toggle menu

Match | Hammarby - Degerfors IF

Allsvenskan, 2021-07-11 15:00

Publiksiffra: 7129

Hammarby

5:1

(1:1)

Degerfors IF

Hammarby

Degerfors IF

MATCHVÄRD

Förlösande femetta mot Degerfors

 

Det var två lag som på pappret inte hade några planer på att backa hem som ställde upp för dagen, och matchen skulle bli en chansrik historia åt båda håll. Med anledning av att både Abbe Khalili och Simon Sandberg stod över med skadekänningar, samt att Aimar Sher tog sitt tredje gula för året senast, ställde Bajen upp med en 3-4-3-uppställning (eller 3-5-2 beroende på hur man ser det). Ytterplatserna gick till Mohanad Jeahze och Gustav Ludwigson till vänster respektive höger och en fronttrio bestående av Accam, Selmani och Amoo. Noterbart vid sidan om var att 17-årige mittfältslöftet Williot Swedberg tog plats på bänken, där ett eventuellt inhopp skulle betyda allsvensk debut.

 

Vi bjöds på en intensiv inledning där Hammarby hade flera fina kombinationsförsök runt Degerfors straffområde, men utan att komma till lägen. Dagens första främsta möjlighet fick värmlänningarna i den nionde minuten, när Victor Edvardsen hittade Abdelrahman Saidi i djupled. Högeravslutet strök gaveln, men såg ut att segla invid David Ousteds första stolpe ur ”rätt” vinkel. Bajen gav sig sedan i chansmatchen på allvar efter att ha ägt boll på rödvit planhalva i flera minuter. Först bröt Akinkunmi Amoo in på sitt patenterade vis från högerläge – men vänsterskottet gick dryga metern utanför Ismael Diawaras målram. Strax därefter serverade Bojanic en macka längs kanten till Jeahze. Vänstervingens inspel hittade Accams fötter som tog emot och sökte bortre hörnet, men Diawara var med på noterna – precis som på Fjólusons nick på den efterföljande Bojanic-hörnan.

 

Med tjugo minuter på matchuret skulle gästerna få till en bra period. Först nådde ex-solnaiten Christos Gravius sånär Edvardsens hjässa efter fint bolltrill utanför grönvitt straffområde. Sedan var Johan Bertilsson nära att överlista Ousted ur snäv vinkel efter att Edvardsen och Gravius stått för förarbetet. Dryga halvtimmen in kom en omdiskuterad situation som höjde energinivån i arenarummet. Jeppe Andersen såg till att Accam fick en löpduell med Oliver Ekroth (bror till Petronella) och David var till slut först på bollen, samtidigt som Diawara rusade ut sent. Burväktarens utsträckta ben missade både boll och Accam, men irritationen från läktarhåll låg nog främst på en eventuell knuff från Ekroth. Ingen åtgärd från huvuddomare Kristoffer Karlsson.

 

Slutet av halvleken skulle bjuda på fler fina lägen. Rödvitts Saidi fann Edvardsen i bortre delen av straffområdet som fick ta ner på bröstet och avsluta relativt ostört, men fick på tok för mycket snö på volleyträffen. I andra delen av planen kombinerade Darijan ihop med Jeppe. Dansken löste en hörna, som togs kort till Bojanic som i sin tur letade efter Aziz med ett högt inlägg. Ivorianens nick gick dock tätt utanför. Mer skulle det bli och återigen med Bojanic i huvudrollen. Ett grönvitt frisparksläge dök upp som fick en av tänka tillbaka på ”Blåvitt” hemma 2016 och en viss Kennedy-projektil upp i krysset. Gästerna gjorde vad de kunde med muren, där Anton Krajl täckte liggandes efter marken, men Darijans piskande knorr borrade sig elegant upp i nyss nämnda nätmaska.  

 

Det sista som hände innan halvtidsvisslan var dock en utjämning. I slutet av tilläggsminuten tog Saidi emot ett undannickat inlägg, vände fram och tillbaka för att hitta skottläge och fann det med vänstern – ett hårt vristskott på första stolpen bakom en något skymd Ousted.

 

Foto: Peter Jonsson

 

I den andra halvleken ökade Bajen trycket, men först var gästerna ytterst nära att ta ledningen. Bertilsson sköt från distans i stolpens insida, på dansk målvaktsrygg och ut. Marginalerna på grönvit sida, med andra ord – och så även när det kom till bedömningen av ”Akins” 2-1-strut i minut 52. Det var nog inte många som reagerade på det i förstaskedet, men reprisbilden visade tydligt att framspelande Jeahze stod offside på Accams täckta skottförsök. Amoo fortsatte sedan skapa oreda, men det ville sig inte i övriga avslutslägen. Degerfors var inte oävna i sina omställningar, men på lägena som skapades stod Ousted pall.

 

En ny bekantskap för många skulle sedan få göra entré när David Accam ersattes av debuterande Williot Swedberg. En märkbart känslosam stund för pappa Eskilsson som fångades på storbilden (och säkerligen en lika stolt mamma Swedberg där ute). 17-åringen behövde 91 sekunder på sig innan han skruvade in 3-1 otagbart i Diawaras bortre hörn – som om han gjort det hundra gånger tidigare på den här nivån – och vilda jubelscener utbröt både på innerplan och läktarplats.

 

Foto: Henric Wauge

 

I och med målet kunde Bajen spela ut och ju längre tiden led desto mer ytor skapades i offensiven. På övertid prickade Jeppe Andersen dit fyran med en stenhård vristträff från nära håll och slutligen lirkade Ludwigson in spiken i kistan för dagen – efter förarbete från Swedberg. Förra helgens pyspunka byttes alltså ut mot ett lika förlösande som efterlängtat firande framför hemmapubliken och den här dagen ökades sannerligen takten sista kvarten.

 

Marcus Bolldén

 

Startelva

1.
David Ousted
5.
Mohanad Jeahze
6.
Darijan Bojanic
8.
Jeppe Andersen
13.
Mads Fenger
16.
Gustav Ludwigson
20.
David Accam
21.
Astrit Selmani
23.
Jón Gudni Fjóluson
32.
Aziz Mohammed Ouattara
33.
Akinkunmi Amoo

Arena

Tele2 Arena

Avbytare

3
Dennis Widgren
11
Vladimir Rodić
19
Abdul-Halik Hudu
24
Oliver Dovin
29
Loué Bayere Junior
35
Axel Sjöberg
44
Williot Swedberg

Domare

Kristoffer Karlsson

Mål

 • 1-0 Darijan Bojanic (44)
 • 1-1 Abdelrahman Saidi (45+1)
 • 2-1 Akinkunmi Amoo (52)
 • 3-1 Williot Swedberg (81)
 • 4-1 Jeppe Andersen (90+2)
 • 5-1 Gustav Ludwigson (90+4)

Kort

 • Sebastian Olsson (36)
 • Oliver Ekroth (43)
 • Aziz Mohammed Ouattara (50)
 • Abdelrahman Saidi (61)
 • Jeppe Andersen (61)

Byten

 • Ferhad Ayaz / Adhavan Rajamohan (68)
 • Adam Carlén / Sean Sabetkar (68)
 • Akinkunmi Amoo / Vladimir Rodić (70)
 • David Accam / Williot Swedberg (78)
 • Gustav Granath / Erik Lindell (79)
 • Anton Kralj / Villiam Dahlström (79)
 • Darijan Bojanic / Abdul-Halik Hudu (89)
 • Astrit Selmani / Loué Bayere Junior (89)