Match | Djurgårdens IF - Hammarby

Allsvenskan, 2018-04-29 15:00

Publiksiffra: 24 396

Djurgårdens IF

1:2

(0:1)

Hammarby

Djurgårdens IF

Hammarby

Dramatisk derbyvinst – Bajens drömvår fortsätter

 

Muamer Tanković gav Bajen en drömstart med sin 1-0-nick. Djurgården tryckte förstås på, och efter Kevin Walker straffmål i 78:e bedrevs den blårandiga spökjakten med alla medel. Jesper Karlström fejkade huvudskada vid en Hammarby-omställning, och DIF-derbydesperationen får man väl någonstans respektera. Men rättvisa skipades i 91:a, när inbytte Pa Dibbas kyliga lobb avgjorde.

 

Vårhimlens moln skingrades, helikopterljuden tystnade, tifona prunkade – förutsättningarna var perfekta och i vanlig ordning fanns en tydlig laddning i luften, när säsongens första derby skulle sparkas igång. Till sakernas tillstånd hörde också mittbackssituationerna för respektive antagonist. Jonas Olsson valdes Marcus Danielsson hos dom blårandiga, medan Simon Sandberg klev in från höger i ljumskbesvärade David Fällmans frånvaro, hans Bajen-debut på den positionen.

 

Och inte minst lirade Erkan Zengin från start i Allsvenskan för Hammarby, för första gången på nästan tio år. Under hemvändarens tid i Turkiet har ju Djurgården heller inte besegrat Bajen, och Zengin var involverad i målet som la grunden till att derbysviten förlängdes, till 3914 dagar. Den första tonen satte dock Neto Borges, som fem sekunder efter avspark körde över Aliou Badji.

 

Johan Wiland fick tag i Fredrik Ulvestads inspel efter kantfrisparken, och precis när matchuret tickade upp på två minuter exploderade den grönvita kortsidan. Nikola Djurdjic släppte bollen till Zengin, som förarbetade från högerkanten genom att hitta Jiloan Hamad i straffområdet. När DIF-mittlåset glömde bort Muamer Tanković blev inlägget perfekt, precis som nicken, tillbaka invid Andreas Isakssons första stolpe. ”Mujo” borstade den i frustration inkastade folkölen av axlarna, och laget passade på att ta ett taktiksnack i jubelhögen.

 

Djurgården ville förstås replikera snabbt, och från lurige Jonathan Rings kant fick blåränderna fram fyra högerhörnor under halvlekens första hälft. Första riktiga avslutet mot Johan Wiland, som agerade säkert i luften vid de fasta situationerna, hade Badji vars nick efter frispark i 25:e limmades. Strax därefter klev Borges fram och samarbetade med Jeppe Andersen, som drog till välriktat, men inte tillräckligt kraftfullt från de 20 meterna.

 

DIF-lägena för kvittering framemot paus, efter tappade bollar i fel lägen, var lite väl högprocentiga. Sandberg tog sig in framför Ring och bröt i absolut sista stund, Haris Radetinac hade inom loppet av en halvminut ett nickläge och ett pressat avslut som båda smet utanför Wilands högerstolpe, men utdelningen uteblev alltså. Under tilläggstiden växte frustrationen ytterligare, och den var lätt att förstå; varningen när Junior dundrade in i Ulvestad kändes given men uteblev.

 

Den andra halvleken fortsatte likadant, när det gällde lägen, men nu handlade det mer om att Bajen låg rätt defensivt medan DIF letade vägar igenom. Det lyckades de blåblå sisådär med, fram till det att Erkan – som fastnat lite och bytt kant med Jiloan innan paus – återigen klev in i handlingen till höger. I 54:e fick han på ett fräsande skott, tätt utanför Isakssons högra stolpe. I samma veva fick han dock ont, och de tre minuterna som förlöpte innan Arnór Smárason hann ersätta, de använde Djurgården till att öka trycket ytterligare.

 

Bjørn Paulsens styrka när bollarna lyftes in mot Bajens straffområde blev sedvanligt viktig, och dansken fick en ny utmaning när armeniske DIF-anfallsvärvningen Yura Movsisyan fick en halvtimme på sig, efter det märkliga inhoppet med utvisning mot AIK. Djurdjics presspel, till synes opolerat men sett till att ligga på rätt sida gränsen delikat, var viktigt även i dag – men anfallarens styrka vid defensiva lyftningar blev än viktigare. 66 minuter orkade han här, innan Pa Dibba ersatte.

