Match | IF Elfsborg - Hammarby

Allsvenskan, 2020-06-17 19:00


IF Elfsborg

2:2

(1:0)

Hammarby

IF Elfsborg

Hammarby

MATCHVÄRD

Båda lagen slarvade bort segerchanserna i Borås

Hammarby och Elfsborg delade på poängen i en svängig match där Hammarby vände underläge till ledning men tappade de tre poängen i en match som präglades av misstag.

 

Hammarby rivstartade. Aron Johannsson fick förtroendet i Stefan Billborns elva och var nära en riktig succéstart när Dennis Widgren hittade in bakom Elfsborgs backlinje och friställde den amerikanske islänningen. Vinkeln blev lite snäv när avslutet kom och dessvärre smet bollen utanför den bortre stolpen efter bara 20 sekunders spel.

 

Kort därefter slog Elfsborg en felpassning i egen backlinje och bjöd gästerna på en ny chans som ledde till hörna. Och då var fortfarande inte ens en minut spelad men hemmalaget såg rejält skärrat ut.

 

Efter den grönvita rivstarten växte ändå Elfsborg in i matchen och det var ganska jämnt. Spelet böljade med viss grönvit övervikt men så snart bollen lämnat Elfsborgs backlinje såg laget ändå ut att kunna ge Bajen en bra match. Sen var det ju det där med passningarna längst bak.

Hammarbys chanser kom framför allt genom flertalet riktigt huvudlösa felpassningar i de gulas bakre led. Ett slarv som Hammarby bjöd tillbaka med sviktande koncentration och bristande förmåga att utnyttja de många bjudningarna.

 

Halvleken avslutades med tunga minuter. Först åkte Richard Magyar på en hård smäll i en kollision på mittplan och tvingades byta med David Fällman. Strax därefter skrek Aron Jóhannsson efter straff när Simon Strand omfamnade honom i straffområdet. Själva omfamningen var inget att orda om men domaren menade att han föll lite för lätt och friade. Precis i den stunden av frustration, när oturen jabbat Bajen i ansiktet två gånger om kom en riktig käftsmäll när Elfsborg ställde om snabbt. Ett inlägg från vänster nådde Per Frick som istället för att nicka på mål, placerade bollen centralt där Simon Olsson tog ner bollen till Rasmus Alm som stötte in 1-0 med något så motsägelsefullt som en riktigt fint placerad felträff.

 

Hammarby gjorde ett byte i paus där Aron Jóhannsson byttes ut mot Paulinho. I den andra halvleken var det också de grönvita gästerna som sakta men säkert tog över matchen. De riktigt heta målchanserna saknades men det började mer och mer kännas som en tidsfråga innan målet skulle komma.

 

I minut 64 byttes sedan Tim Söderström och Abbe Khalili ut. In kom Vladimir Rodic och Gustav Ludwigson och den senare kom att bli lyckosam. Bara några minuter senare löpte han i djupled till vänster inne i boxen och fick in bollen serverad av Muamer Tankovic. Han spelade in den centralt där Alexander Kacaniklic nöp till. Målvakten räddade men Paulinho kunde trycka in kvitteringen på returen.

 

Ytterligare några minuter senare var det dags igen. Ludwigson löpte nu ner till kortlinjen till höger i straffområdet och spelade återigen in bollen centralt till Alexander Kacaniklic. Den här gången behövdes inga målvaktsreturer utan “Alex” avslut letade sig in till 2-1.

 

Efter ledningsmålet hade Hammarby några chanser men tappade sakta men säkert koncentrationen och därmed initiativet. Framåt slutet av matchen stod det och vägde när Elfsborg tog över mer och mer. Utdelningen kom när Simon Strand slog ett inlägg mot den bortre stolpen. Per Frick och Dennis Widgren ställdes mot varandra och bollen sattes i mål. Trots otaliga reprisbilder är det oklart vem som var sist på den, men oavsett det stod det nu 2-2 på tavlan och Elfsborg vittrade lite blod.

 

Målet väckte Boråslaget som tog över i slutminuterna och hade en riktigt vass chans till segermål när David Ousted tappade en höjdboll en bit ut i straffområdet. Inbytte Marokhy Ndione fick den rakt framför mål, strax innanför straffområdets linje. Fyra Hammarbyspelare fanns mellan den gulklädde och mållinjen, något som tack och lov räckte då avslutet kunde styras till hörna.

 

Bästa grönvita segerchansen kom i den femte och sista tilläggsminuten när Vladimir Rodic drev upp bollen, spelade ut till Paulinho på kanten som sökte spelare centralt. Föga överraskande var det den pigge och företagsamme inhopparen Gustav Ludwigson som stormade fram mot bollen och sånär hann först men han blockerades bra och segermålet uteblev för båda lagen.

 

Delad pott i en svängig historia där båda lagen kan vända hem med insikten att segern låg inom räckhåll, men att det krävs mer koncentration för att förtjäna en allsvensk trepoängare.

 

Redaktionen

Startelva

Arena

Borås Arena

Avbytare

1
David Ousted
3
Dennis Widgren
4
Richard Magyar
6
Darijan Bojanic
8
Jeppe Andersen
13
Mads Fenger
14
Tim Söderström
17
Abbe Khalili
20
Alexander Kačaniklić
22
Muamer Tanković
23
Aron Jóhannsson

Domare

Kristoffer Karlsson

Mål

 • 1-0 Rasmus Alm (45)
 • 1-1 Paulinho (67)
 • 2-1 Alexander Kačaniklić (70)
 • 2-2 Självmål (84)

Kort

 • Tim Söderström (10)

Byten

 • Richard Magyar / David Fällman (43)
 • Aron Jóhannsson / Paulinho (45)
 • Tim Söderström / Vladimir Rodić (64)
 • Abbe Khalili / Gustav Ludwigson (64)
 • Rasmus Alm / Marokhy Ndione (71)
 • Robert Gojani / Denniz Hümmet (78)
 • Muamer Tanković / Imad Khalili (88)