av Jonna Ståhl, som efter sju veckors bortavaro kunde tävlingsdebutera för Hammarby. Mittfältaren var nära att näta direkt, och även Lawlaw Nazeri, som hoppat in tidigare i Astrids ställe, hittade sånär rätt – Bajens fjärde ramträff. Slutminuterna blev smått parodiska då domarteamet bland annat tappade bort vilken Uppsala-spelare som skulle varnas efter en sen satsning (ett andra gult kort som alltså gick om intet). Hemmalaget fick inte fram mer än en halvchans där Andersson kom ut snabbt för att ta hand om bollen, och Bajen kunde fira en välförtjänt men onödigt knapp seger – och en skön säsongsinledning – ihop med bortaföljet.

 

Mattias Jansson

 

Härnäst, kommande lördag, tar Hammarby emot Mallbacken på Hammarby IP. Köp biljett här!

 

Foto: Marcus Bolldén

Startelva

3.
Julia Ekholm
4.
Fanny Johansson
5.
Elin Bergkvist
6.
Felicia Saving
8.
Ellen Gibson
9.
Astrid Larsson
10.
Emma Jansson
16.
Emilia Larsson
17.
Lotta Ökvist
18.
Hanna Lundkvist
20.
Jonna Andersson

Arena

Lötens IP

Avbytare

2
Filippa Graneld
11
Alma Nygren
14
Lawlaw Nazeri
15
Merlinda Shabanaj
22
Jonna Ståhl
24
Britta Gynning
25
Ellinor Johansson

Domare

Anastasia Oberlauf, Lycksele

Mål

  • 0-1 Emma Jansson (9)
  • 1-1 Cassandra Korhonen (20)
  • 1-2 Astrid Larsson (41)

Kort

  • Felicia Saving (50)

Byten

  • Astrid Larsson / Lawlaw Nazeri (59)
  • Emilia Larsson / Jonna Ståhl (72)
  • Hanna Lundkvist / Alma Nygren (79)