Match | Hammarby - Djurgårdens IF

Allsvenskan, 2019-04-28 15:00

Publiksiffra: 27554

Hammarby

2:1

(2:1)

Djurgårdens IF

Hammarby

Djurgårdens IF

MATCHVÄRD

Motivation och klass avgjorde första allsvenska derbyt

 

Bakom segersiffrorna 2-1 mot Djurgården fanns två enkla faktorer: Hammarby hade såväl fler individuella kvalitéer som ett större poängbehov. Då kan inte ens en målvaktsskada med tredje bytet genomfört i 58:e störa. Ett grinigt och händelsespäckat derby stod på menyn i Allsvenskans sjätte omgång, och innan den är färdigspelad kan vi konstatera att inget lag kan vara mer än tre pinnar före Bajen efter trepoängaren mot dom blårandiga.

 

Tifomatchen behöver vi inte orda om. Utan att komma med någon pyro-pekpinne var vi mest oroade över att det bokstavligen brann på bortasektionen, medan hemma-kortsidan rullade upp en tre i en-koreografi som det lär talas om länge, och som vi ju återkommer till redan i morgondagens bildartikel. Den ojämna läktarmatchen följde laget upp med en resolut rivstart på planen.

 

Redan med två minuter på uret hotade Vidar Örn Kjartansson, då han drev bollen till vänster i en omställning och letade avslutsläge – vilket han också fann, men då skottet passerade förste blårandige mittback fanns näste på plats för att avstyra där bakom. För DIF-offensivens vidkommande handlade det nästan uteslutande om Mohamed Buya Turay i detta derby. Tio minuter in var det replikerat med råge målchansmässigt, då sierraleonoern tempoväxlade sig in i straffområdet med en diagonallöpning, och fick på ett lågt avslut från höger där Gianluca Curci lyckades få ut en näve och göra hörna – en jätteräddning.

 

Men HIF-ledningsmålet i 19:e minuten var ändå logiskt där och då. För nyligen hade Muamer Tanković grundlurat Aslak Witry med ett påföljande hårt inspel som kunde ha studsat hur som helst, men nu gick på ett ljusblått smalben och till hörna. Och så hade Erik Berg gjort omkull Vidar Örn Kjartansson; en av flera situationer i matchen som inte nödvändigtvis borde men samtidigt mycket väl kunde ha givit straff för Bajen.

 

Och precis innan baljan hade den blårandiga klackpubliken häcklat Nikola Djurdjić, som nog ändå ska vara smickrad; det är inte alla derbyspelare som får en egen ramsa av rivalsupportrarna. ”Niko” lackade dock ur, och kanaliserade detta på bästa sätt – och precis som i Malmö senast var det ett rakt anfall som resulterade. Bollen spelades upp efter en frispark på egen planhalva, och igenom till serben av Imad Khalili, innan Djurdjić satte dit 1-0 via Per Kristian Bråtveits vänsterstolpe.

 

Två minuter efter målet var Nikola en ribbträff ifrån att utöka till 2-0, efter ett sedvanligt fint Simon Sandberg-högerinlägg med yta kreerad av en sedvanligt fin Darijan Bojanic-cross, och volley i överliggaren från bortre delen av boxen. Bajen behöll dessutom bollen efter jätteläget och ”Mujo” hittade sånär ”Niko” från vänster – återigen efter att Darijan fördelat spelet. Istället för utökning kunde DIF utjämna, i 29:e, efter en totalitärt misslyckad offsidefälla där Witry ställdes sopren ihop med Buya Touray som nickade dit 1-1.

 

Ordningen återställdes med åtta minuter kvar till pausvilan. Elliot Käck gav bort en kantfrispark då han gick in onödigt sent mot Jeppe Andersen, och det kanske man oftast kan göra utan vidare i Allsvenskan, men utan jämförelser i övrigt – tidigare hade Hammarby kapten Kennedys direkta frisparksfot och i år finns Bojanics indirekta till hands. Den inåtskruvade, flacka bollen borrade sig hela vägen till bortre stolpen från höger – och där fanns Kjartansson på rätt målskyttsplats för ett enkelt avslut. Bajens tre gula kort mot inget för DIF tydde mer på engagemang i presspelet än något annat, och det hade gott och väl kunnat stå 3-0 även på resultattavlan.

 

Det hela utvecklade sig nästan karbonlikt damernas lördagsmatch i Uppsala– tidig ledning, rätt snabb och billig motståndarreplik, kompakt tryck för ett ledningsmål strax innan paus och en andra halvlek som blev mer av ett sönderryckt ställningskrig där Hammarby ändå hade full kontroll. I herrderbyt tillkom dock en försvårande faktor; tre spelare tvingades lämna på grund av skador eller känningar. Bojanics kreativitet och Mads Fengers stadga ersattes av Tim Söderströms fysik och Mats Solheims mittbacksvikariat. Den sistnämnda matchen, mellan de båda lagens nummer 77, vann Solheim mot Buya Turay.

