Match | Hammarby - GIF Sundsvall

Allsvenskan, 2018-05-05 14:00

Publiksiffra: 25 092

Hammarby

4:3

(3:0)

GIF Sundsvall

Hammarby

GIF Sundsvall

MATCHVÄRD

Defileringen blev till drama mot ”Giffarna”

 

Ett effektivt Hammarby gick ifrån till 3-0-ledning i paus, efter två skytteligaledarmål av Pa Dibba, en upprullning där Nikola Djurdjic nätade – och storspel av Johan Wiland. Duon från Pirot och Brandbergen ordnade 4-0, och Bajen hade jättelägen för mer. Istället var uträknade GIF Sundsvall nära att hålla säsongens förlustnolla intakt, genom tre mål på elva minuter, men HIF höll alltså undan.

 

När det drog ihop sig till hemmamatch mot GIF Sundsvall, så var det för första gången sedan 2006 ungefär, som Bajen-publiken upplevde den här sortens positivt laddad nervositet. Över 25 000 njöt av årets andra sommardag, där värmen inte blev barmhärtigare mot aktörerna på planen, när avsparken skedde redan 14.00.

 

På topp fick derbyhjälten Pa Dibba förtroendet i startelvan, med Nikola Djurdjic som släpande strax bakom, och till vänster i försvaret ersattes Neto Borges i och med sin ljumskkänning av Mats Solheim. Till höger där bak var Simon Sandberg tillbaka efter en lyckad central insats mot Djurgården, medan David Fällman återvände i spel bredvid Bjørn Paulsen i mittlåset.

 

Matchinledningen var lätt att förtränga i och med hur det hela utvecklade sig innan paus, men symptomatisk för halvleken. ”Giffarna” hittade in bakom Bajen-försvaret med en långboll, som fångades upp av Peter Wilson. 21-åringen, som bränt en hel del lägen under våren, avslutade den här gången distinkt i friläget – men Johan Wiland sträckte ut och nävade bollen till högerhörna.

 

Den förväntade matchbilden, med Hammarby som spelförande lag mot ett optimistiskt men tillbakatryckt GIF Sundsvall, satte sig ändå snabbt. Upprinnelsen till 1-0-målet kvarten in var också följdriktig. Djurdjic fick tag i bollen högt uppe i banan och spelade snabbt vidare till Jiloan Hamad, vars skott täcktes till högerhörna. Jeppe Andersens fina serve möttes när Sandberg kom upp starkt i luftrummet, med en nick som förre HIF-keepern William Eskelinen inte kunde styra undan bättre än att Dibba fick en enkel retur i öppet mål.

 

Tjugo minuter in blev Hamad överrumplad, när han ställdes helt sopren efter att Djurdjics avslut täcktes, och direktavslutet blev en icketräff som smet utanför. Med halvtimmen spelad var det istället nära att ”Giffarna”-släkten var värst. Paulsen ville dra en motståndare för mycket i mittcirkeln, och Linus Hallenius fördelade snabbt bollen ut till Kim Skoglund innan han störtade mot boxen, och mötte inlägget med pannan. Wiland stod dock rätt, och klarade.

 

Kort därpå fick lagen en välbehövlig vätske-timeout, efter att GIF-mittbacken Carlos Gracia blivit liggande. Den påfyllningen av vatten och direktiv drog uppenbarligen Bajen störst nytta av, för strax därefter stod det inte bara 2-0 utan även 3-0 på tavlan. Den här gången var det HIF som erövrade bollen centralt på mitten, och snabbt gick till motangrepp. Djurdjics inläggsförsök från höger styrdes via såväl försvarare som målvakt, och återigen var Dibba precis på rätt ställe – där bollen dök upp.

 

Även 3-0-målet, bara halvannan minut senare, uppstod efter en attack från höger. Här var det Sandberg som gav Hamad utrymme att trä in bollen snett inåt bakåt, till Djurdjic, som säkert satte dit foten. Lagen hade sedan varsitt jätteläge innan pausvilan, där Wiland först stod för ännu en högkalibrig parad vid Skoglunds avslut från vänster och nära håll, och där flera Hammarby-spelare på tilläggstid var nära att få träff på bollen sedan den förpassats in mot straffpunkten.

 

Med tremålsledningen kunde Bajen ta sig an den andra halvleken på ett rätt så bekvämt sätt, och även innan nästa mål kändes det som att matchhälften mest skulle bli en transportsträcka, om än en fortsatt frejdig och framåtlutad sådan. Tio minuter in gav offensiven ytterligare utdelning. Nikolas passning från högerläge gick parallellt med mållinjen, och återigen hade Pa tagit sig till ett öppet mål-läge. Tre mål mot överspelad målvakt, alla från någon meter – det är sådant som belönas med skytteligaledning.

