Match | Hammarby - GIF Sundsvall

Allsvenskan, 2017-04-23 15:00

Publiksiffra: 20 557

Hammarby

0:0

(0:0)

GIF Sundsvall

Hammarby

GIF Sundsvall

MATCHVÄRD

Bajen gjorde allt utom mål mot “Giffarna”

 

Hammarby lyckades inte skrämma bort det blå spöket från Medelpad den här gången heller. Efter en föga tempofylld första halvlek, med 3-3 i avslut, speglade 12-3 i målförsök vid full tid händelserna mer än väl. Bajen satte fart direkt från avspark inför 20 557, och tog sig till en handfull mer eller mindre hundraprocentiga chanser, dock utan att kunna trycka dit bollen. Främsta glädjeämnet blev istället en solid allsvensk mittbacksdebut.

 

Vi börjar med två av glädjeämnena. I den grönvita matchtruppen gjordes en ändring; Leo Bengtsson fick ge efter för sjukdom. Hans plats togs istället av Olle Mattias Spencer Edlund, som fyller 17 år nu på lördag. Olle, som likt Leo är en offensivt lagd mittfältare, serverade Elias Durmaz (nyligen tillbaka efter en skavank) till 4-0-målet i gårdagens U19-seger mot Assyriska. Och framför allt gjorde ju Marcus Degerlund allsvensk debut, i avstängde Joseph Aidoos frånvaro, med en nolla bakåt och stark vittring på nickmål framåt som resultat.

 

Med det noterat får vi gå vidare till en första halvlek som inte bjöd på någon himlastormande underhållning. Fokus tycktes dock ligga på stabilitet bakåt, och där stämde det mesta. I mittfältsuppställningen hade man kunnat placera såväl Bjørn Paulsen som Junior strax bakom Pa Dibba, beroende på i vilken matchminut man funderade över det, medan Johan Persson höll sig desto mer på sin defensiva matta.

 

20 557 fick se en halvlek där stiltjen emellanåt var nästan fullständig, men där det några gånger knastrade till. Richard Magyar stod för ännu en prickfri insats bredvid debutanten i mittlåset – med ett undantag. Marcus Danielsson hittade fram till Kristinn Freyr Sigurðsson, med en hög och välslagen djupledsboll, där Richard missade i luftbedömningen. Han tog sig dock tillbaka i situationen, och då valde den nyvärvade islänningen att lägga sig ner i hopp om rött kort. Domaren friade, men delade heller inte ut något gult kort för simuleringen. Hammarby hade å sin sida ett par straffsituationer, där Arnór Smárason och Dibba gjordes ner, men båda gångerna fattade rättskiparna korrekta beslut.

 

Arnór, sugen på mer efter derbyinsatsen och några riktigt vassa distansrökare mot Kalmar FF dessförinnan, fick ett påpassligt uppspel från Marcus och prövade Tommy Naurin med det enda grönvita avslutet på mål innan paus – och trots avståndet hade projektilen kunnat ställa till det för den rosa pantern, som inte hann tajma sitt språng tillräckligt väl för att styra returen dit han ville. Det var inte helt långt ifrån att Junior fått tag i bollen, men utöver detta och två halvvassa Jiloan Hamad-skott hade Bajen inte bud på mål i halvleken.

 

I andra halvlek vankades det helt andra bullar. Bajen satte in en frenetisk press, som under de inledande 45 minuterna helt lyst med sin frånvaro, och det gav snabbt utdelning i form av chanser. Att 3-3 i avslut från första akten blev 12-3 vid full tid speglar skeendet på planen till fullo. Tempot med boll var även det ett helt annat, och ”Giffarna” som sattes under grönvitt tryck från avspark fick tidigt börja slå ifrån sig. Fem minuter in stod Jiloan för ett par tv-spelsmässiga vändningar på offensiv planhalva, och släppte ut bollen till Pa. Anfallaren väntade smart ut att mittbacken skulle glida över kortlinjen, och spelade in mot Paulsen – som fick en arm i ansiktet. Ännu en möjlig men mycket långt ifrån given straffsituation.

 

Men det brukar ju jämna ut sig, och mycket riktigt. Nästan direkt därefter snodde Dibba bollen av Eric Björkander, fast det var med en liten knuff som backen försvann ur situationen. Pa skottfintade undan näste motståndare och hade därmed ett öppet skottläge, men avståndet var nästan för litet, och Naurin kunde klara i handbollsmålvaktshöjd. Ytterligare några minuter senare dök det där läget upp för Degerlund. I jämförelse tycktes Djurgårdens U21-ledare väldigt mycket bättre pålästa än ”Giffarnas” A-kollegor, och man höll inte alls 19-åringens 194 centimeter i samma herrans tukt och förmaning. Vid högerhörnan som Birkir Már Sævarsson ordnat, och efter Hamads ganska flacka lyftning, mötte Marcus upp med pannan. Dryga halvmetern utanför keeperns första stolpe, och lika nära en sagodebut i serien.

