Match | Strängnäs - Hammarby

SFL, 2018-11-02 19:15

Publiksiffra: 235

Strängnäs

4:6

(2:2)

Hammarby

Strängnäs

Hammarby

Svängig match gav 6-4-seger – ”Står upp för varandra”

 

Bajen hamnade i ett tidigt 0-2-underläge när nykomlingen Strängnäs rivstartade på hemmaplan. Men efter att Hammarby gått ner på sju spelare kunde man vända till seger, en välförtjänt sådan, även om det blev spännande i slutminuterna. Där avgjorde ”Doni” Makolli i tom bur, hans tredje för kvällen. – Att släppa in mål efter 23 sekunder är absolut inte okej, men vi jobbar oss in i matchen, säger assisterande HIF-tränaren Ethan Arancibia.

 

Under fredagskvällen åkte Hammarbys futsalherrar till Strängnäs för att möta SFL-nykomlingen Strängnäs FC. En viktig match för Bajen, som vunnit med klara 5-0 i bortapremiären mot KFUM Linköping men sedan förlorat ”lilla derbyt” mot Nacka Juniors med 1-4. Nu behövde man en seger för att visa att man vill vara med i toppen av serien. Strängnäs har haft en tuffare öppning med två förluster. Senast spelade Strängnäs riktigt bra och pressade svenska mästarna Uddevalla men tappade poängen i slutminuten.

 

Strängnäs stora stjärna heter Adnan Cirak. En stor, stark pivot med fin teknik som dessutom gör massor med mål. Mycket av Strängnäs spel bygger på att man ska hitta Cirak i uppspelen. Får han bollen, vänder han antingen själv upp mot mål eller hittar en framstormande vinge. En nyckel till Bajenseger var alltså att man behövde lyckas med att plocka bort Cirak från matchen. En annan nyckel var att Bajens keeper Poja Tahmi skulle visa varför han under veckan blivit kallad till svenska futsallandslagets dubbelmöte med Holland.

 

Strängnäs presenterar lagen under tunga bastoner. Lagen och de 235 i publiken peppas igång ordentligt. Stämningen i hallen är riktigt bra när matchen drar igång. Dessvärre verkar det vara Strängnäs som har lyfts mest av den sköna inramningen. Man startar i ett högt tempo med en hög press och får utdelning direkt när Cirak spelar fram Stefan Nygårds till 1-0. En usel start för Bajen, men det skulle bli värre. Halvminuten senare drar en frustrerad Fredrik Arvidsson i Bajen på sig ett gult kort. I Strängnäs är självförtroendet på topp. Man fortsätter med sin frejdiga offensiv och skapar flera heta chanser. I den fjärde matchminuten kommer också 2-0. Tungt, tungt, för Bajen.

 

Men nu visar söderkisarna hög moral. Trots underläget behåller man lugnet och börjar sakta jobba sig in i matchen. Fem minuter senare har man tagit över allt. Strängnäs orkar inte hålla uppe sitt fina men energikrävande spel som man inledde med och nu är det Bajen som pressar högt. I den nionde minuten hittar Fredrik Arvidsson fram till Josef Rakez med en intränad frisparksvariant. Josef styr snyggt upp Fredriks hårda frispark i nättaket. 2-1 och Bajen har påbörjat upphämtningen.

 

I den fjortonde matchminuten är det dags för kvällens stora artist att presentera sig. Liridon ”Doni” Makolli läser och bryter ett Strängnäsuppspel. Han drar sen iväg på vänsterkanten där han rycker ifrån en försvarare och från ingen vinkel alls hittar in bakom Richard Larsson i Strängnäs mål.

 

Nu är det Strängnäs som är frustrerade. Det visar sig genom att man drar på sig frispark efter frispark, och i futsal leder det ju till att motståndarna får en långstraff från och med den sjätte frisparken. Hammarby får en långstraff i första halvlekens slutskede. Elvir Spahovic lurar Larsson i Strängnäs kasse åt fel håll, men slår sen straffen stenhårt i ribban och ställningen är 2-2 när man går till halvtidspaus.

