toggle menu

Imad Khalili

Imad Khalilis fotbollsbana tog sin början i Högaborgs BK, den grönsvarta kvartersklubben som tidigare fostrat anfallare som Mats Magnusson, Daniel Nannskog och Henrik Larsson. I HBK blev det A-lagsspel redan vid 16 års ålder, och samtidigt tränade han med ungdomslaget hos den större grannen Helsingborgs IF. Allsvensk debut för "Di röe" gjorde Khalili 2005, men efter utlåningar till danska Randers och Bunkeflo i Superettan hamnade han i IFK Norrköping.

 

Khalili etablerade sig ordentligt i Allsvenskan under sin tid på Nya Parken, och säsongen 2013 blev han skyttekung i serien med 15 fullträffar – sju för Norrköping och åtta för Helsingborg, dit han återvände inför hösten. Noterbart är även att Khalili blev förste målskytt på Tele2 Arena, redan tre minuter in i IFK-segern mot Djurgården. Till vintern blev han uttagen i A-landslagets trupp till januariturnén, men tvingades tacka nej på grund av sin låneflytt till saudiska Al Shabab FC. Efter korta sejourer även i kinesiska Shanghai Dongya och Baniyas från födelselandet Förenade Arabemiraten vände Khalili hem till Sverige. 

 

Den 4 juli 2015 skrev Khalili ett kontrakt på fyra och ett halvt år med Hammarby Fotboll, och presenterades som Bajen-spelare ihop med Richard Magyar, vid en presskonferens på Årsta IP. Debuten i grönvit dress skedde i och med inhoppet mot förra lagkamraterna i "Peking" den 27 juli, och sammanlagt blev det tolv seriematcher varav hälften från start under hösten. Något mål gjorde Khalili inte, men i bortamötet med Åtvidaberg talade vänsterfoten när hans två framspelningar blev avgörande för att Hammarby säkrade kontraktet. 

 

Efter några tuffa säsonger med lite speltid, och en utlåningsperiod till BP hösten 2017, fick Imad fart på Bajenkarriären ordentligt med Stefan Billborns intåg som huvudtränare 2018. På sina 21 allsvenska framträdanden stod han för tre mål och två framspelningar. Se sammandraget nedan från 4-0-segern hemma mot BP det året, där Khalilis 2-0-mål var ett av säsongens snyggaste.

 

 

Inför säsongen 2019 stod det klart med en kontraktsförlängning i Bajen – en säsong som skulle bli hans poängbästa säsong i grönvitt med åtta mål och två assists på 23 framträdanden.

 

Efter sex år som spelare stod klart under våren 2021 att Imad tar klivet in i ledarstaben i rollen som assisterande tränare – med fokus på individuell spelarutveckling som huvuduppgift.

 

– Imad är den spelare i dagens trupp som har varit längst i Hammarby. Han kan klubben, han vet vad vi vill och han har en stor erfarenhet där han genomgått olika faser i sin spelarkarriär. Han är en oerhört klok person, inte minst när det kommer till fotboll, och han är respekterad i spelargruppen och bland tränarna. Vi är övertygade om att han är helt rätt person att ha i ledarstaben där han får jobba med individens utveckling, och han kommer att växla över nu från spelare till tränare.

 

– Vi gör om Imads avtal något, och han kommer fortsatt vara registrerad som spelare, fast han är numer främst en del av tränarteamet. Att han fortfarande är nära spelargruppen tror vi är något både vi och han kommer ha stor nytta av. För att det inte ska bli för mycket på samma gång kommer Imad fokusera på A-truppen till att börja med, men vi har ju vår U23-trupp som han också kommer att jobba med på sikt, sade Jesper Jansson i samband med nyheten.

 

Hör Imads egna ord om sin nya roll nedan.

 

Imad facts
Roll Assisterande tränare
Ålder 35
Nationalitet Sverige

Veton

Berisha

Abdelrahman

Saidi

Pavle

Vagic

David

Concha

Shaquille

Pinas

Bubacarr

Trawally

Loret

Sadiku

Nahir

Besara

Nathaniel

Adjei

Dennis

Collander

Sebastian

Selin

Edvin

Kurtulus

Joel

Nilsson

Jón Guðni

Fjóluson

Jusef

Erabi

Alper

Demirol

Mohanad

Jeahze

Gustav

Ludwigson

Richard

Magyar

Darijan

Bojanic

Oliver

Dovin

Simon

Sandberg

Jeppe

Andersen

Mads

Fenger

Davor

Blažević