toggle menu

23. June Pedersen

 

Se hennes första HTV-intervju ovan.

 

June Pedersen kom till Hammarby med 14 damallsvenska säsonger bakom sig. Hon har Malangshalvøya BK från Tromsö-trakten som moderklubb, och efter att ha tagit sig upp på seniornivå i Tromsdalen UIL tog karriären fart i andradivisionens IK Grand Bodø. Därifrån värvades Pedersen som 20-åring till dåtidens gigant Umeå IK. De tre åren i UIK blev framgångsrika – SM-guld varje säsong – men den dåvarande anfallaren ville ha mer speltid och flyttade därför till Piteå IF.

 

Med sin samiska bakgrund hade Pedersen representerat såväl norska ungdomslandslag som Sápmi. Efter att ha sadlat om från anfallspositionen till ytterbacken ledde hennes spel på Piteås vänsterflank även ända till Norges A-landslag, där hon debuterade som 30-åring, med ett inhopp i 4-0-bortasegern mot Skottland. ”June har sin styrka offensivt och en väldigt bra fot för fasta situationer”, sa dåvarande förbundskaptenen Roger Finjord efter Pedersens tävlingsdebut, även det en 4-0-bortavinst där hon stod för en målgivande hörna i EM-kvalmötet med Kazakstan.

 

Utöver landslagsspelet kröntes tiden i Piteå med SM-guldet 2018, då Pedersen startade i 20 av 22 matcher och noterades för tre mål samt fyra målgivande passningar. Under 2019 spelade Pedersen samtliga matcher från start, och sejouren i Norrbotten avslutades med Champions League-spel där PIF åkte ut mot Brøndby.

 

Sammantaget i OBOS Damallsvenskan har hon alltså gjort 233 matcher, med hela 90 poäng som facit, fördelat på 49 mål och 41 målgivande passningar. Pedersen har varit ett givet val för liggande boll även som vänsterback. Nu väntar alltså spel på sydliga breddgrader, för första gången i karriären. 

June stats

Statistik 2021 MATS STA INB UTB MÅLM PASA VARG UTVR
Statistik (karriär) MATS STA INB UTB MÅLM PASA VARG UTVR

June facts
Ålder 36
Position Försvarare
Nationalitet Norge
Moderklubb Malangshalvøya BK

Hannah

Kohl

Adelina

Engman

Sara

Eriksson

Berglind Björg

Thorvaldsdóttir

Esme

Faulds

Matilda

Vinberg

Fanny

Hjelm

Madelen

Janogy

Nina

Jakobsson

Eva

Nyström

Anna

Tamminen

Eden

Lind

Mercy

Sabuni Söderling

Petronella

Ekroth

Ellika

Holmberg

Frida

Thörnqvist

Elsa

Karlsson

Ellen

Wangerheim

Hanna

Folkesson

Alice

Carlsson

June

Pedersen

Jonna Ståhl

(utlånad)

Hanna

Lundkvist

Emilia

Larsson

Britta

Gynning

Elise

Kellond-Knight

Emma

Jansson

Helén

Eke

Ellen

Gibson