toggle menu

Match | Hammarby - Athletic FC Eskilstuna

Svenska Cupen, 2021-02-20 13:00


Hammarby

4:1

(2:0)

Athletic FC Eskilstuna

Hammarby

Athletic FC Eskilstuna

MATCHVÄRD

Komfortabel vinst i första tävlingsmatchen

 

Hammarby levererade fina inledande 20 minuter mot AFC i dagens cuppremiär, där Jeppe Andersens och Astrit Selmanis mål innebar att laget sedan inte behövde förta sig för att bärga tremålssegern. Eftersom AIK från Solna vann med 2-1 mot AIK från Oskarshamn innebär dagens resultat att rivalerna tar kommandot i sin grupp.

 

Redan med 20 sekunder på uret tog sig visserligen de orangea till en hörna, men då Abdelkarim Mammar Chaouche snubblade gav den misslyckade varianten istället ett jätteläge för Hammarby. Abdul-Halik Hudu satte nämligen av och flöt förbi flera ansättande motståndare. Med sig i vänsteromställningen hade han Gustav Ludwigson och Akinkunmi Amoo, och valde ”Gurra” som löpte sig fri på insidan. Noel Törnqvist räddade, och vid returen var målet öppet. Dock fanns två försvarare i vägen och Hudus avslut flipprade på båda utan att hitta in.

 

Efter att Astrit Selmani avslutat pressat men väl rakt på den 19-årige bortakeepern, och efter Jeppe Andersens svepande boll mot Amoo där ytterbacken hann emellan i sista stund, så var det minst sagt talande för matchbilden att 1-0 för Bajen kom tio minuter in. Målet föregicks att ett vackert förarbete där Hudus crossboll fångades upp av Simon Sandberg, som snabbt förlängde i djupled till Amoo. Hans inspel var nog ämnat för Abbe Khalili, men fångades istället upp av Selmani, som fläkte sig vid kortlinjen och lyckades sätta Andersen i avslutsläge från straffpunkten där dansken säkert rakade dit bollen.

 

AFC stack emellan då bortalagets främsta hot Alexander Ahl Holmström sånär spankulerade hela vägen från mittplan till skottläge, men hindrades av Sandberg. Men 2-0 lät sedan bara vänta på sig till minut 17. Då stack Abbe in bollen till Gustav, som hittade Astrit med sitt inspel. Selmanis avslutsförsök täcktes tillbaka på honom och med målvakten överspelad blev anfallaren därigenom målskytt.

 

Innan halvtimmen var spelad hade Selmani dessutom hunnit nicka tätt över efter en längre, bättre anfallssekvens, och så gjordes Mohanad Jeahze ner i straffområdet – en situation där det inte var orimligt att fria men där det blivit svårt att stå emot ifall läktarna inte varit tomma. Och med tio minuter till paus hittade Amoo in till Abbe med en riktigt klyftig lyftning. Överlag var dock den avslutande 20-minutersperioden sisådär. Förre HIF-yttern André Alsanati fick på en fin serve vid kantfrispark och Marwan Bazes nick hade nog inneburit 2-1 ifall Jón Gudni Fjóluson inte styrt den över. Halvleken blåstes sedan av när AFC hade bollen i offensivt straffområde, med viss orange missbelåtenhet som resultat.

 

 

Närmre än så var inte gästerna att göra match av matchen. Bara minuten efter pausvilan fick Ludwigson tag i bollen nere till vänster, och ett ryck förbi två motståndare senare hade han ordnat skottmöjlighet för Abbe. Det kyliga avslutet hittade förbi täcket och 3-0 var ett faktum. Avgjort, och Hammarby kunde rentav kosta på sig att sätta Hudu och Amoo i tvåmannamuren när 3-0-skytten varnats och Alsanati sköt sin frispark missriktat.

 

Så värst mycket skönspel blev det inte i den något avslagna andra akten, där en fortfarande lika tänd Selmani nästan tecknade en hjärtlig karikatyr på sig själv då han flera gånger om jobbade hem i mittcirkeln och glidtacklade bollen i grönvit ägo. Ahl Holmström reducerade visserligen i halvlekens mitt efter att Hammarby-försvaret inte fått tag i inbytte högeryttern Adam Larsson. Men då replikerade Mads Fenger omgående. Abbes förvisso välriktade frisparkslyftning studsade rätt för den danske mittbacken, som vristade dit 4-1.

 

Eftersom tävlingen ifråga påbörjades under den sinkade fjolårssäsongen gäller fembytesregeln än, och efter att Vladimir Rodić luftats tidigt i andra halvlek byttes också Mayckel Lahdo och Richard Magyar – den senare testades som innermittfältare – in med 20 minuter kvar. Axel Sjöberg och Loué Bayere Junior fick även de speltid i slutet av matchen och de båda var benägna att visa upp sig; Sjöberg ordnade på tilläggstid en hörna där Bayere Junior hoppade häck över reklamskyltarna för att snabbt få tag i en igångsättningsboll. 4-1 stod sig dock, inget dumt utgångsläge inför resten av gruppspelet.

 

 

I nästa omgång reser Hammarby till Småland för att ta sig an Oskarshamn, en match som spelas söndagen den 28 februari klockan 15.00.

 

 

Mattias Jansson

 

 

Foto: Bildbyrån

Startelva

1.
David Ousted
2.
Simon Sandberg
5.
Mohanad Jeahze
8.
Jeppe Andersen
13.
Mads Fenger
16.
Gustav Ludwigson
17.
Abbe Khalili
19.
Abdul-Halik Hudu
21.
Astrit Selmani
23.
Jón Gudni Fjóluson
33.
Akinkunmi Amoo

Arena

Tele2 Arena

Avbytare

4
Richard Magyar
11
Vladimir Rodić
15
Mayckel Lahdo
24
Oliver Dovin
29
Loué Bayere Junior
32
Aziz Mohammed Ouattara
35
Axel Sjöberg

Domare

Farouk Nehdi, Huddinge

Mål

 • 1-0 Jeppe Andersen (11)
 • 2-0 Astrit Selmani (17)
 • 3-0 Abbe Khalili (47)
 • 3-1 Alexander Ahl Holmström (67)
 • 4-1 Mads Fenger (70)

Kort

 • Abbe Khalili (59)
 • Simon Sandberg (76)

Byten

 • Tim Hartzell / Abdel Diarra (51)
 • Gustav Ludwigson / Vladimir Rodić (56)
 • Viktor Götesson / York Rafael (59)
 • André Alsanati / Adam Larsson (59)
 • Akinkunmi Amoo / Mayckel Lahdo (74)
 • Abdul-Halik Hudu / Richard Magyar (74)
 • Alexander Ahl Holmström / Chidi Omeje (82)
 • Kazuki Takahashi / Tarik Resic (82)
 • Simon Sandberg / Axel Sjöberg (85)
 • Astrit Selmani / Loué Bayere Junior (85)