Match | GIF Sundsvall - Hammarby

Allsvenskan, 2018-10-31 19:00

Publiksiffra: 4638

GIF Sundsvall

2:3

(0:2)

Hammarby

GIF Sundsvall

Hammarby

Dramatiskt igen mot favoritmotståndet

 

Det svänger snabbt. Inför fjolårets hemmamöte hade HIF inte vunnit en seriematch mot GIF Sundsvall på elva år. Nu är det Bajen som har tre raka segrar mot ”Giffarna”. Men svängde gjorde det även i kväll – medan 4-0 blev 4-3 på Tele2 Arena i våras, blev 3-0 till 3-2 här. Den här gången var det däremot inte i samma utsträckning Hammarby som bjöd in medelpadingarna.

 

Den grönvita dominansen i ljudkulissen på Idrottsparken i Sundsvall, som i år officiellt heter NP3 Arena, var lika given som fantastisk en sen oktoberkväll som denna. Men vi måste ändå börja med att avhandla hemmaklacken Patronernas tifo. Nog var det på tiden med en blinkning till Rasta Hunden, och de kortlivade baktaktspunkarnas ”Mina polare” från 1979. Den hyllningen till staden borde fler än 4000 ha bevittnat på plats. Detsamma gällde också matchen – även om de (typ) 638 grönvita lämnade nöjdast.

 

Hammarby bjöd på ett par förändringar i startelvan jämfört med 0-0 mot Kalmar FF i söndags – Imad Khalili och Leo Bengtsson tog plats i den offensiva ”fyran” medan David Fällman klev in bredvid Mads Fenger i mittlåset. Rotation eller ej, mot GIF Sundsvall och deras fyra vilodagar, det hela föll definitivt väl ut. Efter att skytteligatvåan Linus Hallenius sparkat igång matchen var det hans gamla klubb som tog tag i tillställningen direkt.

 

Tolv minuter in nåddes Bengtsson, som ihop med Khalili hade tydliga instruktioner att låsa hemmalagets kreativa mittfältare, av Fällmans uppspel. Leo tvingades vända tillbaka från halvmånen, men gjordes ner, och Mads tog hand om frisparken. Försöket att plagiera pärlan från BP-matchen, men från lite längre avstånd, läste William Eskelinen. Men då Junes Barny slog in vänsterhörnan lyckades den forne Bajen-målvakten sämre. Via två boxningar och Davids duellvinst hamnade bollen hos frisparksläggaren – som piskade upp den i nättaket från nära håll.

 

Ingen dum start. Dock logisk. Givet också att det skulle dyka upp omställningschanser för Bengtsson – mitt i halvleken sköt tätt utanför efter att ha runnit igenom, vältajmat framspelad av Muamer Tanković, som också var en lång Eric Björkander-tå ifrån att ge Khalili ett jätteläge.

 

Fällman fick visserligen ingripa då Hallenius höll på att nosa sig till en chans, men sedan dröjde 2-0-målet inte länge. Tankovićs chipp nådde Barny, som kroppsfintade sig fram till en breddande passning ut mot högersidan och Djurdjić. Serbens inspel till Khalili var precist, och avslutet lika välriktat – en bredsida med vänstern senare borrade sig bollen upp i Eskelinens bortre kryss. Supportrarna sjöng om liljekonvaljer, och visst visade Hammarby i kväll upp en hel del som kan göra det lättare att stå ut med vintern.

 

Förvisso gällde det första halvlek i synnerhet, men HIF öppnade den andra lika fint. Med 51 minuter på den besynnerligt formgivna arenans ur kom 3-0-målet, just nedanför den grönvita klacken, efter en riktig upprullning. Junes hittade Neto, och vänsterinspelet fann i sin tur Nikola, som rakade bollen i nät bakom chanslöse Eskelinen.

