Match | BK Häcken - Hammarby

Allsvenskan, 2017-07-03 19:00

Publiksiffra: 4009

BK Häcken

2:0

(1:0)

Hammarby

BK Häcken

Hammarby

Bortatorsk på baksidan i omstarten

 

Bajen öppnade kvällens bortamatch mot Häcken inspirerat, men hade behövt få utdelning för de första 35 minuterna. Sent i första och tidigt i andra halvlek nätade nämligen hemmalaget, efter sjabbel på egen planhalva och en klart diskutabel straff. Hammarby försökte sedan med det mesta, men var för uddlöst, och Ögmundur Kristinsson fick under tiden hålla sitt lag någotsånär kvar i matchen.

 

Hammarby tvingades till en förändring i backlinjen då Joseph Aidoo lämnade återbud för spel framemot avspark. Bjørn Paulsen klev tillbaka till det mittlås där han inledde säsongen som färsk värvning, medan Jiloan Hamad tog plats i startelvan efter att ha återvänt i spel i träningsmatchen på Norrtälje IP för en vecka sedan. Han turades stundtals om med Arnór Smárason i högerkantsarbetet och det centrala bredvid Kennedy Bakircioglu. Det hela fungerade, länge och väl, riktigt bra.

 

Inför 4009 på Bravida Arena, där mer än var fjärde åskådare var tillrest från Bajenland, var det Hamad som låg bakom den första av flertalet grönvita farligheter. När han skar in i banan, efter att ha inläggsfintat bort vänsterförsvararen Kari Arkivuo, och drog till med vänstern – då hade Peter Abrahamsson fått svårt att hinna sträcka ut nere vid sin bortre stolprot om inte bollen smitit halvmetern utanför.

 

Smárason försökte i ett svårt volleyläge då Mats Solheim vunnit i luften vid en högerhörna, Bakircioglu testade även han från distans både på rullande och död boll, och Häcken – som såg ut att släppa initiativet helt till Bajen – fick inte till något alls förrän framemot halvlekens mitt. Då var det Birkir Már Sævarsson som fick snedträff på sin hemåtpassning, och vid gratishörnan som blev dubbel avvärjde Paulsen två gånger om. Halvtimmen in hade Häcken dock en boll i nät, men Chisom Egbuchulam stod klumpigt och tydligt offside när Paulinhos skott täcktes av Junior och studsade tillbaka på brassen, ett högst okonventionellt inlägg.

 

Strax därefter uppstod en situation som hade varit synnerligen dråplig, om den inte resulterat i en skada. Solheim slog ett inlägg från sin vänsterkant som Joel Andersson täckte, och sedan föll ytterbacken ihop. In kom istället Egzon Binaku, och Arkivuo klev över till höger. U21-landslagsmannens timme på planen innebar inga avgörande insatser, men ändå blev situationen med bytet startskottet för Häckens scenförändring.

 

Rômulo hann nicka en hörna utanför, innan de gulsvarta radade upp tre chanser i tät följd, där den sista resulterade. Bjørn slog en rensning rakt i gapet på Nasiru Mohammed i 39:e, men täckte sedan själv när Paulinho drog till. Mohammed Abubakari snappade upp en andraboll i 40:e, och såg inte ut att komma rätt till direktavslutet, men träffen seglade med en märklig bana och i ribbans undersida. Och i 45:e slog Arnór en smått oförklarlig passning i defensiv tredjedel som Egbuchulam kunde ta med sig i fart. Arnór hann tillbaka för att reparera, men ville inte chansbryta i utkanten av straffområdet, och istället kunde det nigerianska anfallslånet hitta Alexander Farnerud i djupled. Spelmotorn vrickade sig förbi Paulsen, och chippade in 1-0 över Ögmundur Kristinsson.

