16. Emilia Larsson

Emilia Larsson har kvartersklubben IK Östria Lambohov som moderklubb, men fick det mesta av sin fotbollsfostran i Linköpings FC. Där debuterade hon i A-laget redan som 15-åring, i Svenska Cupen. 2014 och 2015 gnuggade hon sig närmre att färga på seniornivå, med ett inhopp i Damallsvenskan vartdera året, och nästa säsong blev chanserna i stjärnspäckade LFC fler. Den 2 september 2016 gjorde då 18-åriga Larsson sitt första allsvenska mål, mot Kvarnsveden, och sammantaget luftades hon detta år från bänken vid nio tillfällen.

 

Helt belåten med detta var inte Larsson, som behövde en nystart, och 2017 fann utmaningen hos länsgrannen IFK Norrköpings rätt så nystartade damverksamhet. ”Peking”, som missade att ta en plats i Elitettan då serieomläggningen skapade serien 2013, har sedan dess jagat avancemanget. Nära har det varit flera gånger – bland annat i år. Resultatraden 17-2-3 räckte dock inte; Jitex tappade än färre poäng. Bästa målgörare i IFK: Emilia Larsson, som med 21 pytsar blev trea i Division 1 mellersta Götalands skytteliga. Och hon nådde alltså Elitettan ändå 2019 – genom spel i Bajen 2019.

 

– Att välja Hammarby kändes som ett självklart val för mig. Jag har fått en bra känsla för klubben och ambitionerna. Det känns som rätt steg för mig i min framtida utveckling och för min framtida karriär, sade Emilia själv om nya klubbvalet.

 

– Emilia är en offensiv spelare som kan hålla till såväl som forward och som offensiv mittfältare. Hon vill framåt och andas fotboll varje vaken sekund. Hon kom fram tidigt i Linköping och har trots sin ringa ålder skaplig erfarenhet av spel på hög nivå, sade sportchef Johan Lager om nytillskottet.

 

2019 röstades hennes soloräd hemma mot Lidköping fram till årets mål, ett pris hon fick motta på Bajengalan tillsammans med Vladimir Rodic som vann kategorin för herrarna. 

Emilia stats

Statistik 2020 MATS STA INB UTB MÅLM PASA VARG UTVR
Statistik (karriär) MATS STA INB UTB MÅLM PASA VARG UTVR

Emilia facts
Ålder 22
Position Mittfältare
Landskamper 5 F17
Nationalitet Sverige
Moderklubb IK Östria Lambohov

Petronella

Ekroth

Klara

Andrup

Frida

Thörnqvist

Elsa

Karlsson

Ellen

Wangerheim

Hanna

Folkesson

Dajan

Hashemi

Alice

Carlsson

June

Pedersen

Emma

Westin

Ellinor

Johansson

Filippa

Graneld

Jonna

Andersson

Jonna

Ståhl

Felicia

Saving

Hanna

Lundkvist

Emilia

Larsson

Britta

Gynning

Lawlaw

Nazeri

Emma

Jansson

Helén

Eke

Ellen

Gibson