Match | IF Elfsborg - Hammarby

Allsvenskan, 2019-04-01 19:00

Publiksiffra: 8737 (sålda biljetter)

IF Elfsborg

1:1

(1:1)

Hammarby

IF Elfsborg

Hammarby

Bortapoäng efter svängig seriepremiär

 

1-1 var i underkant. 2-2 hade speglat tillställningen bättre – Pawel Cibicki hade två ramträffar i samma spelsekvens, Muamer Tanković en boll i stolpen utöver sitt premiärmål och när Hammarby trummade på mot slutet borde det räckt till ett segermål. Den allsvenska premiären, inför glest besatta hemmaläktare men nära 2000 på de gungande grönvita sektionerna, blev alltså svängig – men nästan lika målsnål som fjolårsmötena lagen emellan.

 

I motståndarkollen inför kvällens allsvenska premiär utlovades fler baljor i matchen än vid mötena i serien 2018, vilket infriades, om än knappt. Samma text innehöll också en lite syrlig passus om Elfsborgs vikande publikstöd i fjol. Fast man ska inte sparka neråt alltför mycket som Skandinaviens läktarlokomotiv, och när lagen marscherade in på Borås Arena i afton kändes det istället sorgesamt för Allsvenskan att den gulsvarta publiken inte slutit upp bättre (8737 biljetter hade sålts men färre knallade dit).

 

Fotbollsmässigt såg det lite tillknäppt ut emellanåt, mellan det svängiga, och inledningen var en sådan period i matchen. Elfsborg hade ett par bud på halvchanser då man lyckades kombinera sig förbi Hammarbys återerövringsförsök, men enda riktiga avslutet blev istället Pawel Cibickis försök från egen planhalva, efter en grönvit hörna som uppstått då Alexander Kačaniklić sökt spjutspetsen Vidar Örn Kjartansson i boxen men fått se inlägget täckt. Gianluca Curci stod då långt ute, men hann utan större bekymmer tillbaka.

 

Minuten därpå, kvarten in, såg Joakim Nilsson ut att hålla fast allsvenskt debuterande Kačaniklić i straffområdet. Ingen åtgärd, men istället kom i nästa sekvens ett läckert inlägg med yttersidan från högerflanken, där släpande Nikola Djurdjić direktvolley-avslutade i svårt läge och sköt över. Ytterligare två minuter senare gjordes Bajens första allsvenska mål 2019. Odilon Kossounou vann en nickduell på mittplan och Jeppe Andersen släppte bollen till Tanković. Efter att ha skurit in i banan från vänster pricksköt ”Mujo” i bortre burgaveln – och firade med den grönvita kortsidan just ovanför.

 

Med 19.52 på uret lade sig Cibicki ner i ”duell” med Andersen. Och med 20.07 på uret lade sig Cibicki ner i ”duell” med Andersen. Parodiska ageranden i straffområdet – sånt är anfallslånet alltför bra för, och med de sekunderna i åtanke är det lätt att säga ”karma” om hans båda ramträffar på typ lika kort tid, senare i matchen. Däremot var det gula kortet för Odilon i 26:e, då hans bolltouch inte blev den tänkta vid en brytning mot svenskpolacken, givet. Och dessvärre såg varningen ut att hämma den 18-årige debutanten en bra stund. Att IFE var någotsånär med i matchen chansmässigt framåt paus berodde till viss del på omställningarna man fick till efter halvdana uppspel.

 

Det var dock inte en sådan som resulterade i ett onödigt, ologiskt 1-1-mål i 42:a. Jean Carlos de Brito hade just, minuten före, varit involverad i en längre anfallssekvens där Hammarby letade och letade efter avslutet som skulle ge tvåmålsledning i vilan – men inte hittade närmre än Djurdjićs avslut metern utanför. Och vid kvitteringen var brassebacken med om att glömma bort Frederik Holsts löpning. I friläge kunde dansken sätta dit bollen mellan Curcis ben.

 

En kalldusch förstås, men ändå var nog ingen neutral betraktare beredd på den inspirerade anstormning som Elfsborg inledde andra akten med. Inom loppet av 22 sekunder, bara dryga minuten in i halvleken, träffade Cibicki först ribban och sedan stolpens insida. Nilsson nickade också en hörnspark tätt över och en annan rakt på Gianluca, och HIF var skärrat. Något behövde göras och för att stabilisera bakåt fick Jean lämna plats för Mats Solheim, som stod för ett närmast prickfritt inhopp trots spel till vänster. Och i takt med att Simon Sandberg återigen började piska in högerinlägg i boxen repade de grönvita mod, och tog succesivt över. Till sist helt och hållet.

 

Det var just ett Sandberg-inlägg som kunde inneburit återtagen ledning, och dubblad målskörd för ”Mujo”. Detta, i 63:e, gick förbi alla och matchens förste målskytt fick hämta bollen från vänsterläge. Efter att ha kroppsfintat sig till utrymmet för avslutet fick Muamer iväg bollen, återigen mot bortre stolpen, men den här gången i ramen.

 

Hammarby ökade trycket men stördes något av domarteamet, som bland annat lät Per Frick trasa sönder tempot genom att kasta iväg en boll 20 meter, långt efter avblåsningen för att Kjartansson fått frispark med sig – utan att varnas. Elfsborg störde också genom att sticka upp, när Jonathan Levi stal en indianare på mittplan och avslutade tätt utanför. Men framför allt brast det i de där avgörande momenten i sista tredjedelen, innan de tänkta avsluten i nät.

 

Fast mest kommer vi, obönhörligen, att minnas ett avslutsläge som faktiskt kom – Darijan Bojanics i 84:e, bara minuten efter att han bytts in. Simon spelade Nikola som förlängde till vänster, men Kevin Stuhr Ellegaard hann med i sidledsförflyttningen och klarade direktskottet från nära håll. Bojanic stod för ett gnistrande inhopp som i en bättre värld hade blivit tungan på vågen i kväll. Säkert dumt med överord om 13 minuters spel, men här kommer några ändå: det var inte utan att man undrade om det var semifinalen 1982 mot just Elfsborg man såg. Det, och att de grönvita återfick fattningen efter att ha varit i gungning kring paus, får vi ta med oss in i seriens fortsättning.

 

 

Statistik, Elfsborg-Hammarby 1-1 (1-1):
Avslut 14-8 (5-4)
På 4-2 (2-1)
I ram 2-1 (0-0)
Hörnor 6-5 (3-2)
Frisparkar för 14-10 (6-3)
Gula 1-2 (0-1)
Röda –
Offside 3-1 (2-1)
Sålda biljetter 8737 (1891 fanns på bortasektionerna)

 

Mattias Jansson

 

 

Foto: Bildbyrån