Match | Hammarby - AIK

Allsvenskan, 2020-06-21 17:30


Hammarby

0:2

(0:0)

AIK

Hammarby

AIK

MATCHVÄRD

Platt fall mot AIK

 

Marginalerna var förvisso inte på rätt sida i dag, men sett över 90 minuter plus tillägg var Hammarbys förlustsiffror i årets första derby inte missvisande. Däremot var själva matchutvecklingen av det märkligare slaget. Efter en blek första halvlek klev Bajen ut med bättre skallar till andra, men istället för 1-0 via tre mot en-läget i boxen i 49:e, så kom två baklängesmål på två minuter, och HIF fick aldrig tag i vare sig geist eller taktpinne igen.

 

Det må vara en sliten fras, men att Stefan Billborn och resten av Hammarbys ledarstab hade angenäma problem inför detta länsderby i denna tätmatchade Allsvenskas tredje omgång, det kändes definitivt inte för mycket sagt. Åtminstone inte på förhand. Tim Söderström som börjat växa in i högerbackskostymen, Alexander Kačaniklić som stod för ett mål i 2-2-bortamötet med Elfsborg och Gustav Ludwigson som kom in från bänken och spelade fram till Bajens båda strutar i samma match… den trion fick finna sig i att inleda bland avbytarna. Istället föll valet på två andra inhoppare från senast, Imad Khalili och Vladimir Rodić, samtidigt som Paulinho fick nytt förtroende i offensiven, mot ett efter 1-4 mot Norrköping stukat AIK.

 

Och det var naturligtvis märkligt nog utan hemmapremiär utan tiotusentals sjudande på Skanstullsbron, och med bortapremiär utan den vanliga läktardominansen i Borås. Ett hemmaderby under samma pandemiska förutsättningar är ändå något utöver detta – och i dag sjönk tillståndet med utebliven inramning in på riktigt. 

 

Båda kusinerna, Imad och Abbe Khalili, visade välbehövlig skicklighet på små ytor när de svartgula satte frenetisk press på bollhållare. Dennis Widgren, en av få HIF-spelare som utmärkte sig första 45, jonglerade bollen elegant på huvudet som undanmanöver ur trängt läge. Och där båda lagen ställde upp med danska målvakter intog Jakob Haugaard en märklig vänsterbacksposition vid de uppspelsmoment som överlag förde tankarna till kvantfysik, medan David Ousted svarade med att finta bort Tom Strannegård i egen box. Roligare än så fick vi inte i dag. AIK fick fram två halvchanser, Darijan Bojanics fot stod inte att känna igen vid sina kantfrisparkslyftningar där Paulinho varit nära att bryta igenom i den andra sekvensen – sedan var denna nedslående halvlek över.

 

Imad och ”Vladi” fick lämna plats för Kačaniklić och Söderström inför andra halvlek, och visst fick vi se en smärre scenförändring, främst på denna högerflank. Där fann Abbe redan minuten in Alexander, som drogs ner av Karol Mets. Estens gula kort var nödvändigt, Bojanics inpiskade boll bättre, men Muamer Tanković fick inte fart på sin nickskarv i första ytan. Efter fyra minuter skapade Hammarby matchens första jätteläge, och det låg den inbytta duon bakom. ”Alex” genomskärare klaffade med Tims korridorlöpning, och med tre grönvita störtande mot målområdet skulle bollen forceras in. Istället lyckades den ende AIK-backen göra hörna.

 

Istället för 1-0 i 49:e tvingades vi i 55:e se 0-1 blinka upp på tavlan. Visst var de individuella prestationerna av ynglingarna Paulos Abraham och Bilal Hussein vassa, men lika mycket såg det juniormässigt defensivt agerat ut, då bollhållaren drog på sig tre grönvita så att högerläget för avslut från nära håll blev vidöppet. Besynnerligt sett till matchutvecklingen men logiskt i det stora hela. Likväl var ett nästintill Saihou Jagne 2008-mässigt straffdomslut det sista som Bajen behövde här. Sebastian Larsson väntade ut Ousted och 0-2-bollen låg i nät, bara två minuter efter 0-1. Frustrationen kunde HIF inte kanalisera till något som liknade en väg tillbaka in i derbyt. 0-3 var heller inte långt borta när Abraham rann igenom mitt i halvleken; Ousted stod för en stark enhandsräddning med högernäven.

 

Gustav Ludwigsons inhopp blev liksom mot Elfsborg senast en injektion, och en annan inhoppsljusglimt i derbytorskmörkret blev Kalle Björklunds tävlingsdebut på seniornivå, då Mads Fenger fick kliva av då 20 minuter återstod. Näst sista heta reduceringschansen hade Paulinho, efter en fin bollvinst och bolltransport och stickare från Abbe, men han bommade bortre stolproten från vänstervinkeln. Och när offsideflaggan, korrekt men tajt, dök upp för Gustav då han serverat Paulinho öppet mål i 88:e var detta definitivt kört.

 

 

Om det någon säsong inte alls finns tid att gräva ner sig, så är det ju denna. Redan på torsdag ska fotbollsherrarna följa upp dagens futsalvinst över IFK Göteborg med en cupkvartseger mot ”Blåvitt”. Allsvenskan rullar sedan vidare på Listerlandet kommande söndag – då nykomlingen Mjällby tar emot på Strandvallen.

 

 

Mattias Jansson

 

 

Foto: Bildbyrån

Startelva

1.
David Ousted
3.
Dennis Widgren
5.
David Fällman
6.
Darijan Bojanic
7.
Imad Khalili
8.
Jeppe Andersen
9.
Paulinho
11.
Vladimir Rodić
13.
Mads Fenger
17.
Abbe Khalili
22.
Muamer Tanković

Arena

Tele2 Arena

Avbytare

2
Simon Sandberg
14
Tim Söderström
16
Gustav Ludwigson
20
Alexander Kačaniklić
25
Davor Blažević
26
Kalle Björklund
28
Jean Carlos de Brito

Domare

Andreas Ekberg, Malmö

Mål

 • 0-1 Bilal Hussein (55)
 • 0-2 Sebastian Larsson (58 (str))

Kort

 • Robin Tihi (16)
 • Jeppe Andersen (38)
 • Karol Mets (47)
 • Tom Strannegård (53)
 • Paulinho (63)

Byten

 • Imad Khalili / Alexander Kačaniklić (46)
 • Vladimir Rodić / Tim Söderström (46)
 • Darijan Bojanic / Gustav Ludwigson (59)
 • Tom Strannegård / Kolbeinn Sigþórsson (67)
 • Dennis Widgren / Jean Carlos de Brito (71)
 • Robin Tihi / Daniel Granli (71)
 • Mads Fenger / Kalle Björklund (72)
 • Saku Ylätupa / Rasmus Lindkvist (80)
 • Sebastian Larsson / Enock Kofi Adu (80)
 • Paulos Abraham / Stefan Silva (80)