 

Bytet var nära att ge snabb utdelning. Tanković stod för imponerande duellstyrka på mittplan och forsade fram till ett instick, där Dibba trots dålig vinkel tvingade Isaksson till en ganska avancerad benparad. Och vid Smárasons högerserve nådde Paulsen högst vid bortre stolpen, men nicken gick metern utanför. Omställningschanserna verkade också ge Hammarby en större trygghet bakåt, och med undantag för ett Tino Kadewere-skott som Wiland klarade, kändes som att man hade allt bättre kontroll på det hela.

 

Känslan skulle visa sig vara bedräglig. Med tanke på den lite magsura ingressen ovan, ska det sägas att straffen som Radetinac tilldömdes var lika riktigt dömd som Smárasons knuff var onödig. Wiland gick åt rätt håll, till vänster, men kunde inte få tillräckligt mycket av sin näve bakom Kevin Walkers hårda elvametersspark.

 

Som vanligt med tanke på derbyhistoriken verkade 0-1 ha upplevts som ett tvåmålsunderläge, och 1-1-kvitteringen som ett reduceringsmål. Den neutrale tycker nog att Djurgården borde ha varit okej nöjt med en relativt sen utjämning, men samtidigt är det lätt att förstå självklarheten i att gå för 2-1, som infann sig på såväl läktare som plan. Ur ett allmänt supporterperspektiv, så går det tillochmed att greppa att desperationen mynnade ut i rent mygel.

 

I 87:e pressades Jesper Karlström av Dibba, till en svag nickbrytning. Pa träffade möjligen motståndarens hand, men Karlström föll till marken och tog sig för skallen, med en dödsångest som hade fått Rivaldo att rodna. Istället för fyra mot tre-läget där Smárason drev boll, blåstes det av för befarad huvudskada. Halvminuten innan detta hade Dibba fått (ett säkert riktigt) gult kort för snack, och det såg länge ut att bli ett inhopp med motflyt för Brandbergens stolthet.

 

Men det skulle komma en sista möjlighet till kontring. Med 90.30 på uret kastade sig Olsson för att avgöra på nick, efter ännu en frisparkslyftning. Wiland klarade, sprang ut mellan blåränderna för att få igång motattacken, och hittade inbytte Kennedy Bakircioglu med ett långt utkast. ”Jille” tog starkt emot den hårda passningen vidare, och på halvvolley friställde han Pa. En iskall lobb, även den på halvvolley, innebar 2-1-seger för Hammarby. Och serieledning, med åtta poängs försprång ned till dom blårandiga.

 

Statistik, DIF-HIF 1-2 (0-1):
Avslut 11-8 (4-2)
På mål 6-5 (2-2)
Hörnor 9-2 (5-0)
Frisparkar för 11-14 (7-10)
Offsidelöpningar 0-2 (0-1)
Varningar 2-2 (1-0); Smárason, Dibba
Publik 24 396

 

Härnäst lirar Bajen hemma igen mot GIF Sundsvall, som också är obesegrat så här långt. 21 527 har biljett – köp din här!

 

Mattias Jansson

 

Foto: Bildbyrån

Startelva

1.
Johan Wiland
2.
Simon Sandberg
3.
Neto Borges
4.
Bjørn Paulsen
6.
Jiloan Hamad
8.
Jeppe Andersen
19.
Junior
22.
Muamer Tanković
26.
Erkan Zengin
40.
Nikola Djurdjić
77.
Mats Solheim

Arena

Tele2 Arena

Avbytare

9
Sander Svendsen
10
Kennedy Bakircioglu
11
Arnór Smárason
14
Pa Dibba
18
Rebin Asaad
23
Marcus Degerlund
25
Davor Blažević

Domare

Martin Strömbergsson, Gävle

Mål

  • 0-1 Muamer Tanković (2)
  • 1-1 Kevin Walker (78 (str))
  • 1-2 Pa Dibba (91)

Kort

  • Arnór Smárason (77)
  • Pa Dibba (86)

Byten

  • Erkan Zengin / Arnór Smárason (57)
  • Nikola Djurdjić / Pa Dibba (66)
  • Jeppe Andersen / Kennedy Bakircioglu (82)