toggle menu

16. Emilia Larsson

Emilia Larsson har kvartersklubben IK Östria Lambohov som moderklubb, men fick det mesta av sin fotbollsfostran i Linköpings FC. Där debuterade hon i A-laget redan som 15-åring, i Svenska Cupen. 2014 och 2015 gnuggade hon sig närmre att färga på seniornivå, med ett inhopp i Damallsvenskan vartdera året, och nästa säsong blev chanserna i stjärnspäckade LFC fler. Den 2 september 2016 gjorde då 18-åriga Larsson sitt första allsvenska mål, mot Kvarnsveden, och sammantaget luftades hon detta år från bänken vid nio tillfällen.

 

Helt belåten med detta var inte Larsson, som behövde en nystart, och 2017 fann utmaningen hos länsgrannen IFK Norrköpings rätt så nystartade damverksamhet. ”Peking”, som missade att ta en plats i Elitettan då serieomläggningen skapade serien 2013, har sedan dess jagat avancemanget. Nära har det varit flera gånger – bland annat i år. Resultatraden 17-2-3 räckte dock inte; Jitex tappade än färre poäng. Bästa målgörare i IFK: Emilia Larsson, som med 21 pytsar blev trea i Division 1 mellersta Götalands skytteliga. Och hon nådde alltså Elitettan ändå 2019 – genom spel i Bajen 2019.

 

– Att välja Hammarby kändes som ett självklart val för mig. Jag har fått en bra känsla för klubben och ambitionerna. Det känns som rätt steg för mig i min framtida utveckling och för min framtida karriär, sade Emilia själv om nya klubbvalet.

 

– Emilia är en offensiv spelare som kan hålla till såväl som forward och som offensiv mittfältare. Hon vill framåt och andas fotboll varje vaken sekund. Hon kom fram tidigt i Linköping och har trots sin ringa ålder skaplig erfarenhet av spel på hög nivå, sade sportchef Johan Lager om nytillskottet.

 

2019 röstades hennes soloräd hemma mot Lidköping fram till årets mål, ett pris hon fick motta på Bajengalan tillsammans med Vladimir Rodic som vann kategorin för herrarna. 

Emilia stats

Statistik 2022 MATS STA INB UTB MÅLM PASA VARG UTVR
Statistik (karriär) MATS STA INB UTB MÅLM PASA VARG UTVR

Emilia facts
Ålder 24
Position Mittfältare
Landskamper 3 U23, 5 U17
Nationalitet Sverige
Moderklubb IK Östria Lambohov

Simone

Boye Sørensen

Jonna

Andersson

Kyra

Cooney-Cross

Courtney

Nevin

Smilla

Holmberg

Vilde

Hasund

Hannah

Kohl

Adelina

Engman

Sara

Eriksson

Bella

Andersson

Matilda

Vinberg

Fanny

Hjelm

Madelen

Janogy

Eva

Nyström

Anna

Tamminen

Elsa

Karlsson

Ellen

Wangerheim

Hanna

Folkesson

Alice

Carlsson

Emma

Westin

Emilia

Larsson

Britta

Gynning

Elise

Kellond-Knight

Emma

Jansson

Ellen

Gibson