Match | Hammarby - Djurgårdens IF

SFL, 2018-12-02 15:00

Publiksiffra: 1167

Hammarby

4:2

(1:0)

Djurgårdens IF

Hammarby

Djurgårdens IF

Derbyseger tog Bajen förbi DIF – ”Känslan i truppen var perfekt”

 

Hammarby vann säsongens första derby mot Djurgården med 4-2. 1167 personer på läktaren fick se en match som växte från ett försiktigt ställningskrig till en kontrollerad Bajenseger, som avgjordes under två intensiva minuter i andra halvlek, då forceringen resulterade i tre snygga mål. – Lagmoralen, det fina taktiska genomförandet och Tolga Ayrancis trygga målvaktsspel avgjorde, menar HIF-analytikern Rodrigo Garcia.

 

Det gick att ta på stämningen inför årets derby. Båda lagen kom stärkta från segrar på bortaplan, matchen skulle sändas på Eurosport och Bajen ville verkligen bjuda hemmapubliken på en bra match och säsongens första hemmaseger. Inför matchen spelades sambatoner från Hägersten Hot Heaven och när spelarna marscherade in till Kentas skrovliga stämma infann sig en ordentlig gåshud.

 

Matchen började mycket avvaktande. Båda lagen smällde visserligen på ordentligt, men man låg lågt och kände på varandra. Först efter tio minuter började spelet luckras upp – och det var Bajen som, med sina karaktäristiska offensiva rotationer, började hitta luckor i Djurgårdens defensiv.

 

Sebastian ”Basse” Holmqvist smällde ett skott i stolpens insida efter att ha snurrfintat sig fram till vänster, och sedan presenterade sig nyförvärvet Alan Arslan ordentligt för hemmapubliken. Alan skapade själv ett första läge men skottet blockerades då av Djurgårdens försvar. Han jobbade tillbaka bollen och avslutade igen – den här gången genom att läckert tunnla både Djurgårdsförsvarare och målvakt, innan bollen rullade in i nätmaskorna och orsakade kvällens första jubel bland Bajenfansen.

 

HIF hade fortsatt kontroll på händelserna, men utan att spelet egentligen lyfte. Det kunde ändå lika gärna ha stått 2-0 i paus. Strax innan vilan samarbetade Liridon ”Doni” Makolli med Elvir Spahovic i en omställning, och Cristopher Krounis Guerrero i DIF-målet var överspelad, men Emil Glans lyckades avstyra framför egen mållinje.

 

Djurgården startade bra i andra halvlek. Man spelade mer varierat, och om första halvlek främst handlat om att skicka långa höga bollar mot lagets duktiga pivot, är nu fler spelare delaktiga i ett snabbt spel längs marken. Hammarbyarna såg lite överraskade ut av det nya spelet och efter två minuter kom också 1-1, efter en fin Djurgårdskombination. DIF hade nu ett visst grepp om händelserna, men det skulle bli ändring på det.

 

I den tjugofemte minuten visade Liridon varför han är en av Sveriges hetaste futsalspelare just nu, då han från höger och distans tryckte upp bollen i bortre krysset. Minuten senare klackade han fram bollen till ”Basse”, som spelade snett bak till Spahovic – vars säkra avslut innebar hans sjätte pyts för säsongen. Därefter var det dags för Alan att stänga matchen helt, med sitt andra mål för kvällen.

 

För så skulle det bli – även om det hettade till rejält när HIF hamnade i ”frisparksnöd”, då över nio minuter återstod. Kommande frisparkar skulle betyda tiometerssparkar för blåränderna, men José Monteiro kom in och bidrog med sin fysik i den lite annorlunda spelformen, till att Bajen kunde hålla emot utan att dra på sig en enda osjyssthet. Tröstmålet kom ändå, men då DIF valde sjumetersstraff efter förseelse i boxen, och då återstod bara 20 sekunder. Hammarby segrade alltså mycket rättvist i derbyt.

 

 

Rodrigo Garcia, analytiker i Bajen, lyfter fram tre skäl till vinsten:
– Lagmoralen, en taktiskt mycket väl genomförd match och att Tolga sprider trygghet med sitt målvaktsspel. Segern är viktigare än man tror för Bajen. Men jag var aldrig orolig. Känslan i truppen före matchen var perfekt och jag visste att vi skulle vinna.

 

 

Höjdpunkterna från matchen kan du se här.

 

 

Bajen är bäst i stan – här finns tabellen! Nu väntar ett landslagsuppehåll innan serien fortsätter. Förhoppningsvis har landslagsledningen uppmärksammat ”Donis” framfart. Han är inte bara med i toppen av skytteligan utan ligger även bra till i assistligan, varför det nog snart bör brumma till i mobilen.

 

Jocke Eriksson

 

Foto: Göran Tingström

Startelva

6.
Michel Basberber
7.
Özgur Yasar
8.
Alan Arslan
22.
Patrick Mallengren
27.
Tolga Ayranci

Arena

Eriksdalshallen

Avbytare

2
Cristian Mercado Granados
4
Fredrik Arvidsson
9
Josef Rakez
10
Liridon Makolli
11
Elvir Spahovic
17
Sebastian Holmqvist
23
José Monteiro
25
Ehsan Gholami

Domare

Fredric Nilholt, Tumba

Mål

  • 1-0 Alan Arslan (11.19)
  • 1-1 Niklas Söderberg (22.00)
  • 2-1 Liridon Makolli (26.41)
  • 3-1 Elvir Spahovic (27.20)
  • 4-1 Alan Arslan (28.41)
  • 4-2 Kristoffer Khazeni (39.40)

Kort

Byten