 

Fem minuter in i andra akten dök nästa orosmoln upp på den vårblå himlen över Bajenland. Curci blev sittande med en sträckning i baksidan, och sju minuter senare bekräftades att det inte var fråga om något Allmänna-avbrott. Italienaren lämnade plats för Davor Blažević – vilket inte rörde till det alls, delvis i och med 26-åringens förtjänster, men även för att Djurgården knappt tilläts få iväg ett vettigt avslut på hela halvleken. Hammarby gick ändå för ett definitivt avgörande 3-1-mål i denna veva, men när det inte kom, agerade man istället lite försiktigare – även om den höga pressen aldrig bedarrade tillräckligt för att DIF-forceringen skulle få utrymme.

 

Med fjärdedelen kvar av derbyts speltid kokade det nästan över på läktarplats. Berg vann en duell i eget straffområdes utkant mot Vidar Örn, men hoppstämplade sedan islänningen rakt över revbenen. Medan anfallaren fortfarande låg och vred sig i smärtor anföll Bajen vidare, efter att ha spelat sig fram från Blažević – och 17 sekunder efter det påhoppet fick Djurdjić frispark emot sig istället för friläget han tagit sig fram till genom närkampsvinst mot Jacob Une Larsson.

 

Och med kvarten kvar att spela uppstod nästa svavelosande händelse, då Khalili vunnit bollen av Berg, som återigen tappade fattningen och rev ner Andersen bakifrån. Imad ville försvara sin lagkamrat och bröstade ner Berg, innan Witry flög in och i sin tur knuffade omkull Khalili. De assisterande domarna fick kliva in och sära på spelarna – och att domarteamets konferens bara renderade i ett gult kort, det givna för Berg, är… anmärkningsvärt, generöst uttryckt.

 

Som tur var spelade inget av detta någon roll i slutändan. Hammarby var, även sett till andra halvlek, betydligt närmre 3-1 än att tappa poäng. Derbyts sista målchans blev också grönvit: Nikola släppte ut bollen till Sandberg i en omställning, en av många och den som förvaltades vettigast. Simons frilägesavslut motades av Bråtveit – som dock också behövde Bergs räddande rensning bakom sig för att freda nätmaskorna. Sex rimliga tilläggsminuter blev sju och de förlöp, utan att Djurgården kunde skapa riktig nerv, och således är blåränderna inte längre obesegrade i Allsvenskan – medan Bajen kan se ta sig an fortsättningen med en annan arbetsro.

 

 

Boka in dig på invasionsresan till Örebro med Bajen Fans här! Och skaffa biljett till Hammarby-Sirius på denna länk!

 

Mattias Jansson

 

 

Statistik, HIF–DIF, 2-1 (2-1):
Avslut 13-8 (8-5)
På mål 4-3 (3-3)
I ramen 1-0 (1-0)
Hörnor 4-2 (3-1)
Frisparkar för 13-24 (6-12)
Gula 4-3 (3-0) (Khalili 14’, Djurdjić 42’, Bojanic 45’+1, Ajdarević 56’ Andersen 56’, Bråtveit 67’, Berg 75’)
Offside 4-3 (3-2)
Publik 27 554

 

Foto: Bildbyrån

Startelva

2.
Simon Sandberg
3.
Dennis Widgren
5.
David Fällman
6.
Darijan Bojanic
7.
Imad Khalili
8.
Jeppe Andersen
13.
Mads Fenger
17.
Vidar Örn Kjartansson
22.
Muamer Tanković
27.
Gianluca Curci
40.
Nikola Djurdjić

Arena

Tele2 Arena

Avbytare

4
Odilon Kossounou
11
Vladimir Rodić
14
Tim Söderström
16
Leo Bengtsson
25
Davor Blažević
28
Jean Carlos de Brito
77
Mats Solheim

Domare

Andreas Ekberg

Mål

 • 1-0 Nikola Djurdjić (19)
 • 1-1 Mohamed Buya Turay (30)
 • 2-1 Vidar Örn Kjartansson (38)

Kort

 • Imad Khalili (14)
 • Nikola Djurdjić (42)
 • Darijan Bojanic (45+1)
 • Astrit Ajdarevic (56)
 • Jeppe Andersen (56)
 • Per Kristian Bråtveit (68)
 • Erik Berg (77)

Byten

 • Mads Fenger / Mats Solheim (46)
 • Darijan Bojanic / Tim Söderström (46)
 • Jonathan Augustinsson / Haris Radetinac (46)
 • Gianluca Curci / Davor Blažević (58)
 • Aslak Fonn Witry / Dzenis Kozica (79)
 • Jesper Karlström / Kevin Walker (83)