Match | Uddevalla - Hammarby

SFL, 2018-12-29 15:00

Publiksiffra: 1189

Uddevalla

4:3

(1:1)

Hammarby

Uddevalla

Hammarby

Bajen tappade skrällsegern i slutminuterna

 

Med tio spelare i landslaget ligger Uddevalla steget före sina konkurrenter i SFL; under säsongen har laget fått vänja sig vid motståndare som cyniskt backat ned i ett lågt försvarsspel för att stänga ytor och kontra på misstag. Ofta en ganska klok taktik mot ett bättre lag. Bajen kom dock till Bohuslän med ett gott självförtroende och ambitionen att möta Uddevalla med sin offensiva och publikvänliga futsal.

 

Under inmarschen utlöses ett brandlarm vilket gör att Agnebergshallen måste utrymmas. Men brandkåren är snabbt på plats och bara några minuter senare är de 1189 i publiken tillbaka på läktaren och lagen kan göra entré, igen.

 

Matchinledningen blir intensiv med en rejäl Uddevallapress. Uddevalla visar upp hela registret. Fina kombinationer utförs i ett högt tempo, och vid varje fast situation har laget en tanke som gör att man kommer till avslut. Men Hammarbys målvakt Tolga Ayranci kommer bra in i matchen då han får göra ett par tidiga räddningar, vilket gör att målen uteblir. I den fjärde minuten tvingas Tolga gå hårt åt Uddevallas Petrit Zhubi i straffområdet, straff från sexmeterspunkten. Ayranci gör sig stor och stirrar Granit Berisha djupt in i ögonen. Granit har chansen att ge Uddevalla ledningen men kanske är det pressen från de förväntansfulla hemmafansen som gör att han slår straffen strax utanför Tolgas högra stolpe.

 

Ayranci fortsätter att vara en huvudperson i den första halvleken och efter åtta minuter rullar han karaktäristiskt ut bollen till sig själv och startar ett anfall. När Uddevalla kliver upp för att stoppa honom hittar han med en väl avvägd yttersida fram till Liridon Makolli som dyker upp bakom Uddevallaförsvaret. Tyvärr får inte “Doni” kontroll på bollen varför chansen rinner ut i sanden. Det blir inledningen av en tung period för Bajen. Först täcker Tolga ett skott med ansiktet och får ett irriterat öga. Därefter får duktige försvarsgiganten Fredrik Arvidsson en smäll på knät som gör att han tvingas bryta matchen. I det tumult som uppstår i samband med Fredriks skada kan Uddevalla göra 1-0 genom Mergim Berisha. Tungt, men ändå rättvist i det här läget av matchen.

 

Efter målet börjar Bajen hitta allt mer rätt och med bara sekunder kvar av halvleken hittar Tolga fram till Patrick Mallengren med en lång och precis passning. Patrick nickar ner bollen till Josef Rakez som snabbt, snyggt och effektivt suger in den innan han placerar in bollen till 1-1.

 

Andra halvlek får en annan karaktär än den första. Nu hittar Hammarby blottor i Uddevallaförsvaret allt oftare och kommer till avslut. Men då Petrit Zhubi vid mittplan lyckas ta bollen från en Hammarbyförsvarare och slita sig fri mot Ayranci är han iskall i avslutet. När Tolga går ner och täcker chippar Petrit bollen över honom in i mål. Hammarbys kvittering kommer någon minut senare. Makolli hittar in till Josef Rakez med en delikat yttersida. Josef är som alltid klinisk i sina avslut och sätter 2-2 mellan benen på landslagsmålvakt Robin Armandt. Strax därefter är “Doni” framme igen. Den här gången gör han själv, 3-2 assisterad av Özgur Yasar.

 

Med fyra minuter kvar väljer Uddevalla att spela jokerspel (ersätta målvakten med en utespelare) för att få ett numerärt övertag mot HIF. Uddevalla behärskar det spelet mycket väl och när Bajens spelare börjar bli trötta hittar Uddevalla öppningarna i Hammarbys försvar. Man söker gång på gång Fredrik Söderqvist som hittat en öppen yta till höger om det grönvita målet. När Söderqvist får bollen hinner inte Bajenförsvaret dit och han kan kallt lägga den mellan benen på Tolga. Efter målet behåller Uddevalla sin joker på banan. Ett vågat drag som dessvärre betalar sig och Albert Hiseni kan sätta avgörande 4-3 med blott åtta sekunder kvar av matchen.

 

Bajens tränare Daniel Blanco och Alli Darvich är självklart besvikna över att laget inte hade marginalerna med sig i slutminuterna. Men duon är trots det nöjd med spelarnas prestationer på banan. Tolga gör en fantastisk match och “Doni” Makolli gör sitt elfte mål och sin trettonde assist för säsongen.

 

Startfyra: Adam Kasa, Srecko Baic, Patrick Mallengren, Fredrik Notice. Andrafyra: Fredrik Arvidsson, Sebastian Holmqvist, Liridon Makolli, Özgur Yasar. Målvakt: Tolga Ayranci. Reserver: Josef Rakez och Christian Barahona. Ledare: Daniel Blanco, Alli Darvich, Jocke Eriksson och Anibal Oristica. Ytterligare matchfakta följer. Här finns tabellen.

 

Stort tack till de Bajenfans som tagit sig till Agnebergshallen! Ert stöd betyder allt! Hoppas att vi ses i Eriksdalshallen den 6 januari då Örebro SK gästar (här finns plåtarna) och den 12 januari då returmötet mot IFK Uddevalla spelas (säkra biljett här).

 

Gott nytt år!

 

Text och foto: Jocke Eriksson

Startelva

Arena

Agnebergshallen

Avbytare

Domare

Mål

Kort

Byten