toggle menu

6. Fanny Hjelm

 

Se hennes första HTV-intervju ovan, från vårvintern 2021.

 

Fanny Hjelm fostrades precis som Hanna Ljungberg, en annan UIK-profil, i grönvita Mariehems SK som är en kvartersklubb av det större slaget. MSK klev 2010 upp på seriepyramidens tredje nivå. Mariehem tappade bara poäng i tre av i Division 2 norra Norrlands omgångar, men även Assi presterade 15-1-2 som resultatrad. Mellan den överlägsna duon skiljde dock målskillnaden – 57-8 för Mariehem mot 72-28 för Kalix-laget. Av de grönvita fullträffarna svarade 18-åriga Hjelm för tio, denna första seniorsäsong.

 

Hjelm följde emellertid inte med MSK upp, utan avancerade istället ytterligare en nivå då hon värvades av allsvenska ”storasystern” Umeå IK. Där medverkade talangen i merparten av matcherna redan första säsongen, innan hon gjorde sig helt ordinarie 2012 då den forna storklubben nådde en sjundeplacering. Hon har förr använts såväl som ytterback på båda flankerna som i en trebackslinje, men på senare tid landat helt och hållet i rollen som duellstark, placeringsskicklig och kreativ innermittfältare.

 

På grund av studier valde Hjelm 2014 att återvända till Mariehem som blivit ett mittenlag i Division 1. Hon höll sig kvar på samma serienivå året därpå, men flyttade en bra bit söderut för att representera Gamla Upsala och fortsätta sin idrottslärarutbildning. Hjelm svarade för sju baljor när GUSK blev tvåa, tätt bakom uppflyttade Sundsvalls DFF. Närmast kommer hon från en längre sejour i Umeå IK, dit hon återvände 2016.

 

I sin återkomst till björkarnas stad startade Hjelm i samtliga 22 matcher. Men 00-talets dominant i svensk damfotboll hade drabbats av svåra ekonomiska problem och klarade inte att behålla sin allsvenska status – efter 1-1 borta mot Kristianstad var en svit av 19 allsvenska säsonger som gett sju SM-tecken över. I och med Lisa Hurtigs övergång till Linköping tog Hjelm över kaptensbindeln i Umeå, som hon blev förblev trogen, och i fjol spelade tillbaka upp i finrummet efter tre försök i Elitettan.

 

2020:s sent startade säsong började tungt för UIK då gästande Piteå vann premiären med 3-2, efter att Nina Jakobsson som ju blir medspelare i Bajen framöver öppnat målskyttet. Hjelm hittade också nätmaskorna direkt i serien med sin reducering från straffpunkten, dit det varit hennes uppgift att kliva fram. Hjelm var oftast given på startelvans centrala mittfält, men i augusti råkade hon ut för en covid-smitta som innebar att hon missade tre av matcherna.

 

Umeå ramlade som bekant ur OBOS Damallsvenskan på grund målskillnad, trots seger i slutomgången borta mot Eskilstuna och en poängskörd som gjorde degraderingen lika snöplig som Hammarbys senaste nedflyttning. På Tunavallen avgjorde Eva Nyströms frispark förgäves, men precis som den finska mittbacken spelar Hjelm allsvenskt även fortsättningsvis, på Hammarby IP. Duon lär efter tiden i UIK känna igen sig då Bajens ambition ju också är att styra och kontrollera matcherna. Fanny Hjelm har hittills i karriären noterats för 74 allsvenska matcher och fyra baljor, samt 75 Elitettan-framträdanden med sju pytsar.

 

– Hammarby är ju en storklubb med mycket historia. Jag har haft ganska bra koll de senaste åren, särskilt 2019 då vi ju möttes i Elitettan. Även om det var vi som vann serien, så var Hammarby väldigt jobbiga att möta, ett lag med många bra spelare. Det märks att Hammarby vill spela en positiv fotboll och att spelarna tycker det är roligt att vara en del av det spelsättet.

 

– Sedan vet man ju att det finns en massa supportrar och ett grymt stöd från läktarhåll. Det är jättekul att intresset för damfotboll ökar i Sverige och där kommer jag ju till en klubb som har en ledande position, sade Fanny i samband med sin presentation den 23 december 2020.

 

– Med Fanny får vi en av de skickligaste och bolltryggaste mittfältarna i Damallsvenskan. Vi har följt henne sedan fjolåret och är mycket glada för att vi nu lyckats knyta henne till Bajen. Hon passar perfekt in i vårt sätt att spela, beskrev sportchef Johan Lager sin nya mittfältsmotor i samband med nyheten.

Fanny facts
Ålder 31
Position Mittfältare
Nationalitet Sverige
Moderklubb Mariehem SK

Simone

Boye Sørensen

Jonna

Andersson

Kyra

Cooney-Cross

Courtney

Nevin

Smilla

Holmberg

Vilde

Hasund

Hannah

Kohl

Adelina

Engman

Sara

Eriksson

Bella

Andersson

Matilda

Vinberg

Fanny

Hjelm

Madelen

Janogy

Eva

Nyström

Anna

Tamminen

Elsa

Karlsson

Ellen

Wangerheim

Hanna

Folkesson

Alice

Carlsson

Emma

Westin

Emilia

Larsson

Britta

Gynning

Elise

Kellond-Knight

Emma

Jansson

Ellen

Gibson