Match | AIK - Hammarby

Allsvenskan, 2017-04-17 15:00

Publiksiffra: 32 318

AIK

1:2

(1:1)

Hammarby

AIK

Hammarby

Derbydisciplinerat Hammarby vann i aprilvädret

 

Arnór Smárason och Pa Dibba blev matchhjältar, visst, men två erfarna ytterbackar hamnade också i huvudrollerna i annandagens 08-derbydrabbning. Bajen släppte in ett tidigt baklängesmål, när Nils-Eric Johansson vann luftduellen mot Birkir Már Sævarsson – som strax därpå spelade fram landslagspolaren Arnór till 1-1. Och det var sedan AIK-kaptenen som upphävde offsiden, när Pa avgjorde för Hammarby.

 

Taket var förstås öppet på Friends Arena, och Hammarby trivdes till sist bäst i aprilvädret, och vann den snöiga andra halvleken med 1-0. Den första aktens första hälft blev efter ännu ett otroligt grönvitt tifo intensiv, förstås i synnerhet minuterna när målen föll, men även dessförinnan hände det en del. Tre minuter in hamnade Arnór Smárason i en bolljakt vid den egna vänstra hörnflaggan, där Daniel Sundgren var först in i situationen, och Stefan ishizakis inlägg prickade Henok Goitom som dock inte fick träff på nicken- tätt utanför. Och nästa grönvita bollinnehav inleddes med att Bjørn Paulsen tunnlade Kristoffer Olsson, och tog sig till ett halvvolleyläge där bollen täcktes ut till vänsterhörna. Jiloan Hamads lyftning mot straffområdets bortre del nådde Joseph Aidoo, som dock mest träffade Jesper Nyholm, som blev liggande en stund.

 

Ett par inlägg hade alltså redan inledningsvis hotat i Bajens straffområde, och det var så hemmalagets ledningsmål kom till. Just efter att nye Sulejman Krpić kommit in Balkan-sent mot Mats Solheim och varnats, slogs nästa lyftning in från ungefär samma yta, där Ishizaki åter sökte bortre delen av straffområdet. Även här möttes detta av ett nickavslut, och Birkir märkte för sent att Nils-Eric Johansson störtsmugit fram – den distinkta nicken tillbaka mot Ögmundur Kristinssons första gavel kunde keepern inte göra något åt.

 

”Dom är rädda för AIK”, sjöng hemmasupportrarna, men det brydde sig Johan Persson föga om. Den skadeåtervändande mittfältaren tog tillvara på en omställning där Birkir löpte i sin högerkorridor, och han fick revansch direkt för baklängesmålet – ett precist inspel till Arnór gav läge för direktavslut, och även fast det inte var någon jättefart på bollen, smet den in vid Linnérs bortre stolprot.

 

AIK agerade lite försiktigare efter kvitteringen, och efter att ha blivit överlistat centralt på mittfältet ett par gånger på kort tid strax efteråt. Ett av de tillfällena ledde sånär till ett nytt jätteläge för Smárason, men Jiloan Hamad fick inte till genomskäraren som fastnade på vägen, när Bajen kom fyra mot fyra.

 

Med tio minuter till paus skulle Johan täcka ut till inspark, men Sundgren hann upp bollen före kortlinjen och fick på ett snabbt inlägg, där Joseph Aidoos halvträff med skallen räckte för att avstyra den omedelbara faran. De svartgulas tryck mot Hammarby befästes, inte minst när även den andre ytterbacken Johansson också klev fram högt på sin kant, och där blev Jiloan Hamads list mot AIK-kaptenen lika viktig som njutbar – flera gånger var han snabbare i fötterna och vann på så vis inkast åt söderbröderna. Med än fler fasta situationer på egen planhalva hade nog blivit svårt att stå emot ”Gnaget”.

 

Och inte minst med förvaltade frisparkslägen, för de fick AIK, strax innan vilan. Sævarsson kom in fel mot Johansson, och utöver gult kort blev detta också ett giftigt frisparksläge för Ishizaki – trodde de flesta, men han hoppade över bollen och Simon Thern försökte, inte bättre än att muren fångade upp bollen. Bara minuten senare uppstod ett liknande läge men några meter längre ut, när Goitom föll – lätt, enligt varnade Joseph. Minnet är dessvärre kort hos enstaka individer. Efter en marsch där tiotusentals knallat utan knallskott, kom ett sådant in medan Ishizaki stegade upp. Förkastligt hur som helst, men extra ologiskt, när smällen briserade nära de arbetande fotograferna och de egna supportrarna. Vi hoppas förstås att bollpojken som drabbades mår så bra det bara går i kväll. Den här gången blev frisparken hur som helst betydligt giftigare, men Ishizakis knorr gick just utanför ”Ömmis” högerstolpe.

 

Andra halvlek fördröjdes något av en extra rökpaus på läktarplats, och började ungefär som den första slutat. Hammarby försökte flytta upp laget något, men Thern fick omgående möjlighet att dra till ur rätt vassa lägen, två gånger om – men båda täcktes, av Richard Magyar och Aidoo. Knappa tio in i halvleken hamnade Birkir på efterkälken mot Thern, men han lyckades ta sig tillbaka och bryta till vänsterhörna. Goitom vann luftduellen mot Joseph, dock med otillåtna medel. Avslutet med armbågen studsade som vid en välriktad nick, i backen och upp mot krysset, men Kristinsson hann upp och klarade – en sanslös parad.

