Match | Hammarby - Dalkurd FF

Allsvenskan, 2018-07-23 19:00

Publiksiffra: 19 969

Hammarby

4:1

(4:0)

Dalkurd FF

Hammarby

Dalkurd FF

MATCHVÄRD

45 minuter räckte mot Dalkurd

 

Hammarby hade inga som helst problem med jumbon Dalkurd denna måndagsafton, inför nära 20 000 på Tele2 Arena, där gästerna mest hade Mohamed Buya Turays individuella färdigheter att sätta emot. Bajens var betydligt fler, inte minst i den första islossningshalvlek som mer än väl räckte för att avgöra mötet med nykomlingen.

 

Inramningen vid klubbarnas första möte någonsin var det inget fel på, även om publiksiffran faktiskt var 31 personer ifrån 20 000 den här gången. Bajens sprudlande första halvlek innebar såklart extra hög feststämning bland hemmapubliken, och om man pikar DFF för siffrorna ”hemma” på Gavlevallen, så förtjänar bortastödet ett plus i kanten. Särskilt som det nog var första gången en gästande sektion gladdes påtagligt över spelarekort-ungarnas dubbla klubbklädnad, vid deras peppvarv runt arenan. Dalkurd-supportrarna hade annars föga glädjas över.

 

För det såg ut som förväntat. Hammarby låg på direkt och Sander Svendsen, tydligt taggad i och med startplatsen, skaffade laget en dubbelhörna. Beredda var vi också på Mohamed Buya Turays omställningsfärdigheter – men det hjälpte inte. Efter hörna nummer två fick sierraleoniern tag i bollen framför eget straffområde och satte full fart, innan han fintade undan de tillbakaskyndande backarna, men avslutet styrdes utanför Johan Wilands vänsterstolpe.

 

För att DFF skulle få Bajen i gungning hade det läget behövt resultera. Lätt sagt med facit i hand, men det kände nog även bortaspelarna. Tio minuter in gjordes Muamer Tanković ner av Yukiya Sugita i vasst frisparksläge, där vikarierande högerbacken Bjørn Paulsen och Jiloan Hamad fanns som alternativ för kraft respektive finess. Det senare alternativet valdes, utan att bolldyket blev det önskade. Men trycket bestod, och Paulsen ordnade istället inspelet från sin flank, när Nikola Djurdjić stötte in 1-0, tre minuter senare.

 

På vänstersidan agerade Neto Borges ”tia” många gånger när HIF öste på offensivt, medan Djurdjić täckte upp på hans ytterbacksposition. En sådan sekvens resulterade 17 minuter in i 2-0-målet – och just Nikola hittade borttappade Neto till vänster i straffområdet. Därifrån nådde brassen in till Tanković, som kunde sätta dit foten och noteras för en av karriärens enklaste strutar hittills.

 

Det skulle bli mer framemot vilan, men trean hade kunnat komma än tidigare. Jeppe Andersen var tre decimeter ifrån att hitta rätt sida om bortre stolproten, efter att ha funnit utrymme för ett avslut från högerläge i straffområdet. Och när Sander Svendsen bytt till vänstersidan halvvägs in i halvleken, dröjde det inte länge innan han tvingade stackars Stefan van der Lei att sträcka ut vid första stolpen med ett rappt avslut – den holländske debutanten höll nere siffrorna, även om de blev stora tidigt.

 

Halvtimmen in hade DFF en boll i Johan Wilands nätmaskor, och naturligtvis var det Buya Turay som förpassade den dit, men anfallaren befanns offside efter Malkolm Moenzas kontringsinspel. Istället ringde det igen bakåt för gästerna, strax därefter. Bjørn fick flera möjligheter att mata in bollen i boxen, och tredje gången gillt – inlägget satt som en smäck på ”Nikos” panna när serben tajmade perfekt i luftrummet.

 

Jeppe var i nästa attack nära att hitta rätt med en chip, serverad av ”Mujo”, men kunde istället servera Jiloan Hamad med inlägget som gav 4-0-nicken. ”Jille” mottog faktiskt applåder även från bortaföljet, som nog gärna sett honom i sitt ”landslag” istället. Kort före målet hade van der Lei stått för en jätteräddning med foten, när Djurdjić friställt Hamad, som alltså fick revansch. Det var riktigt nära 5-0 också i halvlekens sista anfall, när Andersen sökte Svendsens panna i målområdet.