 

4-0 såg ut att följas av 5-0 efter bara någon minut. Eskelinen stressades till en panikrensning som gav vänsterhörna, och på den kom Paulsen upp med en kraftfull nick, ett till synes klockrent mål – men Fällman ansågs av domarteamet ha skapat utrymmet med otillåtna medel. Med tanke på att matchen redan ”var” avgjord kändes protesterna från de grönvita lirarna så pass bestämda, att beslutet nog går att ifrågasätta.

 

Det bortdömda målet följdes strax av ett dubbelbyte där målskyttarna, Dibba och Djurdjic, ersattes av Sander Svendsen och Imad Khalili. Men ingen av dessa båda matchhändelser bidrog egentligen nämnvärt till den chockartade scenförändringen som komma skulle. Minuten efter förändringen borde det rentav ha ringt på nytt framåt. Muamer Tanković snodde åt sig kulan och drev den i en saftig omställning, där Svendsen löpte till höger och Hamad till vänster. ”Jille” blev det som fick avsluta, men försöket att vinkla bollen över Eskelinen blev kraftlöst. Mål borde det egentligen också ha blivit i 66:e, när Khalili fipplade fram ett friläge åt Andersen, som bommade i rent näravslutsläge.

 

Det hela kändes dock, där och då, bra mycket mer som ”lite för lekfullt” än ”ödesdiger oskärpa”. Att GIF Sundsvall skulle kunna ta sig tillbaka i matchen fanns det helt enkelt ingenting överhuvudtaget som tydde på. Inte heller då David Batanero tilläts placera in 4-1-reduceringen, föranledde det någon värre känsla än en smärre irritation över att Wilands nolla sprack. Vi var ju redan i 73:e. Och när 4-2 var ett faktum, Romain Galls skott styrdes i nät via Paulsens fot, så kändes det snarast försmädligt med tanke på målskillnaden i tabellen. Det var ju bara tio minuter kvar, med en tvåmålsledning.

 

Inte undra på att den nyss elektriska stämningen bland uppemot 25 000 grönvita på läktarna blev till chocktystnad, när ”Giffarna” även fick dit en snabb 4-3-boll. Gall blev alltså tvåmålsskytt för andra seriematchen på raken, efter ett långt inkast från vänster. Bollen nickades undan, men amerikanen fick perfekt träff med sin volley, och plötsligt hördes ett par hundra medelpadingar mest på arenan. Med nästan tio minuter kvar, inklusive tillägg, hade GIF helt plötsligt en reell chans att förlänga sin förlustfria tävlingssäsong.

 

Det höll på att bara behövas en minut av dessa tio. Hallenius, gästernas kapten och Bajen-publikens tidigare gunstling, drog till från snäv högervinkel. Med knapp marginal lyckades Wiland få det rappa skottet till vänsterhörna. Ytterligare en minut därpå låg bollen i Johans nätmaskor, men då var returtagare Wilson offside. Värre än så skulle det åtminstone inte bli. Hammarby återfick fattningen och höll bollen skapligt säkert inom laget under resten av matchen, som alltså först och främst gav tre sköna poäng, men också blev alldeles för nervkittlande.

 

Statistik, HIF-GIFS 4-3 (3-0):
Avslut 23-13 (16-6)
På mål 14-9 (9-5)
Hörnor 5-3 (2-1)
Frisparkar för 13-15 (6-10)
Offsidelöpningar 5-4 (2-2)
Varningar 1-0 (1-0); Djurdjic
Publik 25 092

 

Mattias Jansson

 

Nästa allsvenska match spelar Hammarby i Örebro, söndagen den 13 maj. Boka din resa med Bajen Fans på den här länken! Nästa hemmamatch spelas mot Malmö FF, onsdagen den 16 maj. Här finns biljetterna!

 

Foto: Bildbyrån

Startelva

1.
Johan Wiland
2.
Simon Sandberg
4.
Bjørn Paulsen
5.
David Fällman
6.
Jiloan Hamad
8.
Jeppe Andersen
14.
Pa Dibba
19.
Junior
22.
Muamer Tanković
40.
Nikola Djurdjić
77.
Mats Solheim

Arena

Tele2 Arena

Avbytare

7
Imad Khalili
9
Sander Svendsen
11
Arnór Smárason
13
Mads Fenger
23
Marcus Degerlund
25
Davor Blažević
28
Gershon Koffie

Domare

Jonas Eriksson

Mål

 • 1-0 Pa Dibba (15)
 • 2-0 Pa Dibba (35)
 • 3-0 Nikola Djurdjić (37)
 • 4-0 Pa Dibba (56)
 • 4-1 David Batanero (72)
 • 4-2 Romain Gall (79)
 • 4-3 Romain Gall (84)

Kort

 • Nikola Djurdjić (18)

Byten

 • Pa Dibba / Imad Khalili (61)
 • Nikola Djurdjić / Sander Svendsen (61)
 • Jeppe Andersen / Gershon Koffie (77)