Match | Hammarby - FC Levadia

Träningsmatch, 2016-06-22 16:00

Publiksiffra: 781

Hammarby

1:2

(0:2)

FC Levadia

Hammarby

FC Levadia

Snabba estniska mål fällde Hammarby

 

Bajen spelade sin första träningsmatch under EM-uppehållet på Tyresövallen i dag, men det var estniska ligaettan FC Levadia som fick med sig en 2-1-seger inför sitt Europa League-kval nästa vecka. När Hammarby väl spelat upp sig efter en svag första halvtimme kom två snabba baklängesmål, och mer än Erik Israelssons reducering direkt efter paus blev det inte, trots ett knippe chanser.

 

Det var över 20 grader och gassande sol som mötte lagen i Tyresö, och Bajens keeper William Eskelinen fick en otacksam halvlek i sin första A-lagsstart. I backlinjen var Oliver Silverholt tillbaka efter sin skada, och Stefan Batan fortsatte att matchas efter dryga timmen som mittback i måndagens U21-seger. Försvaret fick dock alldeles för lite hjälp inledningsvis då Kennedy Bakircioglu och Philip Haglund hade svårt att få grepp om kvicka ester på mitten.

 

Eskelinen tvingades till ett första ingripande redan två minuter in, en vältajmad utrusning, men behövde inte agera kvarten in när Evgeny Kobzar försökte hitta hans vänstra kryss från halvdistans; ryssen sköt halvmetern över och utanför. Batan fick också sin snabbhet satt på prov mot snabbe och nyss landslagsdebuterade Pavel Marin, en duell som vänsterbacken klarade galant. Men när Ilja Antonov, bofast på Estlands mittfält, tog sig fram till ett liknande avslutsläge som Kobzars – då hängde de för dagen helgröna inte med, och 23-åringen var än närmre att hitta rätt.

 

Hammarby hade svårt att komma rätt i sina anfallsförsök; man försökte med ideliga diagonala crossbollar ut mot Fredrik Torsteinbø och Arnór Smárason, till höger respektive vänster, men tajmingen och synket fanns inte där. Symptomatiskt var det då att hemmachanserna skapades vid Torsteinbøs väl avvägda hörnor – Lars Sætra nådde högst tre gånger om i dag, farligast blev det kvarten in, men Sergei Lepmets i Levadia-målet stod rätt. Och esternas kapten, erfarne Rimo Hunt, hann med ett friläge med avslut utanför utrusande Eskelinens stolpe innan Bajen fick stopp på läckaget bakåt.

 

Då kom också lägena. Sætra avancerade fram till ett inspel som Smárason förlängde till Kennedy, som fick för mycket fot under avslutet från 20-talet meter. Med fem minuter till paus fnissade de 781 supportrarna som trotsat EM ordentligt – bollen studsade upp för William när han skulle slå undan Olivers hemåtpass, Hunt bröstade fram Lokomotiv Moskva-produkten Anton Miranchuk som var offside med fem-sex meter men inte kunde låta bli att demonstrativt lobbchippa i nät. Muntrationen fastnade i halsen, rejält. Ett motlägg där en av Levadias två kamerunier, mycket offensive vänsterbacken Marcelin Gando, lite turligt fick fram bollen till Miranchuk förvaltades lika säkert när denne var på rätt sida – med en bredsida till höger om Eskelinen. Efter att Richard Magyar vridit och vänt där framme, och Smárason via direktpass från Silverholt fick ett bra skottläge som dock gick över, utökade Levadia. Miranchuk bjöd igen till Hunt, som kopierade 0-1-målet. Inte undra på att Haglund skrek rakt ut på väg till omklädningsrummet.

 

Några massbyten á la försäsong gjordes inte, enda förändringen var att Dusan Jajic byttes in i högerförsvaret. Batan klev planerat av, och Silverholt klev därmed över till vänster. Hammarby kanaliserade irritationen rätt och fixade 1-2 nästan direkt på avspark, Smárason stack iväg, och esterna hann inte alls med i den defensiva omställningen – Erik Israelsson fanns i vanlig ordning på rätt plats och bredsidade säkert reduceringen i nät.

 

Här trodde nog de flesta på en vändning, men trots att Levadia gjorde mängder av byten lyckades man hålla intensiteten uppe. I det kontinentala cupspelet har det oftast antingen rasat rejält eller tagits knappa men bra resultat när Tallinn-gänget stött på starkt motstånd, och här fick vi se hur det ser ut när det sistnämnda händer. Ändå agerade esterna inte speciellt destruktivt; det var snarare Bajen som agerade mer resolut, men utan att få till de riktigt heta kvitteringslägena.

 

Det blev mest nästan-chanser. Som när Arnór laddade för halvvolley i 53.e, men träffade istället den andre kameruniern, mittbacken Tabi – som skrek rakt ut av smärta. Med knappa halvtimmen kvar gjordes ett trippelbyte där David Boo Wiklander tog Magyars plats i mittlåset, Johan Persson gick in på sin vanliga rivjärnsposition och Imad Khalili gjorde tidigare inbytte Rômulo sällskap där framme. Erik flyttade ner bredvid Johan i det som nu blev ett 4-4-2, och i nästa anfall visade Torsteinbø att han vill fortsätta lira högt upp i banan, med en mycket strong räd som förtjänade ett bättre öde än den något för hårda sistatouchen som gjorde att bollen rann ner till pausbytte målvakten Priit Pikker.

 

Än mer offensiv blev uppställningen med tjugo minuter kvar, när Isac Lidberg klev in till vänster och i princip spelade forward. Det höll på att resultera när hälften av den tidsrymden återstod. Jajic väggade med Lidberg som från höger hittade Khalili i jätteläge framför mål – men han kom fel till en boll som hamnade utanför. U19-backen Marcus Degerlund kom in framåt slutet och höll oftare till i offensivt straffområde än i det egna, men det blev aldrig någon vidare forcering för 2-2. Istället slutade matchen med att Alan Gatagov, som bytts ut och in två gånger efter att ha fått smällar, tappade humöret och måttade en dansk skalle mot Persson. Rött kort, givetvis, men först på tilläggstid – och vitklädda Levadia kunde hålla undan, trots att de gröna satsade som vid ett derby på de sista lyftningarna.

 

Här finns matchfakta.

 

Nästa onsdag spelar Hammarby ännu en träningsmatch, då mot norska Aalesunds FK, klockan 13 på Södertälje Fotbollsarena.

 

(Foto: Peter Jonsson)

Startelva

3.
Richard Magyar
4.
Erik Israelsson
5.
Philip Haglund
7.
Alexssander Medeiros de Azeredo
9.
Stefan Batan
10.
Kennedy Bakircioglu
11.
Arnór Smárason
14.
Fredrik Torsteinbø
18.
Oliver Silverholt
23.
Lars Sætra
24.
William Eskelinen

Arena

Tyresövallen

Avbytare

1
Giuliano Gatica
7
Imad Khalili
8
Johan Persson
16
Rômulo
17
Dusan Jajic
23
Marcus Degerlund
27
Isac Lidberg
66
David Boo Wiklander

Domare

i.u.

Mål

  • 1-2 Erik Israelsson (46)

Kort

  • Johan Persson (91)

Byten