 

Det var förstås kollektivt som det lågt stående och i speluppbyggnaden naiva Dalkurd fallerade. Robin Tranberg fick klä skott, och ett mindre roligt återseende med Bajen-publiken, men pausersättande Rawez Lawan kunde heller inte rucka på något. HIF gjorde också en förändring under vilan, där Mads Fenger som fått en smäll i första halvlek ersattes av Simon Sandberg. Det blev således inte mindre frejdigt framåt, när Paulsen då fick återgå till sitt mittlås bredvid David Fällman, och han stod påpassligt i vägen (givetvis med huvudet) när Rewan Amins hårda distansträff hotade tidigt i andra. Ferhad Ayaz fick inte mycket uträttat, utöver ett fint avslut i andravågen efter den följande hörnan, som Wiland enkelt limmade.

 

För HIF spelade ut ordentligt även i andra halvlek. I och med att den blev mållös för grönvitt vidkommande var det förstås en hel del oskärpa (och en passning för mycket) inblandat, men samtidigt handlade det också om tillfälligheter, när den fortfarande lika målsugne Djurdjić och naturligt nog hungrige Svendsen turades om att försöka överlista keepern.

 

Med halvtimmen kvar fick Paulsen krampkänning, och Mats Solheim fick vikariera för startvikarien, som mittback. Svendsen lämnade strax därefter plats för Leo Bengtsson, som naturligtvis inte var mindre intresserad av att näta än norrmannen, och chanserna skulle snart komma. Dessförinnan skar Hamad in från höger och balanserade på kortlinjen, innan Kebba Ceesay i trebackslinjen lyckades få det hårda inspelet på rätt sida ribban, metern från mållinjen. Bengtssons jättemöjligheter blev fyra till antalet – inom bara någon sekund. Nikola spelade fram på ytan och Leo tog fart, men efter målvaktens första frilägesparad fläkte sig Dalkurd-backarna emellan vid alla tre returerna.

 

Ungefär i samma veva, med kvarten kvar, tvangs Solheim dra på sig en varning då Bajen tappat fokus och boll onödigt i centralt läge. Den ovanan skulle upprepas, och ge DFF lite vittring på att åtminstone få till en reducering, och i 84:e hittade Buya Turay rätt med sitt åttonde allsvenska mål för året; efter att Sandberg fastnat i mattan vid en brytning slank han igenom och överlistade Wiland från nära håll.

 

Dalkurd ville ha med sig mer och Andrew Stadler, som tidigare sysselsatt Bajens försvar iförd Landskronas och ÖFK:s dress, höll på att Superettan-spöka. Närmast att näta i slutskedet var ändå Tanković – och 5-1 hade den stundtals väl avspända andra halvleken till trots varit en logisk slutpunkt, men efter att ha läst ett tröttkört uppspel skickade han avslutet i ribban, och fick alltså nöja sig med en pyts i dag. Precis som Hammarby fick nöja sig, och glädjas över, utdelningen innan paus. Och framför allt över den första trepoängaren sedan segern mot Malmö FF.

 

I nästa omgång väntar Trelleborgs FF på bortaplan. Här bokar du resa med Bajen Fans! Och samma sydskånska nykomling står för motståndet i hemmamatchen den 5 augusti. Här köper du biljett!

 

Statistik, HIF-DFF 4-1 (4-0):
Avslut 23-5 (12-1)
På mål 13-3 (7-0)
I ramen 1-0 (0-0)
Hörnor 14-2 (6-1)
Frisparkar 7-16 (5-6)
Offside 3-3 (0-2)
Gula 2-1 (0-0)
Publik 19 969

 

Mattias Jansson

 

Foto: Bildbyrån

Startelva

1.
Johan Wiland
3.
Neto Borges
4.
Bjørn Paulsen
5.
David Fällman
6.
Jiloan Hamad
8.
Jeppe Andersen
9.
Sander Svendsen
13.
Mads Fenger
19.
Junior
22.
Muamer Tanković
40.
Nikola Djurdjić

Arena

Tele2 Arena

Avbytare

2
Simon Sandberg
10
Kennedy Bakircioglu
11
Arnór Smárason
14
Junes Barny
16
Leo Bengtsson
25
Davor Blažević
77
Mats Solheim

Domare

Robert Daradic

Mål

  • 1-0 Nikola Djurdjić (13)
  • 2-0 Muamer Tanković (17)
  • 3-0 Nikola Djurdjić (36)
  • 4-0 Jiloan Hamad (43)
  • 4-1 Mohamed Buya Turay (84)

Kort

  • Jiloan Hamad (48)
  • Mats Solheim (72)

Byten

  • Mads Fenger / Simon Sandberg (46)
  • Bjørn Paulsen / Mats Solheim (60)
  • Sander Svendsen / Leo Bengtsson (64)