Match | GIF Sundsvall - Hammarby

Allsvenskan, 2017-10-29 15:00

Publiksiffra: 5157

GIF Sundsvall

1:4

(1:1)

Hammarby

GIF Sundsvall

Hammarby

Tillbaka i vinnarspåret igen efter storseger i Sundsvall
 

 

Denna söndag var tanken att Hammarby skulle vända trender – ta sig ur den fyra matcher långa segerlösa sviten, och äntligen slå Sundsvall på bortaplan vilket inte skett på närmare tio år. Och det var just vad som skedde, trots en svag matchinledning.

 

Pa Dibbas gula kort i hemmamötet med Sirius innebar att anfallaren fick stå över mötet med förra klubben. Muamer Tankovic och Sander Svendsen tog hand om offensiven centralt, med Kennedy Bakircioglu från start bakom dem tillsammans med Jeppe Andersen. Mats Solheim var också tillbaka på vänsterbacken i en i övrigt intakt start-backlinje, och mittfältets flanker tog Arnór Smárason och Jiloan Hamad hand om.

 

 

 

Det började – inget vidare alls. Hemmalaget fick grepp om bollen i matchinledningen och släppte den knappt ifrån sig. Hammarby hade förtvivlat svårt att komma rätt i pressen, och när man väl fick fatt i bollen tappade man den snart igen. Passningsspelet var allt annat än väloljat, med andra ord.

 

 
Faktum var att Sundsvall höll till på Hammarbys planhalva under större delen av första halvleks första hälft. Kanske var det läget redan i andra minuten där Eric Larssons skott från nära håll styrdes till hörna av Johan Wiland som gav hemmalaget råg i ryggen. På den efterföljande hörnan fick Romain Gall ostört måtta en halvvolley som gick just utanför. Innan matchklockan ens nått fem minuter hade Sundsvall ordnat tre hörnor, medan Hammarby inte haft tillstymmelsen till anfall.

 

 

Det rullade på i samma anda, och i den 16:e minuten missade Jonathan Morsay ett vidöppet läge efter en ordentlig upprullning. Att han missade bollen helt, och även brände andraläget spelade mindre roll, för på den efterföljande hörnan höll sig Carlos Gracia framme och petade in bollen och gav fast mark-jagande ”Giffarna” en välförtjänt ledning.

 

 

 

Någon tendens till att Bajen skulle lyfta spelet efter underläget syntes inte, istället hade hemmalaget fortsatt initiativet.
Men när matchuret började närma sig 30 minuter fick Arnór Smárason iväg Hammarbys första avslut på mål, eller snarare ett inlägg som gick mot mål och som Tommy Naurin tvingades sträcka ut på. Då hade Bajen sedan ett par minuter börjat få ett mer etablerat spel på Sundsvalls planhalva.
Tio minuter senare fick Jiloan Hamad iväg ett inte särskilt hårt, men desto lurigaer skott från straffområdeslinjen som sånär överlistade Naurin, och ytterligare fem minuter senare skulle kvitteringen komma.
Birkir Saevarsson slog ett fint inlägg mot förstastolpen perfekt till Sander Svendsen som i ett straffområde fyllt av Sundsvallspelare säkert placerade in 1-1 vid bortre stolproten.

 

 

 

Därmed fick Hammarby den där psykologiskt viktiga kvitteringen just före halvtidsvilan, och med det en möjlighet att ladda om till andra halvlek med lite mer ro i sinnet.
De konkret synliga förändringarna när andra halvlek satte igång var att Tankovic och Hamad bytte positioner, och att de grönvita tog det lite lugnare när Sundsvall hade boll och mötte dem lite längre ner i banan med ett kompaktare lag.

 

 

Hammarby skulle också få ett betydligt mer kontrollerat spel jämfört med i första, och – skulle det visa sig – ett betydligt vassare omställningsspel.

Som i den 52:a minuten när Arnór bröt ett Sundsvalluppspel på vänsterkanten med en nick (nej, bollen tog inte på handen vilket hemmalaget ville få det till), som gick till Kennedy som i sin tur hittade Svendsen i djupet. Norrmannen vek in mot straffområdet och vid straffområdeslinjen tog han ett snabbt avslut längs marken som smet in vid närmaste stolpen. 2-1 och en betydligt bättre känsla i det grönvita lägret.

 

 

En timme in i matchen var det inte långt borta att Saevarsson fick slå sin andra assist för kvällen. Högerbacken fyllde på i ett fint Hammarbyanfall och fick bollen av Hamad, och slog den vidare mot bortre stolpen där Arnór sånär hann fram med sitt utsträckta ben.
I den 68:e minuten bjöd Björn Paulsen på vad som väl får stå som matchens prestation när han bröt en Sundsvallspass mitt på egen planhalva och på Max von Schlebrügge-manér satte av i en offensiv räd. Bollen hamnade först hos Tankovic som satte den mot Sander med en lyftning. Bollen tog dock på en hemåtskyndande Sundsvallsspelare, men Paulsen snodde på nytt åt sig den och drev mot mål och tog ett behärskat avslut som letade sig in vid Naurins vänsterstolpe. 3-1 och grönvit värme i den medelpadska kylan.

 

 

 

Sundsvall som dittills inte skapat en enda het målchans i andra var förstås tvunget att lyfta spelet. Ett par halvchanser vaskade man fram i slutforceringen, och Sonko Sundberg fick iväg en bra nick på hörna i 86:e minuten, men inte tillräckligt bra för att överlista Wiland.

Hemmalagets jakt öppnade förstås ytor, och på en stor sådan löpte Svendsen loss med bollen på övertid. Anfallaren avancerade längs kortlinjen in i straffområdet och serverade Smárason som denna gång fick ordentlig träff på bollen och stötte in slutresultatet 4-1.

 

 
Storsegern innebar ett skutt uppåt i tabellen, och på söndag är det så dags för årets absolut sista match när Hammarby tar emot Halmstads BK på bortaplan – biljett köper du här

 

Love Gustafsson

Startelva

1.
Johan Wiland
2.
Birkir Már Sævarsson
4.
Bjørn Paulsen
6.
Jiloan Hamad
8.
Jeppe Andersen
9.
Sander Svendsen
10.
Kennedy Bakircioglu
11.
Arnór Smárason
22.
Muamer Tanković
23.
Marcus Degerlund
77.
Mats Solheim

Arena

Idrottsparken

Avbytare

Alex Douglas
7
Olle Edlund
16
Leo Bengtsson
21
Oscar Krusnell
27
Benny Lekström

Domare

Magnus Lindgren

Mål

  • 1-0 Carlos Moros Gracia (17)
  • 1-1 Sander Svendsen (42)
  • 1-2 Sander Svendsen (52)
  • 1-3 Bjørn Paulsen (68)
  • 1-4 Arnór Smárason (91)

Kort

  • Jeppe Andersen (44)

Byten

  • Muamer Tanković / Leo Bengtsson (82)