Match | Hammarby - BK Häcken

Allsvenskan, 2018-11-04 17:30

Publiksiffra: 31 810

Hammarby

1:0

(0:0)

BK Häcken

Hammarby

BK Häcken

MATCHVÄRD

Bjørn festfixare när 32 000 hyllade kaptenen

 

På många sätt kom ju själva matchen i skymundan, i och med de enorma hyllningarna till kaptenen. Men att det upplägget fungerade känslomässigt, det berodde ju till stor del på att Hammarby tog tre viktiga poäng mot Häcken, i jakten på Europa League med Kennedy-tredjeplatsen. Hemmasäsongen stängdes på bästa sätt, med nytt publikrekord – och ett typiskt Bjørn Paulsen-avgörande på nick.

 

Simon Sandberg fick lämna återbud, och ersattes i elvan av Att matchen betydde mycket visade sig direkt efter avsparken, som föregåtts av ett oerhört maffigt tifo för Hammarbys nummer 10. Junes Barny satsade stentufft mot Erik Friberg, och kunde ha dragit på sig en varning redan sekunder in. Ett första test för Davor Blažević blev skytteligaledare Paulinhos skott efter sex minuter, ett avslut som ändrade riktning på vägen, men Bajen-keepern sträckte ut och nådde för att göra hörna.

 

De första buden på mål framåt kom med dubbla den tiden spelad. Först gjordes Muamer Tanković, som i dag alternerade med Imad Khalili i avstängde anfallaren Nikola Djurdjićs frånvaro, ner av Elohor Ekpolo – men bollen var nog så förlupen att domslutet var rimligt. Sedan gjorde Daleho Irandust omkull Jiloan Hamad. Kantfrisparken från vänster slog Tanković, mot straffområdets bortre del, där Paulsen nickade men inte fick bollen närmre boxen än ribbans ”baksida”.

 

Hammarby hade ett spelövertag, men de konkreta chanserna dröjde. Med tio minuter kvar till paus gick ett oroat sus genom tifoprasslet på läktarna, då Mads Fenger avväpnade Paulinho i straffområdet. I nästa sekvens var Hamad rätt så nära att lyckas böja in skottet i bortre gaveln sedan han skurit in från höger. Och strax därefter testade Viktor Lundberg från distans, ett avslut som Blažević hade full koll på.

 

Det var mer än vad man kan säga om målvaktskollegan Peter Abrahamssons agerande i nästa Bajen-anfall. Missförståndet med Kari Arkivuo då Imad Khalili störde, efter ett svepande Neto Borges-inlägg, kunde ha lett till ett 1-0-mål – men bollen studsade rätt för gästerna. Med den tillagda minuten halvvägs gången klarade sig Ekpolo undan gult, då han vräkt I gengäld blåste domaren för pausvila på sekunden, då Häcken ställde om till ett tre mot tre-läge, till viss gulsvart irritation.

 

Eftersom bortalaget vunnit slantsinglingen, och valt sida, anföll Hammarby för ovanlighetens skull mot södra läktaren i andra halvlek. Det störde inte nämnvärt. Tidigt efter vilan skickade Barny in andrabollen efter en vänsterhörna, tillbaka in i boxen, och Abrahamsson tappade bollen igen i duell med egen försvarare. Den här gången var det Tanković som blev för överraskad av missen. Nästa möjlighet drog Bajen nytta av, och för det ska ingen skugga falla över målvakten. Rodićs macka ut till vänster och Barny var delikat, inlägget därifrån precist, och Paulsens nickavslut från bortre delen av straffområdet lika lika kraftfull som elegant.

 

Målet gav Bjørn råg i ryggen, och dansken fick helt klart feeling minuten därpå, när han gav sig ut på en central räd där Abrahamsson fick sträcka ut ordentligt vid distansavslutet. Och kvarten in i halvleken borde 2-0 ha åkt upp på resultattavlan, efter ett riktigt vackert grönvitt anfall. Imad friställde Jiloan, som lurade offsidelinjen, men petade avslutet någon decimeter utanför stolpen. Surt, men den duon fick i samma veva ordentligt med uppskattning för sitt uppoffrande presspel, och genomgående hade Häcken svårt att göra väsen av sig. Bortaklacken hördes dock en gång – när arenan unisont häpnade, över att Getingarna återigen dammade av sin ”ni har sämre klack än Häcken”.

 

Med 20 minuter kvar blev det ändå lite stökigt bakåt. Kennedy Bakircioglus inträde på planen hade inte med saken att göra – just efter bytet slogs en kantfrispark in från höger, och Blaževićs panterboxning fick undan bollen, men målvakten dundrade sedan också in i David Fällman – som manglades och tvingades byta. Mats Solheim ersatte och klev in som högerback medan Paulsen klev in centralt.

 

Med tio minuter kvar var Khalili återigen nära att näta efter att ha stressat motståndarmålvakten till ett misstag; han försökte klacka mot det tomma målet, men nådde inte riktigt dit. Närmast en ödesdiger kvittering var inbytte Mervan Celik, efter inlägg från Ekpolo, och nog kunde Davor ha gått ut i förstaläget – men han stod också helt rätt då avslutet från nära håll kom.

 

Sagan om kaptenen hade kunnat få ännu ett frisparkskapitel. Bakircioglu klev fram till vänster och stegade inåt i banan för ett avslut som täcktes – och gick fem meter upp i luften. Sedan gjordes Barny ner i den följande luftduellen. Läget i halvmånens utkant var dock väl enkelt för Kennedy, om man ska vara sådan, och bollen hamnade metern över. Kennedy var också nära en målgivande passning i 87:e, då inspelet mot givet bindel-överlämnande Jiloan sånär resulterade. Nära var däremot inte Alexander Faltsetas, som nådde övre läktaretage från åtta meter på tilläggstid. Och då kunde kvällen övergå i hyllningar.

 

Siffror, HIF-BKH 1-0 (0-0):
Avslut 10-12 (2-5)
På 2-7 (0-4)
I ram 1-0 (1-0); Paulsen 13′
Hörnor 10-6 (2-3)
Frisparkar för 13-11 (7-5)
Gula 1-0 (1-0); Andersen 42′ (nionde)
Offs 6-1 (6-1)
Publik 31 810

 

I slutomgången avgör bortamötet med Östersunds FK om Europa League för Kennedy blir verklighet. Boka resan till Jämtland med Bajen Fans på den här länken!

 

Mattias Jansson

 

Foto: Bildbyrån

Startelva

3.
Neto Borges
4.
Bjørn Paulsen
5.
David Fällman
6.
Jiloan Hamad
7.
Imad Khalili
8.
Jeppe Andersen
11.
Vladimir Rodić
13.
Mads Fenger
14.
Junes Barny
22.
Muamer Tanković
25.
Davor Blažević

Arena

Tele2 Arena

Avbytare

9
Sander Svendsen
10
Kennedy Bakircioglu
16
Leo Bengtsson
20
Abdul-Halik Hudu
21
Oscar Krusnell
27
Benny Lekström
77
Mats Solheim

Domare

Mohammed Al-Hakim, Köping

Mål

  • 1-0 Bjørn Paulsen (50)

Kort

  • Jeppe Andersen (42)

Byten

  • Vladimir Rodić / Leo Bengtsson (70)
  • Muamer Tanković / Kennedy Bakircioglu (73)
  • David Fällman / Mats Solheim (78)