9. Dajan Hashemi

Trots sin ringa ålder har Dajan Hashemi flera år av seniorfotboll bakom sig. Hon debuterade i högstaligan som 17-åring och målproduktionen i flicklandslagen ledde såväl till Linköping sommaren 2018 som till en A-landslagskallelse i våras. Men i LFC användes Hashemi ofta som wingback då det väl blev speltid. I Hammarby vill hon hitta tillbaka till glädjen och målformen – och på så vis bidra till uppflyttningen.

 

Dajan Hashemi växte upp i Helsingör-stadsdelen Snekkersten och fick sin initiala fotbollsfostran i dess kvartersklubb, Snekkersten IF. Efter en tonårssejour i Hillerød Fodbold värvades hon till BSF, en i regionen större förening som uttydes Ballerup-Skovlunde Fodbold, där hon debuterade i Elitedivisionen som 17-åring i augusti 2017. Därefter dröjde det 23 matcher till i högstaligan på ett år och en vecka – sedan var Linköpings FC i storasyster Sveriges toppskikt ny klubbadress. Däremellan de två baljorna på tolv minuter mot Nederländerna i F19-EM utgjort ett internationellt genombrott, och snart efter flytten till LFC fick hon också mäta sig med de riktigt stora – i Champions League-mötet med Paris Saint-Germain.

 

Hemmavid gick utvecklingen inte obemärkt förbi; i maj kom kallelsen till A-landslaget, dock blev hon denna gång kvar på bänken i Danmarks träningsmatch. Sammantaget blev dock inte tiden i Linköping vad Hashemi sett framför sig på förhand. Under 2019 deltog hon visserligen i 20 av 22 seriematcher (varav sex framträdanden från start) när LFC blev allsvensk femma. Men hon användes alltså i stor utsträckning om wingback, en position där hon inte kände att hon fick fram sina styrkor, som mycket handlar om målsinnet och avslutskylan. Nu vill Dajan Hashemi förädla just de egenskaperna på Hammarby IP – och därigenom bidra till att Bajen återvänder till OBOS Damallsvenskan. 

 

– Med Dajan i laget spetsar vi offensiven med en mycket spännande spelare. Vi tror att hon kommer passa bra in i vårat sätt att spela och hon har redan visat att hon kan spela på allsvensk nivå trots sin unga ålder. Vi gjorde mycket mål ifjol men tror det kan bli ännu fler 2020 med Dajan i laget och jag känner att vi nu lyckats spetsa laget i alla delar inför den kommande säsongen, sade sportchef Johan Lager om värvningen hösten 2019.

 

Klicka här för att se hennes första HTV-intervju.

Dajan stats

Statistik 2020 MATS STA INB UTB MÅLM PASA VARG UTVR
Statistik (karriär) MATS STA INB UTB MÅLM PASA VARG UTVR

Dajan facts
Ålder 19
Position Anfallare
Nationalitet Danmark
Moderklubb Snekkersten IF

Carol

Rodrigues

Petronella

Ekroth

Klara

Andrup

Frida

Thörnqvist

Elsa

Karlsson

Ellen

Wangerheim

Hanna

Folkesson

Dajan

Hashemi

Alice

Carlsson

June

Pedersen

Emma

Westin

Ellinor

Johansson

Filippa

Graneld

Jonna

Andersson

Jonna

Ståhl

Felicia

Saving

Hanna

Lundkvist

Emilia

Larsson

Britta

Gynning

Lawlaw

Nazeri

Emma

Jansson

Helén

Eke

Ellen

Gibson