 

Dibba fick nästan agera wide reciever á la amerikansk fotboll, som i 58:e just efter ytterligare ett par hotande svartgula hörnor. Anfallaren vann på egen hand ett fyrtiotal meter längs högerflanken innan Johansson bröt bollen över sidlinjen. Efter inkastet visade Smárason furbo när han i princip sprang in i Thern och föll, men av Hamads kantförsök vid frisparken blev det intet. Giftigare var det oftast mot Bajens mål, som vid en riktigt smart central aktion av Ishizaki som gjorde bort både Persson och Magyar, men den senare hann tillbaka för att täcka ut Sundgrens inlägg till ännu en hörna. I andravågen fick vi genomlida ytterligare en situation där bollen bara skulle täckas ut, men Jesper Nyholm smet runt Birkir och höll kvar den i spel. Sauli Väisänen gavs möjligheten att skjuta från halvmånen, och Ögmundur höll emot, men pressen blev allt mer kompakt.

 

Med halva halvleken kvar att spela var känslan att 1-1 vore… helt okej. Då blixtrade Dibba till, för första men inte sista gången. Bjørn Paulsen, som förstås stod upp bra fysiskt på mitten men hade dittills inte riktigt hunnit med i vändningarna i halvleken, läste en AIK-passning mitt på egen planhalva som en öppen bok – och förlängde till Pa. Anfallaren hade båda mittbackarna kvar mellan sig och Linnér, men drog full nytta av sin snabbhet och sprintade helt enkelt runt dem. Försöket att nå bortre stolpen från högerläget blev dock inte riktigt tillräckligt välriktat, och smet halvmetern utanför.

 

Minuten därpå kom dock nästa jätteläge för AIK. Goitom bröstade ner till Thern, som fick för mycket fot under bollen. Hemmalaget gjorde ett offensivt dubbelbyte, och med kvarten kvar av ordinarie tid var Kennedy Bakircioglu mycket varsam med sin kaptensbindel när den lämnades över till Arnór, till AIK-publikens stora frustration – in kom istället Junior.

 

Ljuspunkten i andra halvlek var de där bollerövringarna strax utanför AIK:s straffområde, och det var också en sådan som renderade i Bajens segermål, men den här gången fick Smárason bollen till skänks och det i svallvågorna av ett fint grönvitt anfall. Efter att ha drivit in i avslutsläge blev träffen halvdan… men en perfekt framspelning till Dibba. Brandbergen-produkten ansågs stå offside, främst av Johansson som upphävt den. Avslutet var hur som helst kliniskt, till höger om Linnér. Vilt firande med supportrarna, förstås, och nu gällde det än mer att trasa sönder ”Gnaget”-rytmen.

 

Framgent var det, trots allt, närmre utökad ledning än 2-2. I 82:a petades Pa åter fram av Bjørn och tog jättefart, i samma halvcirkellöpning som när han skaffade sig ett friläge i 68:e – men den här gången släppte han bollen till vänster, perfekt till Jiloan, som hann lägga bollen tillrätta och avsluta. Till synes perfekt, men nu hamnade skottet i ribbans undersida. Därmed kan man väl säga att marginalerna jämnat ut sig.

 

HIF lämnade dock inget åt slumpen. Målvaktstränaren, ”Mille” Olsson, visades upp på läktaren i slutminuterna efter att ha gett sig iväg och lämnat taktiska defensiva direktiv på ett regelvidrigt sätt. Någon ramträff eller liknande kom inte AIK fram till, trots en bastant i jakten på poäng, men det fodrades att Richard och Joseph bokstavligen stod i vägen. Och att inbytte Eero Markkanen gjorde detsamma. På tilläggstid var Therns skott från nära håll efter hörna på väg in, men finländarens kroppshydda fångade lägligt upp bollen. Den sista möjligheten kändes plågsam på förhand; en inläggsfrispark i 94:e, men slutade i lyteskomik när Thern halkade omkull vid lyftningen i snöslasket. Påsken slutade därmed på allra bästa sätt, med ännu en bortatriumf mot AIK.

 

Mattias Jansson

 

18 242 har redan säkrat sin plåt – här köper du också biljett till Hammarbys hemmamatch mot GIF Sundsvall, nu på söndag 15.00!

 

Foto: Bildbyrån

Startelva

1.
Ögmundur Kristinsson
2.
Birkir Már Sævarsson
3.
Richard Magyar
4.
Bjørn Paulsen
6.
Jiloan Hamad
6.
Joseph Aidoo
8.
Johan Persson
10.
Kennedy Bakircioglu
11.
Arnór Smárason
14.
Pa Dibba
77.
Mats Solheim

Arena

Friends Arena

Avbytare

7
Imad Khalili
16
Leo Bengtsson
23
Marcus Degerlund
25
Tim Markström
28
Gershon Koffie
33
Mario Musa

Domare

Jonas Eriksson, Sigtuna

Mål

  • 1-0 Nils-Eric Johansson (14)
  • 1-1 Arnór Smárason (18)
  • 1-2 Pa Dibba (79)

Kort

  • Birkir Már Sævarsson (38)
  • Joseph Aidoo (40)
  • Jiloan Hamad (89)

Byten

  • Kennedy Bakircioglu / Junior (74)