toggle menu

5. Petronella Ekroth

Petronella Ekroth är född i Göteborgstrakten, eftersom pappa då spelade ishockey för Västra Frölunda. Det var överhuvudtaget en riktig idrottsfamilj hon växte upp i – mamma spelade såväl fotboll som handboll på hög nivå. Och visst blev både ”Nella” och brorsan Oliver, nu i Degerfors, skickliga mittbackar. Vid två års ålder gick flyttlasset till Oskarshamn där Petronella tillbringade barndomsåren, och började spela fotboll för Rödsle Bollklubb. Sedermera väntade fotbollsgymnasiet i Växjö, där förbundskaptenen för det flicklandslag där hon bar kaptensbindeln verkade, och spel i Östers IF.

 

Som nybliven 19-åring och tongivande lagkapten även i ÖIF i Söderettan rådde det ingen brist på allsvenska anbud för Ekroth, i grunden mittförsvarare men stundtals vikarierande balansmittfältare. Valet föll på Linköpings FC, där truppen bland annat förfogade över A-landslagets mittlås. Följaktligen blev speltiden sparsam för löftet, och uppgick bara till en startad allsvensk match och en cupmatch i elvan, samt fyra serieinhopp. Först fick Ekroth återvända till Södraettan, då hon skrevs över till samarbetsklubben BK Kenty. Därefter väntade spel för Tyresö FF, som satsade på finrummet och ju också skulle nå dit. Ekroth lånades hösten 2010 ut till mittbackskrisande AIK och fick välbehövlig allsvensk rutin.

 

Genombrottet på seniornivå stod definitivt för dörren, för den 176 centimeter resliga talangen, som styrde skutan mot födelsetrakterna och Jitex där hon var tilltänkt för en bärande roll. Dock ville det sig inte bättre än att Ekroth drabbades av två överlappande korsbandsskador, en i vardera knä. Efter fullbordad rehabilitering skulle karriären ta ny fart på Hammarby IP. Året var 2013 och Petronella därmed 23 bast, och mycket gick vägen. Bajen gick upp i Damallsvenskan inför 2015 års säsong, och ”Nella” har utan omsvep talat om kärleken till klubben, och tiden på ”Kanalplan” som hennes mest glädjefyllda i karriären. Den allsvenska sejouren blev dock bara ettårig, och Ekroth som skapat sig ett liv i Stockholm där hon kommit att känna sig som hemma, skrev på för dom blårandiga som under året tagit klivet upp från Elitettan.

 

Efter två och en halv säsong som allsvenskt ordinarie på Olympiastadion började Petronella känna för att ta nästa kliv inom fotbollen. I mitten av juli 2018 presenterades hon av världsklubben och regerande Serie A-mästaren Juventus FC. Därmed blev hon också, trots att det delvis till följd av skadorna aldrig blivit spel i Sveriges A-landslag efter de 32 flicklandskamperna, en av landets allra mest profilerade fotbollsstjärnor.

 

Tiden i Turin blev, trots försvarad mästartitel och guld även i Coppa Italia samt startelvaspel i Champions League, överlag inte alls vad ”Nella” hoppats på. Men hon skulle täppa till många trutar under sin avslutande matchvecka i klubben. Först nickade hon dit det 1-0-mål mot Verona som säkrade Serie A-titeln i sista omgången, och sedan öppnade hon målproduktionen även i 2-1-cupfinalsegern mot Fiorentina.

 

Väl tillbaka i Stockholm blev höstsäsongen med DIF heller inte vad Ekroth tänkt sig – Viasat-uppdraget som Premier League-expertkommentator gav nog nästan mer... Laget var på vippen att ramla ner i Elitettan, och efter nyår kände mittbacken att det var läge att ge Italien och Serie A en andra chans. Då hörde nämligen AS Roma av sig med ett korttidskontrakt. Vistelsen i huvudstaden blev en betydligt roligare tid för Ekroth. Däremot ledde världsläget, med en pandemi som ju drabbade Italien hårt, till att säsongen blev rumphuggen.

 

"Nella" spelade fyra matcher innan Roma fick finna sig i att tilldelas den fjärdeplats man hade efter 16 av 22 omgångar, en bit bakom ”Juve” fast med bara en retfull poäng upp till Milan och Fiorentina – som ”Giallorosse” tampades om Champions League-platsen med. Efter att kontraktet löpt ut den sista juni beslöt sig Petronella Ekroth för att välja bort allsvenskt spel med blåränderna och återvända till Hammarby IF – och att återigen leda klubben hon fastnat allra mest för, tillbaka till Allsvenskan.

Petronella facts
Ålder 31
Position Försvarare
Landskamper 25 F19, 7 F17
Nationalitet Sverige
Moderklubb Rödsle BK

Hannah

Kohl

Adelina

Engman

Sara

Eriksson

Berglind Björg

Thorvaldsdóttir

Esme

Faulds

Matilda

Vinberg

Fanny

Hjelm

Madelen

Janogy

Nina

Jakobsson

Eva

Nyström

Anna

Tamminen

Eden

Lind

Mercy

Sabuni Söderling

Petronella

Ekroth

Ellika

Holmberg

Frida

Thörnqvist

Elsa

Karlsson

Ellen

Wangerheim

Hanna

Folkesson

Alice

Carlsson

June

Pedersen

Jonna Ståhl

(utlånad)

Hanna

Lundkvist

Emilia

Larsson

Britta

Gynning

Elise

Kellond-Knight

Emma

Jansson

Helén

Eke

Ellen

Gibson