Match | IFK Göteborg - Hammarby

Allsvenskan, 2017-04-26 19:00

Publiksiffra: 12 149

IFK Göteborg

1:1

(0:1)

Hammarby

IFK Göteborg

Hammarby

Surt men starkt kryss i Göteborg

 

Bajen har inte slagit IFK Göteborg på bortaplan sedan Björn Runström pangade in två mål på Gamla Gamla Ullevi, vilket i morgon är på dagen elva år sedan. Och ”Blåvitt” hade inte förlorat en allsvensk hemmamatch av egen kraft på två år och två veckor. De båda sviterna har aldrig varit i större fara än i kväll, när HIF – trots mängder av krämpor i truppen – var snubblande nära att hålla i ledningen.

 

I går utjämnade Sävehof till 2-2 i herrhandbollens göteborgska kvartsfinalderby mot Redbergslid, påhejat av en klack som inte nöjde sig med gulsvarta färger, utan dessutom uteslutande använde AIK-supportrarnas repertoar av sånger. Det gick att fnissa lite förläget åt, men när Änglarna i kväll ägnade halvtimmen framemot avspark åt en ramsa om Bajen hämtad från Norra Stå, då tog sekundärskammen över. Belåtet ska IFK Göteborg däremot vara över sin matta; den såg väldigt fin och inbjudande ut, även om just den där liknelsen med en golfgreen går oss förbi här i Bajenland. Och visst ska Hammarby också vara stolt över sin insats på hybridgräset, med en krasslig duo och en skadad kvartett borta. Bland de 18 fanns däremot Elias Durmaz och Olle Edlund. I söndags blev Olle klubbens förste 00-talist i en allsvensk matchtrupp – tre dagar senare blev Elias den andre.

 

HIF, där Joseph Aidoo var åter i mittlåset bredvid Richard Magyar efter avstängningen och Dusan Jajic tog plats på innermittfältet i förhindrade Johan Perssons frånvaro, öppnade kvällens match oväntat frejdigt. Mer än det första av otaliga långa Jajic-inkast in i offensivt straffområde kunde man dock inte ta sig fram till, innan Ögmundur Kristinsson åtta minuter in nickade bort en djupledsboll, och sedan blev överkörd av Tobias Hysén. Anfallsveteranen verkade skapligt tillfreds med att braka in sent men slapp varning, samtidigt som keepern fick ordentligt ont i vänsteraxeln, men kunde fortsätta.

 

Strax därefter spelade Hammarby gång på gång alltför smånätt utanför eget straffområde. Först ville Aidoo undvika att slå långt från höger, och i nästa sekvens var det Arnór Smárason som blev övermodig. Sådant händer förstås, men slarvet när det ska täckas ut till inspark bidrog – precis som mot AIK – till att hemmalaget fick tryck på offensiv planhalva. Precis som AIK är ju IFK ett tungt lag att möta borta och då går det inte att ge bort sådana parterröverlägen. Det ledde också i förlängningen till chanser – Magyar kunde bryta perfekt till hörna när Mikael Boman sökte Hysén med ett inspel, men hann inte riktigt med när Emil Salomonssons inlägg från höger möttes med en nickskarv av Boman, tätt utanför bortre stolpen.

 

Just när Bajen fick bättre grepp om de centrala andrabollarna, drogs det efter andan i tiotusentals luftstrupar, när Jiloan Hamads ljumske såg ut att tvinga fram ett tidigt byte. Men det ordnade sig, och även matchbilden hyfsade till sig betänkligt. Halvvägs mot paus fick Bjørn Paulsen igenom ett inlägg från höger efter ett fint Junior-uppspel från BP-värvningens sittfältsyta, och Pa Dibba mötte med en volley – bollbanan i backen och upp blev en sådan som brukar resultera, men skottet gick utanför första stolpen. Minuten därpå var Paulsen och Dibba återigen involverade i en möjlighet, när Thomas Rogne klev fram lite otajmat. Bjørns djupledsstickare friställde Pa, som såg ut att vara i linje med den norske mittbacken, men offsideflaggan kom upp och friläget gick om intet.

 

Nu var det HIF som i kraft av dessa situationer vågade flytta fram mer än tidigare. Halvtimmen in ordnade Arnór en frispark där Jiloans lyftning gav en luftduell mellan Richard och Pontus Dahlberg i IFK-buren, där keepern hade lite flyt som fick frisparken med sig. Ytterligare någon minut därpå fick Mats Solheim fram en ny djupledare mot Dibba, som korrekt fick frisparken emot sig mot Rogne, dock efter ett präktigt svandyk. Framåt paus gav ett vägvinnande kombinationsspel Hamad skottläge, men ivorianen Abdul Razak gjorde en ”omvänd Eero Markkanen” och täckte det möjliga målavslutet med skrevet. Det var alltså inte ologiskt när Bajens ledningsmål väl gjordes. Ett inläggsfrisparksläge till vänster petades av Jiloan till Junior, som petade tillbaka, vilket fick IFK-försvaret ur gängorna. Rogne blev så stissig av att Richard lurade bakom honom, att han nickade i eget mål.

