Match | Eskilsminne IF - Hammarby

Svenska Cupen, 2019-02-24 15:00

Publiksiffra: 1541

Eskilsminne IF

1:1

(1:1)

Hammarby

Eskilsminne IF

Hammarby

Cupmissräkning på Olympiafältet

 

Hammarby kom förvisso till cupmatchen med stora delar av truppen satt ur spel, då en flunsa härjat, men hade förstås ändå räknat med ett bättre resultat än kryss mot fjolårets Division 1 södra-trea. Imad Khalili, som utjämnade med en vacker frispark i 37:e, fick spela vänsterback – men det var snarare centralt och i klinch med linjedomaren som Bajen tappade segerchansen i eftermiddag.

 

De sju plusgraderna kändes i skånsk vårsol som tio, när lagen äntrade Olympiafältets konstmatta för att göra upp i gruppspelets andra omgång. Matchinledningen blev avvaktande och Imad Khalilis försök efter en av flera Sander Svendsen-högerhörnor, som fastnade på vägen, dess enda egentliga avslut.

 

Gianluca Curcis första ingripande i tävlingsspel för klubben blev simpelt; italienaren skopade upp en hemåtnick från Odilon Kossounou efter elva minuter, då förre GIF Sundsvall-anfallaren Samuel Aziz hotade.

 

Mats Solheim och Odilon nådde högst varsin gång då Hammarby fortsatte att vaska fram högerhörnor på Vladimir Rodićs högerflank, men utan att kunna hålla nere nickarna, och särdeles mycket mer hände inte i målchansväg. Inte förrän Eskilsminne tog ledningen, minuten efter ivorianens försök.

 

Då missade just Odilon med samma huvud, i egen box och där snacket till och från just Mats borde varit bättre, sedan den gulblårandiga truppens mest meriterade namn Mathias Unkuri skickat in ett högerinlägg. Filip Egger, som påbörjat sin tionde säsong för EIF, kunde enkelt ta emot i bortre delen av straffområdet och placera in 1-0 tillbaka vid första stolpen.

 

Egger var dock inte ensam på planen om att ha fostrats i grannklubben Högaborg. Detsamma gäller ju Khalili, som fick en smäll i ansiktet och blödde ner tröjan halvtimmen in och fick en ny med provisoriska nummer 31, klev fram med ett mål som – matchen i stort till trots – kan bli viktigt för utgången i gruppen. Vladimir gjordes ner i fint frisparksläge, Nikola Djurdjić hoppade över, och Imad knorrade in bollen från högerläget och upp i första krysset.

 

Just innan paus kunde också Egger gott och väl ha visats ut, då han sparkade Solheim över knät, bakifrån och utan chans att nå bollen, men kortet hade bara gul färg. Efter en ganska tillknäppt första halvlek som avslutats med ett tungt Svendsen-skott som Pontus Löfvenmark dock hade koll på, under den enda tilläggsminuten, bjöds Bajen på desto tydligare målmöjligheter i början av andra.

 

Muamer Tanković fick tag i en slarvigt slagen hemåtpassning och löpte sig till ett friläge, där Löfvenmark fotparerade – redan minuten in. Och med fem spelade skänkte den egna målvaktsprodukten Nikola öppet mål. Bollstöllden, sedan Löfvenmark dribblat av sig själv, var påpasslig – men beslutet att gå på kraft då ett vänsteravslut fodrades, med målet vidöppet, var inte det bästa och snedträffen från någon meter hamnade utanför.

 

För egen maskin hade HIF svårare att producera, på rödblå HIF:s träningsplan. Detta handlade till stor del om att innermittfältet, med Tim Söderström och Jeppe Andersen, kom fel in i tillställningen från början och inte fick grepp om den delen av planen och spelet. Den viktige dansken gjorde nog sin första svaga insats i grönvit dress, och även om han ju inte var ensam om att inte komma upp i nivå, så inverkade det betänkligt på helheten. När bollen ändå hittade fram i djupled vinkades Djurdjić av för offside – diskutabelt vid ett par tillfällen, men så många gånger matchen igenom att även Pablo Piñones-Arce måste ha rodnat.

 

Då halvtimmen återstod kom Leo Bengtsson in i spel istället för Rodić, men utan att åstadkomma mer än en fin bolltransport en av de få gånger som Hammarby fick ställa om mot ett Eskilsminne utan tillräckligt många på rätt sida – då hajade inte Solheim att överlappslöpningen premierades med en passning och läget gick om intet.

 

Med det om rätt positioner sagt, så var EIF långt ifrån ointresserat av att hålla liv i sitt cupspel, efter den inledande jämna förlustmatchen mot Dalkurd. Tryck skapade de gulblårandiga mot storfavoriten under en period med kvarten kvar att spela, fast de två vassa hemmachanserna uppstod mer oväntat och en stund dessförinnan.

 

Först nickade Emil Åberg via Curcis fingrar och i stolpen… eller snarare i det stödhjul som domarteamet aldrig borde ha godkänt i en tävlingsmatch. Går bollen däri så kan den inte vara över mållinjen i dess helhet; på så vis var det ändå rätt att inte döma mål, men snacka om att Eskilsminne föll på eget slappt grepp. Strax därefter slog Hammarbys förre U19-vänsterback Alex Simovski ett inlägg som Gianluca styrde rakt på Mads Fenger – ett motlägg som lika gärna hade kunnat bli självmål.

 

Under nämnda slutkvart fick Alexander Kačaniklić göra sina första minuter i Hammarby-skrud – i hemstaden. Att han i sin första aktion på svensk mark sedan 2007 skulle fastna på Simovski, den sekvensen såg man inte riktigt komma för några år sedan. Varken nyförvärvet eller någon lagkamrat lyckades bryta mönstret i slutet av matchen. Och lika väl som man för förstå missbelåtenheten hos de många tillresta grönvita, så var Eskilsminne helt förtjänta av skrällpoängen.

 

Nu krävs vinst mot Dalkurd den 4 mars för kvartsfinal, eftersom DFF 1-0-besegrade Varberg i parallellmatchen. Nära 9000 har redan nu säkrat biljett till gruppens avgörande hemmamatch – här finns fler plåtar!

 

Mattias Jansson

 

Foto: Bildbyrån

Startelva

4.
Odilon Kossounou
7.
Imad Khalili
8.
Jeppe Andersen
9.
Sander Svendsen
11.
Vladimir Rodić
13.
Mads Fenger
14.
Tim Söderström
22.
Muamer Tanković
27.
Gianluca Curci
40.
Nikola Djurdjić
77.
Mats Solheim

Arena

Olympiafältet

Avbytare

Alex Douglas
10
Kevin Jarrett
16
Leo Bengtsson
20
Alexander Kačaniklić
25
Davor Blažević
31
André Alsanati
32
Olle Edlund

Domare

Per Melin, Söderhamn

Mål

  • 1-0 Filip Egger (21)
  • 1-1 Imad Khalili (37)

Kort

  • Muamer Tanković (7)
  • Jeppe Andersen (65)

Byten

  • Vladimir Rodić / Leo Bengtsson (60)
  • Tim Söderström / Alexander Kačaniklić (78)