Match | IF Brommapojkarna - Hammarby

Träningsmatch, 2017-01-29 14:00


IF Brommapojkarna

1:3

(0:2)

Hammarby

IF Brommapojkarna

Hammarby

Bajen vassare än BP i vårvinterpremiären

 

Pa Dibba blev årets första målgörare när han knoppade in Arnór Smárasons inlägg i 29:e minuten. Just innan paus kom utökningen, och även här var Dibbas huvud inblandat – med en skarv till Joseph Aidoo, som forcerade in tvåan. Leo Bengtsson spelade fram till Smárasons 3-1 i 64:e, minuten efter BP-reduceringen. 3-1 speglade händelserna väl, även om BP hade mycket att säga till om i inledningen.

 

Hammarby kom till snökantade Grimsta IP med en ganska ung uppställning. Utöver att Leo Bengtsson ju gjorde sin A-lagsdebut och dessutom startade på vänsterflanken, fanns även målvakten Giuliano Gatica med i matchtruppen. Centralt spelade Dusan Jajic med kapten Kennedy Bakircioglu, framför dem bildade Pa Dibba och Rômulo anfallspar, och till höger återfanns Arnór Smárason. Bakom honom fanns som vanligt landslagskompisen Birkir Már Sævarsson, och på andra ytterbackspositionen Mats Solheim, men i mittlåset fick något tusental Bajen-supportrar stifta bekantskap med ett nyförvärv – danske Bjørn Paulsen kamperade ihop med Joseph Aidoo.

 

Och sista utpost var förstås Ögmundur Kristinsson. Denne fick mer att göra än vad de flesta nog förväntat sig, särskilt i första halvlek, men det mesta handlade om att använda fötterna när BP långa stunder i första halvlek kom betydligt bättre in i sin press än vad Hammarby mäktade med. Ett någorlunda kvalificerat ingripande blev det ändå; efter att Dibba fått bollen på armen kvarten in försökte tidigare Bajen-ytterbacken Erik Figueroa vid frisparken, som fastnade i muren – men hamnade hos Felix Beijmo som fick praktträff från 35 meter. ”Ömmi” hade dock fri sikt och kunde tippa.

 

Halvtimmen in tog Bajen ledningen efter ett riktigt mönsteranfall. Rômulo skarvklackade ett uppspel direkt till Birkir som i sin tur vrickade fram bollen till Arnór, även det på ett tillslag. Vid inlägget tajmade Pa nicken perfekt och Viktor Göranzon var chanslös när bollen borrade sig upp i hans bortre burgavel. Tio minuter innan vilan hade Leo mycket väl kunnat ordna en straff, när han nickade bollen på BP-backens armbåge i utkanten av straffområdet, men domaren valde att fria. Utökningen kom ändå före paus – Kennedy tog hand om en kantfrispark ute till vänster, och Pas huvudspel gav ny utdelning, när Joseph höll sig framme på rätt ställe och tryckte dit 2-0 med pannan. Effektivt framåt, minst sagt, men något mer än stress kunde BP alltså inte åsamka den grönvita defensiven i första halvlek trots att man uppträdde frejdigt.

 

Nära reducering var det dock när Viktor Gyökeres kunde avsluta i 50:e, men 18-åringen fick inte träff på skottet i fritt läge med Kristinsson, och bollen smet halvmetern utanför första stolpen. Ytterligare fem minuter in i andra akten hade Bajen bud på 3-0 när Sævarssons inspel nådde Bengtsson centralt – direktskottet gick rakt i stolpen och ut till Dibba, som dock inte lyckades få returen förbi keepern. Och i en lite mer öppen halvleksinledning än den rätt så avvaktande första, kunde istället BP näta i 63:e; efter en snabb överlappning till vänster fick förre Ljungskile-spelaren Markus Gustafsson nypa till i jätteläge – det blev någon slags snedträff, men välplacerat tillbaka i första hörnet.

 

Redan i nästa matchminut avgjorde HIF definitivt. Precis som vid första målet var det en följd av kvicka kombinationer på mitten, och Bengtsson fick lite revansch för stolpträffen när han serverade Smárason – som inte visade någon tveksamhet alls utan pangade dit 3-1 utom räckhåll för burväktaren. I det följande spelavbrottet gjorde Hammarby fem byten, men det hämmade inte tempot framåt; chanserna avlöste varandra – åtminstone i några minuter. Sedan handlade det mest om att spela av tillställningen.

 

Luca Gerbino Polo kom in för de rödsvarta och italienaren, med förflutet i AFC och Ravenna och 25 påsar i Norrettan för Akropolis under fjolåret, blev en injektion då han nosade sig till flertalet halvchanser. De flesta på läktarplats var ju dock mer intresserade av Gershon Koffie, och Bajens nye ghanan gjorde ett stabilt och fyndigt intryck bredvid Jajic när han avlöste Kennedy. Richard Magyars uppspel imponerade, och Isac Lidberg såg ut att ha lagt på sig ytterligare ett antal kilo muskler sedan senast. Med undantag för att ”Ömmi” sjabblade till det med fötterna, när han egentligen inte var under press, och redde upp situationen själv – så blev sista halvtimmen ändå ganska så sval i det nollgradiga vädret. En efterlängtad försmak av säsongen ändå, givetvis, och nu är det igång på allvar.

 

Mattias Jansson

 

Foto: Bildbyrån

Startelva

1.
Ögmundur Kristinsson
2.
Birkir Már Sævarsson
4.
Bjørn Paulsen
6.
Joseph Aidoo
10.
Kennedy Bakircioglu
11.
Arnór Smárason
14.
Pa Dibba
16.
Leo Bengtsson
16.
Rômulo
17.
Dusan Jajic
77.
Mats Solheim

Arena

Grimsta IP

Avbytare

1
Giuliano Gatica
3
Richard Magyar
7
Imad Khalili
9
Stefan Batan
14
Fredrik Torsteinbø
18
Oliver Silverholt
27
Isac Lidberg
28
Gershon Koffie

Domare

Mål

 • 0-1 Pa Dibba (29)
 • 0-2 Joseph Aidoo (42)
 • 1-2 Markus Gustafsson (63)
 • 1-3 Arnór Smárason (64)

Kort

 • Arnór Smárason (32)

Byten

 • Kennedy Bakircioglu / Gershon Koffie (64)
 • Bjørn Paulsen / Richard Magyar (64)
 • Arnór Smárason / Fredrik Torsteinbø (64)
 • Pa Dibba / Isac Lidberg (64)
 • Rômulo / Imad Khalili (64)
 • Leo Bengtsson / Stefan Batan (78)
 • Dusan Jajic / Oliver Silverholt (78)