 

Andra halvlek börjar som den första slutade, med ett avslappnat Hammarby som följer en tydlig matchplan. I den 24:e minuten rullar sig Bajen föredömligt genom ett uppställt Strängnäsförsvar. Anfallet avslutas med att lagkapten Michel Basberber spelar fram Nicolas Alejandro Vaz som i sin debutmatch får göra sitt första mål i grönvitt. Michel noteras för sin tredje assist när han fyra minuter senare slår en frispark på ”Donis” känsliga fötter, vilket leder till 2-4.

 

Under matchens tio sista minuter hittar Strängnäs återigen den energi man hade i början av matchen vilket gör avslutningen det ett rent drama. 3-4 kommer på en frispark från sex meter där inte ens landslagsman Tahmi kan mota Peyman Alkoyuns stenhårda skott. Hemmapubliken fyller sina spelare med än mer energi och nu präglas matchen mer av kamp än av taktisk finess.

 

Inte heller Josef Rakez 3-5, hans andra mål för kvällen, ger Bajen ro. Alkoyun läser en misslyckad hörnvariant, stjäl bollen och när han sprintat sig till ett friläge avslutar han kallt mellan benen på Poja. 4-5 och med två minuter kvar tar Strängnäs ut målvakten. Det är Edin Skorupan som satt på sig målvaktsvästen. Edin frispelas också, men då det är hans första minut på banan har han ännu inte fått igång benen och chansen snubblas bort. Det blir istället Makolli som får fastställa slutresultatet i tom bur, med sitt tredje mål för kvällen.

 

 

Assisterande tränare Ethan Arancibia kommenterar matchen:
– Vi släpper in två mål tidigt i matchen. Efter 23 sekunder släpper vi in det första och det är absolut inte okej. Vi vaknar först efter 2-0 och vi står upp för varandra, när vi trots den dåliga starten jobbar oss in i matchen. Vi tar en timeout rätt tidigt eftersom vi inte är nöjda med spelet. Då går vi ner på sju spelare för att kunna få en bättre press högre upp i banan. Det fungerar. De får sin femte foul tidigt, men på elva minuter får vi bara en långstraff, så det är något vi behöver jobba med för att kunna utnyttja bättre framöver.

 

– Kul att vårt senaste nyförvärv Hady Saleh Karim kommer in och visar att han är en man för framtiden. Han behöver skolas in mer, men det är ingen tvekan om att han kommer bli nyttig för oss framöver. Jag vill också lyfta fram ”Doni” Makolli. Helt rätt att han blir matchens lirare, då han är först i både det offensiva och det defensiva. Han läser spelet bra och jag tror att det bara är en tidsfråga innan även han blir kallad till landslaget.

 

 

Stort tack till Strängnäs för en bra match och ett bra arrangemang! Bajen klättrar till en tredjeplats i en haltande tabell. På söndag åker man till Göteborg för det första mötet någonsin med IFK Göteborg Futsal. Ett blivande klassikermöte alltså! Kan ni inte ta er till Göteborg kan ni se matchen gratis på svenskafutsalligan.se.

 

 

Jocke Eriksson

Startelva

1.
Poja Tahmi
6.
Michel Basberber
7.
Nicolas Alejandro Vaz
9.
Josef Rakez
22.
Patrick Mallengren

Arena

Tomashallen

Avbytare

2
Cristian Mercado Granados
4
Fredrik Arvidsson
10
Liridon Makolli
11
Elvir Spahovic
17
Sebastian Holmqvist
20
Hady Saleh Karim
25
Ehsan Gholami

Domare

Fredric Nilholt, Tumba

Mål

 • 1-0 Sebastian Nygårds (1)
 • 2-0 Emil Fritzell (4)
 • 2-1 Josef Rakez (9)
 • 2-2 Liridon Makolli (13)
 • 2-3 Nicolas Alejandro Vaz (24)
 • 2-4 Liridon Makolli (29)
 • 3-4 Peyman Alkoyun (32)
 • 3-5 Josef Rakez (38)
 • 4-5 Peyman Alkoyun (38)
 • 4-6 Liridon Makolli (39)

Kort

 • Fredrik Arvidsson (2)
 • Josef Rakez (19)
 • Poja Tahmi (32)

Byten