Match | Hammarby - Aalesunds FK

Träningsmatch, 2016-06-29 13:00

Publiksiffra: 351

Hammarby

4:1

(2:0)

Aalesunds FK

Hammarby

Aalesunds FK

4-1 i svängig träningsmatch mot Aalesund

Arnór Smárason låg bakom mycket när Hammarby, i onsdagens träningsmatch på Södertälje Fotbollsarena, besegrade norska ligans Aalesunds FK med klara 4-1. Islänningen gjorde 1-0 kort innan han ordnade frisparken som Kennedy Bakircioglu vackert slog i nät, och i andra halvlek satte han 3-0 på straff. Erik Israelsson utökade, även det just efter Bajens förra mål, medan Arnórs landsman Aron Þrándarson tröstmålade för AaFK mot slutet. Klar seger – och nu närmar sig den allsvenska höstsäsongen.

 

De 351 som trotsade den tidiga avsparken, brostrulet i Södertälje och högsommarvädret för att tillbringa delar av dagen i Geneta-området, fick se en betydligt muntrare tillställning än förra onsdagens 1-2-förlust mot den estniska ligaledaren. Egentligen borde det väl ha varit omvända siffror med tanke på respektive motstånds slagstyrka men Bajen, som kom till spel med samma startelva som då, var helt enkelt bra mycket mer intresserat och fokuserat i dag.

 

Träningsmatchens första fjärdedel liknade annars den mot Levadia, smått tempofattigt och en lite karaktärslös matchbild. Profiler fanns ändå, och det var lagens båda förgrundsfigurer för dagen som presenterade sig med var sin målchans; trupperna har tre islänningar var – men även om Arnór Smárason inte kom med i EM-succétruppen räckte hans närvaro för att sätta Island-prägel. Hos AaFK var vänsteryttern Aron Þrándarson mest aktiv, och förutom att bita i plastgräset en handfull gånger stod han för flertalet avslut, varav ett tidigt i William Eskelinens burgavel. Smárason replikerade med att tvinga Andreas Lie att sträcka ut, kvarten in. Närmast att näta i inledningen var Mustafa Abdellaoue, anfallaren som kanske hade sluppit kallas ”Mos” i Sverige, som fri med Eskelinen avslutade utanför. Men därefter drog Hammarby upp tempot i de offensiva kombinationerna och då hängde Aalesund, som redan haft det tufft med söderbrödernas presspel, inte med.

 

Just med den där fjärdedelen spelad var Arnór åter nära med ett kvickt avslut från höger, framspelad av Erik Israelsson, men samtidigt som bollen studsade ut efter den klockrena stolpträffen kom en sen och lite tveksam offsideflagga upp. Aalesund stack emellan med en till klar målchans, när Eskelinen fick för trångt omkring sig på en hörna och bollen motläggsnickades mot nätet, men Oliver Silverholt volleyrensade på mållinjen. Det kunde alltså lika gärna ha varit Tippeligaen-tolvan som gjorde första målet, men det stod istället HIF för. Stefan Batan tryckte iväg en låg diagonalpass till straffområdets högra hörn, Smárason tog emot – och skar in till skottläget där han placerade in 1-0 utom räckhåll för Lie.

 

Marginalerna var sedan fortsatt på Bajens sida; Peter Orry Larsen sköt i ribbans överkant från distans, men precis som förra gången AaFK var nära att näta gjorde istället de grönvita det direkt efteråt. Arnór tog emot bollen i samma läge som vid 1-0 och höll på att rinna igenom men gjordes ner. Kortet som kändes orange uteblev, men vad gjorde det när Kennedy Bakircioglu tycktes lika sugen på frisparksläget som han varit i duellspelet? Knorren från 23-24 meter blev perfekt och Lie kunde bara se på när bollen smektes upp i hans första hörn. Israelsson var sedan nära att spä på ledningen ytterligare just innan vilan, men den här gången klarade Lie, och lagen gick till paus med 2-0 på tavlan.

 

Båda lagen gjorde förändringar i paus; Erik fick återse förre Kalmar FF-lagkamraten Lars Cramer som tog plats mellan stolparna, och i Bajen ersattes Richard Magyar av David Boo Wiklander medan det ”vanliga” bytet Alex/Rômulo genomfördes där framme. Mönstret gällande utdelningen upprepade sig även i andra halvlek, där man fem minuter in hade var sin halvmöjlighet – rörlige Fredrik Torsteinbø nickades till ett täckt skott kring straffpunkten, innan norrmännen ställde om med ett högerinspel som gick parallellt med Eskelinens mållinje utom räckhåll för såväl honom som Silverholt, mot bortre stolpen där Þrándarson fläkte sig fram utan att få mer än en tå på bollen.

 

Och precis som i första halvlek fick vi se två snabba Hammarby-mål. Erik och Rômulo samarbetade så bra att brassen friställde Torsteinbø, som gjordes ner av förre Norrköping-mittbacken Edvard Skagestad. Straff, och förstås också rött kort, men tränarna hade kommit överens om att spela vidare elva mot elva. Arnór stegade fram och straffsparken satt invid stolpen, alltför hårt för att Cramer (som gick åt rätt håll) skulle hinna dit. 3-0 i 58, och om luften inte gick ur Aalesund då, så gjorde den det definitivt när Israelsson överlistade Cramer med ett distinkt direktskott bara två minuter senare.

 

Det var snarare siffrorna 4-0 som gjorde den avslutande halvtimmen mindre minnesvärd, än att Bajen gjorde sex byten med den tidsrymden kvar att lira. Bland annat gjorde costaricanske ytterbacken Ian Smith sitt första A-lagsframträdande i Hammarby, och Dusan Jajic tog i vanlig ordning för sig, nu från sin vana innermittfältsplats. Glädjande var också Måns Söderqvists återkomst i spel efter skada. Plumpen? AaFK-reduceringen, förstås, och lika givet var det Þrándarson som fri från vänster med William kunde bredsida in slutresultatet. Sammantaget? En sevärd och klart rättvis Bajen-seger som smakar gott inför den allsvenska omstarten.

 

Nästa match spelar Bajen borta mot BK Häcken, datumet är den 9 juli om nu Islands framfart i EM inte ruckar på detta. Allsvensk omstart på hemmaplan: mot Falkenbergs FF, söndagen den 17 juli klockan 17.30. Uppåt 18 000 har redan nu biljett – köp här!

Startelva

3.
Richard Magyar
4.
Erik Israelsson
5.
Philip Haglund
7.
Alexssander Medeiros de Azeredo
9.
Stefan Batan
10.
Kennedy Bakircioglu
11.
Arnór Smárason
14.
Fredrik Torsteinbø
18.
Oliver Silverholt
23.
Lars Sætra
24.
William Eskelinen

Arena

Södertälje Fotbollsarena

Avbytare

1
Giuliano Gatica
4
Ian Smith
7
Imad Khalili
8
Johan Persson
16
Rômulo
17
Dusan Jajic
27
Isac Lidberg
34
Måns Söderqvist
66
David Boo Wiklander

Domare

Johan Krantz, Uppsala

Mål

  • 1-0 Arnór Smárason (30)
  • 2-0 Kennedy Bakircioglu (35)
  • 3-0 Arnór Smárason (58 (straff))
  • 4-0 Erik Israelsson (61)

Kort

  • Alexssander Medeiros de Azeredo (32)

Byten