Match | AFC Eskilstuna - Hammarby

Allsvenskan, 2017-08-26 16:00

Publiksiffra: 7500

AFC Eskilstuna

0:0

(0:0)

Hammarby

AFC Eskilstuna

Hammarby

Bajen saknade rätt nycklar på Tunavallen

 

Bajen tappade poäng; 0-0 mot AFC som allt mer ser ut som ett allsvenskt lag. På pluskontot: Johan Wiland höll sin andra raka nolla och varken Jiloan Hamad, Leo Bengtsson eller Marcus Degerlund drog på sig den tredje varning som hade inneburit karantän mot AIK efter landslagsuppehållet. Och så fanns nära 5000 grönvita på Tunavallen. Det var i gengäld allt positivt, för ett uddlöst HIF.

 

Solen sken över Sörmland, och bortsett från de generella märkligheterna kring Athletic Football Club så gav inramningen med nästan 5000 tillresta supportrar en riktigt gemytlig känsla inför avspark. Arnór Smárason, som gjorde ett fint inhopp som sittfältare mot Akropolis och satte fart på Bajens spel med konsekvent bollfördelning på ett tillslag, fick i Juniors frånvaro nästintill en quarterbackroll på samma position i dag. AFC sjönk stundtals ännu lägre än cupmotståndarna från Norrettan, och det hela blev en övning i tålamod, som inte slutade väl.

 

Birkir Már Sævarsson stod för en viktig brytning en mot en när Omar Eddahri tog sig fram redan två minuter in, men i övrigt var det mest Hammarby, i matchinledningen såväl som generellt sett över 90 minuter. Kvarten in kom första riktiga Bajen-läget, och även det låg Sævarsson bakom. Jeppe Andersen spelade ut till höger och inlägget från ytterbacken nickades undan, en inte bättre än att Smárason kunde dra till på halvvolley… metern över. Det blev överhuvudtaget till att försöka på distans och på andrabollar. Muamer Tanković testade från dryga 20 meter och var hyggligt nära att överlista Irans landslagsmeriterade keeper, Alireza Haghighi.

 

Halvvägs mot paus fick Jiloan Hamad sånär tag i Birkirs stickare i straffområdet, efter att Mads Fenger klivit fram och fördelat iväg uppspelet, men bara sånär. Kort därpå varnades hemmaanfallaren Chidi Omeje efter att ha gått in tufft mot Bjørn Paulsen, som återigen höll till i mittlåset. Och halvtimmen in nickade Solheim en frisparkslyftning tätt utanför. Minuten därpå dök jättechansen upp, när Sander Svendsen tog sig runt till höger, och nådde Hamad med ett perfekt inspel. Mottagningen som vände bort mittbacken var lika högklassig mottagning – men skottet kunde Haghighi mota. Chansen förblev matchens hetaste och den kommande halvtimmen blev ryckig.

 

Det inkluderade alltså öppningskvarten i andra halvlek. Det var grönt och vitt runt om hela arenan, där den tredelade växelramsan ekade, och värmande Pa Dibba fick uppmuntrande ord från läktarplats även bortemot den lilla hemmaklacken. Anfallaren svarade med en tumme upp, men på planen jämnade AFC ut chansfördelningen något. Omeje tog emot starkt och spelade ut till överlappande högerbacken Daniel Björnkvist, som hittade Eddahris panna, men Johan Wiland var med nere vid sin bortre stolprot.

 

Dibba klev in istället för Bengtsson, men något nytt succéinhopp efter målet i Örebro blev det inte i dag. Den ostrukturerade matchbilden var till AFC:s fördel, men inget allsvenskt lag vill ha en alltför böljande tillvaro med Pa på planen, och även om halvtimmen inte blev den lyckosammaste i karriären skapades ändå en hel del oreda. HIF hittade tillbaka till tålamodet, men hade varit betjänt av att Omeje fått syna en andra ostskiva efter att ha fallit lätt i straffområdet, kort efter bytet.

 

Med tio minuter kvar av ordinarie tid blev Eddahri liggande – precis på sidlinjen. Det blev lite förvirrat på planen när Hammarby, faktiskt helt odiskutabelt, fortsatte att anfalla. Och inte mindre konfys blev 7500 på läktarplats när Haghighi fick tag i bollen och skulle slå den över sidlinjen – men fick snedträff och gjorde en omvänd Oscar Linnér; utsparken hamnade i mittcirkeln. Den här gången slog Bajen ändå ut bollen, till stor irritation för många runt konstmattan, och mycket riktigt… Eddahri tillfrisknade mirakulöst nästa gång som AFC hade bollinnehavet.

 

I samma veva ersattes Tanković av Marcus Degerlund, och Paulsen blev således det där hotet i offensivt luftrum som vi blivit bortskämda med. Inom en minut hade han två nickavslut mot AFC-målet, det första vassare än det andra. Halvlekens stora möjlighet för Hammarby kom i 84:e, när Arnór hittat Dibba, och passningen tillbaka till Andersen möttes med ett riktigt rappt distansskott. Keepern klarade ändå, men returen hamnade hos Svendsen, som inte lyckades hålla nere den andrabollen.

 

Faktiskt var AFC lika nära att avgöra. Simon Alexandersson tryckte sig fram centralt och när Wiland rusade ut bröt han bollen på den inbytte anfallaren, men Degerlund fanns med bakom och kunde reda ut det hela. Och i 88:e försökte Eddahri med en yttersida, som både tappade fart och blev extra giftig i och med att den tog på Mats täckande doja, men Johan sträckte ut uppemot sitt högra kryss och räddade till hörna.

 

0-0 var inte ett alltför orättvist resultat och det trodde man inte för någon månad sedan, men nu skulle det förvåna om ett förstärkt och smart spelande och AFC inte hävde sig förbi Halmstad och GIF Sundsvall. Bajen får gå till landslagsuppehållet med nollan och poängen i bagaget, och istället hitta nycklarna för att dyrka upp AIK den 10 september. På måndag släpps biljetterna till allmänheten.

 

Statistik, AFC-HIF 0-0:
Frisparkar för 9-14 (3-8)
Hörnor 6-2 (2-1)
Offside 4-3 (1-1)
Gula kort 2-1 (1-0); Andersen, hans andra
Bollinnehav 36-64 (34-66)
Avslut totalt 8-16 (1-7)
Avslut på mål 4-6 (0-1)
Publik 7500

 

Mattias Jansson

 

Foto: Bildbyrån

Startelva

1.
Johan Wiland
2.
Birkir Már Sævarsson
4.
Bjørn Paulsen
6.
Jiloan Hamad
8.
Jeppe Andersen
9.
Sander Svendsen
11.
Arnór Smárason
13.
Mads Fenger
16.
Leo Bengtsson
22.
Muamer Tanković
77.
Mats Solheim

Arena

Tunavallen

Avbytare

9
Stefan Batan
14
Pa Dibba
18
Rebin Asaad
21
Oscar Krusnell
23
Marcus Degerlund
27
Benny Lekström

Domare

Kristoffer Karlsson, Höganäs

Mål

Kort

  • Jeppe Andersen (57)

Byten

  • Leo Bengtsson / Pa Dibba (62)
  • Jeppe Andersen / Marcus Degerlund (81)