 

Bara halvannan minut senare var det dock reducerat. David Batanero tog sig in i straffområdet och såg ut att söka upp Fengers ben, och domaren pekade på elvameterspunkten. ”Niko” drog här på sig en varning som sätter honom ur spel på söndag, och lika lönlösa som de protesterna var, lika säker var Hallenius då han slog straffen.

 

Det kändes ändå inte riktigt som att det skulle bli match igen – Bajen hade snart spelat till sig två lägen för att återställa marginalen. Nästan direkt efter baklängesmålet friställdes Djurdjić av Tanković, men en tajt flagga kom upp. Och när offsidefrisparken slagits läste Barny de ibland övermodiga medelpadingarnas optimistiska speluppbyggnad – men Eskelinen revanscherade sig för uppspelet då han klarade ”Mujos” friläge.

 

Men några planer på att låta Hammarby spela av matchen, det hade sannerligen inte den gode Linus. Visst kunde man önska ett mer resolut försvarsagerande i 66:e, men nedtagningen efter Dennis Olssons lyra á la Selånger höll hög klass, precis som avslutet i nät från nära håll.

 

Bengtsson, som punktmarkerat Batanero framgångsrikt men också fått Jonathan Tamimis dobbar i ryggen, lämnade med kvarten kvar plats för Vladimir Rodić. Montenegrinen blandade sig i skeendet direkt, och var involverad i anfallet där Borges hittade in till Tanković, som dock inte fick träff från det vassa läget och strax själv blev utbytt till förmån för Sander Svendsen. Norrmannen var i sin tur också nära att omgående bli delaktig i ett mål, då han skarvnickade fram Djurdjić, men dennes lobbförsök smet utanför.

 

Då blev det istället till att hålla stånd, när ”Giffarna” forcerade, och Bjørn Paulsen byttes in sent som extra fysisk resurs i det arbetet. Just efter det bytet, på tilläggstid, låg Tamimi bakom den stora möjligheten till fullbordad upphämtning. Den förre Bajen-högerbackens inlägg möttes med en Carlos Gracia-nick som tycktes distinkt nog – men Davor Blažević, som inte haft allt för mycket att stå i, fick ut en näve till höger och motade avslutet.

 

I samma sekvens åkte Hallenius arm olyckligt upp i Simon Sandbergs nylle, och HIF fick slutföra matchen decimerat, men släppte inte till mer. Det var en lite märklig match som var till ända – Hammarby kunde ha vunnit större än de 3-0 som man ledde med, fast ändå var det nära att hemmalaget snuvade de grönvita på seger.

 

Härnäst tar Bajen emot Häcken, nu på söndag. Över 30 000 har biljett – skynda dig att köpa! Säsongen avslutas sedan i Östersund – här bokas Bajen Fans-resan.

 

Mattias Jansson

 

Foto: Bildbyrån

Startelva

2.
Simon Sandberg
3.
Neto Borges
5.
David Fällman
7.
Imad Khalili
8.
Jeppe Andersen
13.
Mads Fenger
14.
Junes Barny
16.
Leo Bengtsson
22.
Muamer Tanković
25.
Davor Blažević
40.
Nikola Djurdjić

Arena

NP3 Arena

Avbytare

Edrisa Bojang
4
Bjørn Paulsen
6
Jiloan Hamad
9
Sander Svendsen
10
Kennedy Bakircioglu
11
Vladimir Rodić
77
Mats Solheim

Domare

Mohammed Al-Hakim, Köping

Mål

  • 0-1 Mads Fenger (13)
  • 0-2 Imad Khalili (33)
  • 0-3 Nikola Djurdjić (52)
  • 1-3 (str) Linus Hallenius (55)
  • 2-3 Linus Hallenius (66)

Kort

  • Nikola Djurdjić (55)

Byten

  • Leo Bengtsson / Vladimir Rodić (73)
  • Muamer Tanković / Sander Svendsen (80)
  • Nikola Djurdjić / Bjørn Paulsen (89)