 

Paussiffror som knappast speglade det spelmässiga, men ändå inte var ologiska sett till den faktiska chansfördelningen. Häcken fortsatte omgående efter pausvilan med att utnyttja grönvita misstag på egen planhalva. Binaku lurade Smárason vid ett motlägg och serverade Egbuchulam ett avslutsläge där skottet gick utanför. Hamad snubblade på bollen varpå Farnerud tog tillfället i akt och sköt rätt så tätt över. Åtta minuter in ersattes Bakircioglu av Fredrik Torsteinbø, som bara hann med dryga minuten på planen innan Häcken – med facit i hand – avgjorde. Kombinationsspelet till vänster som gav inspelsläget mot Paulinho var vackert, men dykningen innan kontakten med Degerlund som lurade domaren desto mindre snygg. Den skadeförföljde brassen tog själv hand om straffen, där ”Ömmi” gick rätt, men bollen var för välplacerad mot hans vänstra kryss.

 

Hammarby försökte repa mod och ett par påpassliga bollstölder av Rômulo högt uppe i banan gav tryck mot Abrahamssons mål, framför de grönvita supportrarna, men varken anfallaren eller hans offensiva kamrater fick till det i slutmomenten i kväll. Så heller icke inhopparna; Pa Dibba ersatte Leo Bengtsson kort efter straffmålet för att bidra där framme, och Stefan Batan försökte förgäves upprepa derbysuccén under slutkvarten.

 

Närmre var det ett tredje hemmamål i omställningslägena. Vid halvlekens mitt blev Smárason överspelad varpå Abubakari avancerade, och Farnerud hittade Egbuchulam, men Kristinsson klarade friläget. Symptomatiskt för aftonen var det att Alexander Faltsetas byttes in efter lång skadefrånvaro, och lyckades med i princip allt. Bland annat täckte han när Hamads tunnelpassning förbi Binaku gav Sævarsson ett centralt skottläge. Och om det inte vore för att Degerlund kort därpå fläkt sig emellan hade den forne blåranden nog tillochmed nätat. Än närmre var Egbuchulam, som än en gång tvingade fram en högklassig räddning från ”Ömmi”, nere vid stolpen efter ett näravslut.

 

Bajen kom inte närmre att skapa nerv än när kreative men tydligt matchotränade Jiloan fick praktträff från 30 meter då tio minuter återstod av ordinarie tid, men bommade med ett par decimeter, eller när Dibba försökte med vänstern och fick se skottet gå lika tätt över. På den grönvita klacksektionen blev istället den redan omtalade situationen med Abrahamssons sko det enda som gav ryckningar i mungiporna. Det, och Juniors insats – generellt, och när han räddade ett givet friläge för inbytte Daleho Irandust på tilläggstid. Och möjligen ”Ömmis” vansinniga reflexparad mot slutet, när det dock – typiskt nog – samtidigt offsidevinkades. Sammanfattningsvis räckte HIF helt enkelt inte till i kväll, även om situationerna som avgjorde båda verkligen var av det olyckligare slaget.

 

Ytterligare statistik här.

 

Mattias Jansson

 

Nu gäller det för Bajen att slicka såren och studsa tillbaka till den fina formen som präglade slutet av vårsäsongen. Första möjligheten: Örebro på hemmaplan, nu på lördag, med avspark 16.00. Nära 18 500 har redan nu biljett – säkra din här.

 

Foto: Bildbyrån

Startelva

1.
Ögmundur Kristinsson
2.
Birkir Már Sævarsson
4.
Bjørn Paulsen
6.
Jiloan Hamad
10.
Kennedy Bakircioglu
11.
Arnór Smárason
16.
Rômulo
16.
Leo Bengtsson
23.
Marcus Degerlund
77.
Mats Solheim

Arena

Bravida Arena

Avbytare

7
Imad Khalili
9
Stefan Batan
14
Pa Dibba
14
Fredrik Torsteinbø
25
Tim Markström

Domare

Jonas Eriksson, Sigtuna

Mål

  • 1-0 Alexander Farnerud (45)
  • 2-0 Paulinho (56 (straff))

Kort

  • Marcus Degerlund (55)

Byten

  • Kennedy Bakircioglu / Fredrik Torsteinbø (54)
  • Leo Bengtsson / Pa Dibba (60)
  • Arnór Smárason / Stefan Batan (75)