 

Just före paus tvingades Rogne dessutom kliva av. Han ersattes i mittlåset av David Boo Wiklander, men det blev inte mer än ett par minuter i den hemvana positionen, mot de gamla lagpolarna – även David fick utgå till andra halvlek. Större delen av handlingen var förlagd till Hammarbys planhalva under de avslutande 45, men det skulle dröja länge innan man producerade något lika giftigt som läget på tilläggstid i första, när ett långt Salomonsson-inkast nickades vidare av Boman, mot en Hysén som Birkir Már Sævarsson inte såg ut att ha full koll på.

 

Omställningschanserna lät däremot inte vänta på sig. Fem minuter in i halvleken tog Dibba en lång löpning som mynnade ut i ett fräsande men missriktat Hamad-skott i skapligt läge. De nämnda sviterna skulle alltså stå sig när vi summerade tillställningen, och detsamma gäller Josephs med gula kort; i 56:e fick han en till synes billig varning efter en duell med Henrik Bjørdal.

 

Junior gjorde en nästintill majestätisk andra halvlek, och såväl Paulsen som Jajic höll emot bra med flertalet bollvinster som gav andrum, men de avslutande 20 minuterna var hemmapressen kompakt. Det underlättade heller inte att Mix Diskerud klev in sent mot Aidoo, något som definitivt borde gett gult, även fast norskamerikanen (till skillnad från en del andra motståndare) inte var ute efter den onda axel som HIF-mittbacken åter fick problem med vid landningen. En till likhet med AIK-bortamatchen var en ännu oväntad domardispyt med de mer gentila delarna av den grönvita bänken – den här gången förvisades medicinmannen Mikael Klotz ner i katakomberna.

 

”Ömmi” stod i slutminuterna för två ingripanden som gärna hade fått bli matchavgörande. Först limmade han Søren Rieks avslut, och därefter sträckte han ut vid stolproten när Bjørdal försökte; två bra avslut. HIF hade sedan ett jätteläge att sätta tvåan – Pa klackade tillbaka till Jiloan, men Bjørn lyckades inte förlänga till Arnór, när man var fyra mot tre. Ögmundur fick sedan upp en hand och gjorde hörna när Boman sökte hans högra kryss. Och på tilläggstid fick matchen nästan en karbonlik upplösning som Göteborgs senaste, i Östersund. Pa och Arnór förvaltade ett två mot en-läge illa, och när spelet vände kom 1-1 – Hysén nickade fram Boman som den här gången inte fångades in alls, och nu satt direktavslutet. Ledsamt, förstås, men främst tillfälligheter stod i vägen för segern efter en taktiskt mycket väl genomförd match.

 

Mattias Jansson

 

Statistik, Göteborg-Bajen 1-1 (0-1):
Frisparkar för 13-13 (7-6)
Hörnor 4-3 (1-2)
Offside 1-2 (0-2)
Bollinnehav 60-40 (57-43)
Gula kort 0-1 (0-0)
Avslut totalt 9-7 (2-3)
Avslut på mål 4-2 (0-1)
Publik 12 149 (665+ borta)

 

Nu på lördag klockan 16.00 tar Hammarby emot AFC Eskilstuna på Tele2 Arena – köp biljett här!

 

Foto: Bildbyrån

Startelva

1.
Ögmundur Kristinsson
2.
Birkir Már Sævarsson
3.
Richard Magyar
4.
Bjørn Paulsen
6.
Joseph Aidoo
6.
Jiloan Hamad
11.
Arnór Smárason
14.
Pa Dibba
17.
Dusan Jajic
77.
Mats Solheim

Arena

Gamla Ullevi

Avbytare

7
Olle Edlund
7
Imad Khalili
11
Elias Durmaz
14
Fredrik Torsteinbø
23
Marcus Degerlund
25
Tim Markström
28
Gershon Koffie

Domare

Stefan Johannesson, Täby

Mål

  • 0-1 Självmål (42)
  • 1-1 Mikael Boman (90+1)

Kort

  • Joseph Aidoo (56)

Byten

  • Pa Dibba / Fredrik Torsteinbø (90)