 

Och medan ”Giffarnas” enda avslutsförsök i halvleken blev den halvvolley som Smajl Suljevic fick iväg ungefär en meter från tillslaget, trummade Hammarby fortsättningsvis på, speltiden ut. Det blev förstås frustrerande, inte minst med 0-0-facit i hand, men vilka lägen. De vassaste hade Dibba, mot de forna lagkompisarna. Med halvtimmen kvar tog han sig loss för ett avslut från halvdistans som gick via en back och till synes perfekt över Naurin – men även precis över ribban. Hörnan boxade Naurin undan, men inte bättre än att Birkir kunde nypa till på volley, dock även det inom nävarnas räckvidd.

 

En stor del i scenförändringen var Juniors personliga metamorfos; där han stundtals slarvat med passningarna i första halvlek, var han därefter i princip omöjlig att sno bollen av. Tydligast blev det i 64:e, när Junior till sist gjordes ner i kantfrisparksläge, men varken detta eller ännu en följande hörna resulterade. Farten hölls uppe, sånär som på en besynnerlig sekvens kring 70:e där Hammarby höll bollen till höger i uppåt minuten – på en yta motsvarande en alldeles för dyr enrumslägenhet på samtidens Södermalm – till synes helt utan mål eller mening. Men det gick över.

 

Och kort därpå kom det där dunderläget som bara en färsk derbyhjältestatus kan rädda från busvisslingar, om det bränns. Och missade gjorde som bekant Pa, efter en av många snitsiga aktioner till höger med Birkir inblandad, och ett inspel från högerbacken som gav halva målet öppet vid bortre stolpen. Publiken fortsatte oförtrutet att mana på, och ”Giffarna” dristade sig att försöka med fotboll på ett tillslag på mittplan vid ett enda tillfälle, då man dessutom förlorade bollen.

 

Detta fram tills tio minuter återstod, ungefär, när medelpadingarna fick lite andrum. Imad Khalili gjordes i 87:e klar för ett inhopp, för att bryta dödläget, men precis då hade de blåklädda svårt att freda sig – och antagligen ville Jakob Michelsen helt enkelt undvika att bjuda på ett spelavbrott. Dibba hann också skaffa sig ytterligare två praktlägen – där det första, utifrån, strök ribban och siste gubben Björkander med väldigt knapp marginal hann bryta vid det andra. Efter att Hamad på tilläggstid försökt hitta bortre stolproten från centralt vänsterläge, för att tvingas se Naurin hinna ner och mota mot sidlinjen, var krysset ett faktum. Nästa chans att spräcka den nu dussinet matcher långa segerfria sviten mot ”Giffarna” har vi den 29 oktober, i bortareturen.

 

Statistik, HIF-GIFS:
Tilldömda frisparkar 6-11 (1-8)
Hörnor 7-2 (1-1)
Offsidelöpningar 3-4 (0-2)
Gula kort 2-1 (0-0)
Bollinnehav 46-54 (41-59)
Avslut totalt 12-3 (3-3)
Avslut på mål 3-0 (1-0)
Publik 20 557

 

Nästa allsvenska match: IFK Göteborg på bortaplan nu på onsdag. Boka resa med Bajen Fans här! Och i nästa hemmamatch är det nykomlingen AFC Eskilstuna som kommer på besök, kommande lördag, den 29 april klockan 16. Här köper du biljett!

 

Mattias Jansson

 

Foto: Bildbyrån

Startelva

1.
Ögmundur Kristinsson
2.
Birkir Már Sævarsson
3.
Richard Magyar
4.
Bjørn Paulsen
6.
Jiloan Hamad
8.
Johan Persson
11.
Arnór Smárason
14.
Pa Dibba
23.
Marcus Degerlund
77.
Mats Solheim

Arena

Tele2 Arena

Avbytare

7
Imad Khalili
7
Olle Edlund
9
Stefan Batan
14
Fredrik Torsteinbø
17
Dusan Jajic
25
Tim Markström
28
Gershon Koffie

Domare

Magnus Lindgren, Göteborg

Mål

Kort

  • Arnór Smárason (66)
  • Fredrik Torsteinbø (88)

Byten

  • Junior / Fredrik Torsteinbø (83)