Match | Hammarby - Athletic Eskilstuna

Allsvenskan, 2019-04-21 17:30

Publiksiffra: 19 445

Hammarby

3:1

(2:0)

Athletic Eskilstuna

Hammarby

Athletic Eskilstuna

MATCHVÄRD

Programenliga poäng och vackra mål mot AFC

 

Bara då säsongen är så här ung går det att klättra från plats 16 till 6 på ett bräde. Hammarbys 3-1-vinst mot AFC var likväl efterlängtad. Och odiskutabel, även om AFC tilläts skapa den nerv man själva tjafsade bort mot slutet. Två vackra Imad Khalili-baljor och ett målskyttsmål av Vidar Örn Kjartansson gav en sammantaget säker och nödvändig trepoängare, inför 19 445.

 

AFC, eller Athletic Eskilstuna som klubben i år är registrerad som på svenskfotboll.se (ytterligare pikar är överflödiga), har såväl Gustav Jarl som Felix Michel på skadelistan – två viktiga centralpjäser i bygget som ju nått cupfinal under vårvintern. Det märktes i dagens möte på Tele2 Arena, som allt som oftast dominerades helt av Hammarby. AFC, som ju presterat ett vasst eget spel i exempelvis cupsemin borta mot AIK, såg till och med ut att spela på resultatet och hoppas på fasta… i 0-2-underläge.

 

Den målmarginalen skaffade sig Bajen efter en halvtimme av väl sammanhållen press och anfallsspel med såväl tålamod som tempo. Redan 25 sekunder in i matchen tvåfotade Imad Khalili igång ett anfall där han själv avslutade. Och knappa kvarten in borde Imad ha fått straff med sig. Darijan Bojanic kroppsfintade sig till den vanliga, precisa crossen ut till höger och Simon Sandberg, som spelade in. Mittbacken bröt, men snubblade samtidigt på bollen så att Imad snodde den, och fällde honom. Både dråpligt och på väg ur straffområdet, men inget av det ska ju vägas in.

 

Fyra minuter senare satt i alla fall 1-0 bakom Ole Söderberg. Hammarby anföll på ett tillslag ända nerifrån Gianluca Curci, och Nikola Djurdjić som även i denna match rörde sig över stora delar av mittplan spelade Bojanic. Där och då upphörde förstås one touch-fotbollen… men Darijan släppte ifrån sig lädret i rätt ögonblick, och Imad kunde placera in bollen från högerläget strax utanför straffområdet, med en vänster till vänster om keepern.

 

Med 30 minuter på uret tog sig AFC till sitt enda egentliga avslut i halvleken. Samuel Nnamani hade dock behövt rikta nicken mer än rätt bra och tätt utanför för att göra match av detta – för minuten därefter ordnade Vidar Örn Kjartansson 2-0. Islänningen letade i sekvensen som föregick målet skottläge, utan att hitta det, och fanns istället på plats för att toucha bollen i nät då Jeppe Andersen nöp till från distans – vilket helt ställde Söderberg.

 

Bajen tappade lite skärpa i slutet av halvleken – något som upprepade sig i andra akten. Men den inleddes lika stabilt som den första, och noterbart var att även AFC uppträdde likadant vid 0-2 som vid 0-1 eller 0-0; förmågan fanns helt enkelt inte där i dag, mot ett lite sårat hemmalag. Ousmane Camara hade dock en tidig reduceringsmöjlighet, men precis som vid Adi Nalics grovt brända läge i slutet på första, var det följden av en grönvit bjudning. Guineanens träff var betydligt bättre men Curci sträckte ut och nådde för att göra hörna.

 

Och dryga kvarten in i halvleken avgjorde Khalili definitivt – med ett riktigt vackert mål. Mads Fengers uppspel spelades direkt vidare av Djurdjić till Tanković, som skarvade vidare i djupled. Imads löpning var lika vältajmad innan den förre allsvenske skytteligavinnaren letade efter och fann luckan mellan Söderbergs ben.

 

Fler möjligheter skapades, men då Vladimir Rodić och Leo Bengtsson byttes in i tät följd var det som att medspelarna tappade helhetskoncepten och lirade väl mycket för att sätta de tydligt hungriga inhopparna i lägen. När de grönvita samtidigt vårdade bollen allt sämre, och slarvade i såväl återerövring som defensivt positionsspel, hängde 3-1-bollen i luften. Och den förpassades också i nät, med åtta minuter kvar av ordinarie tid, av Ivan Bobko. AFC fick också en gyllene möjlighet att sätta Hammarby i rejäl gungning – men käbblade bort frisparken. Det tackade 19 422 på läktarplats för, men de 23 på bortasektionen just bakom farsen önskade sig nog långt bort.

 

 

Med kvällens efterlängtade trepoängare i ryggen ser vi härnäst fram emot att ta oss an Malmö FF på bortaplan – här bokar du resa med Bajen Fans! Och nästa hemmamatch är förstås hemmaderbyt mot dom blårandiga – säkra biljett på den här länken!

 

 

Foto: Kenta Jönsson

Startelva

2.
Simon Sandberg
3.
Dennis Widgren
5.
David Fällman
6.
Darijan Bojanic
7.
Imad Khalili
8.
Jeppe Andersen
13.
Mads Fenger
17.
Vidar Örn Kjartansson
22.
Muamer Tanković
27.
Gianluca Curci
40.
Nikola Djurdjić

Arena

Tele2 Arena

Avbytare

Aimar Sher
4
Odilon Kossounou
11
Vladimir Rodić
16
Leo Bengtsson
25
Davor Blažević
28
Jean Carlos de Brito
77
Mats Solheim

Domare

Martin Strömbergsson, Gävle

Mål

  • 1-0 Imad Khalili (18)
  • 2-0 Vidar Örn Kjartansson (31)
  • 3-0 Imad Khalili (63)
  • 3-1 Ivan Bobko (82)

Kort

Byten

  • Muamer Tanković / Vladimir Rodić (68)
  • Nikola Djurdjić / Leo Bengtsson (72)
  • Mads Fenger / Odilon Kossounou (78)