Match | Hammarby - IF Elfsborg

Allsvenskan, 2018-09-26 19:00

Publiksiffra: 17 896

Hammarby

0:1

(0:1)

IF Elfsborg

Hammarby

IF Elfsborg

MATCHVÄRD

Osannolik hemmaförlust i Boråsvädret

 

Hammarby skulle i kväll revanschera sig efter den senaste tidens motigheter, och nära 18 000 trotsade såväl dem som höstregnet, men det gick inte som det borde ha gjort. Frederik Holst hittade rätt med ett av fem Elfsborgsavslut, medan 20 försök inte räckte för Bajen. Stolpar, fläkande motståndarbackar och offsidedecimetrar var återigen i vägen för en rimlig poängutdelning.

 

Det tajta spelschemat innebar i kväll möjligheter för flera att visa att de vill ha, eller ta tillbaka, sin plats i startelvan. Utöver att Mads Fenger ersatte avstängde Neto Borges men tog plats i mittlåset bredvid David Fällman, och att Sander Svendsen tog plats på topp i Nikola Djurdjićs frånvaro, klev även Imad Khalili in från avspark. Backformationen var således ny; Bjørn Paulsen och Simon Sandberg växeldrog som offensiva krafter längs flankerna.

 

Tydligt var att Hammarby gärna ville ha hål på Elfsborg – som fick låta 20-årige Gustav Henriksson debutera bredvid Jon Jönsson i mittlåset efter ett värmningsåterbud – så tidigt som möjligt. Detta var också nära att bli verklighet, med fyra avslut under de fyra första minuterna. Farligast var Muamer Tankovićs distansskott, som Kevin Stuhr Ellegaards fingertoppar nog hade kunnat styra lite var som helst. Nu gick bollen ut till en hörna där Svendsen sånär överlistade keepern.

 

Dessvärre fick Bajens nya startuppställning inte chansen längre än en kvart. Då signalerade Sandberg för ett byte, som kunde genomföras 19 minuter in, då Mats Solheim ersatte. Detta hade kunnat handla om tinnitus, då domaren flöjtade så att Simon nästan föll omkull, men berodde antagligen på något annat. IFE tog, redan från matchstart, varje chans att trasa sönder matchtempot. Samtidigt hade HIF allt svårare att ta sig till mer än halvlägen där bollar visserligen virkades in i straffområdet, men där utrymme för avslutstillfällen saknades.

 

Med knappa halvtimmen spelad fick Fenger kliva av för omvårdnad efter en smäll mot huvudet. Då passade sommarvärvade högerbacken Frederik Holst på att göra sitt första mål för boråsarna. Dansken vek in från sin kant och fick på ett välplacerat skott upp mot Johan Wilands bortre kryss. Hammarby var nära en replik redan i nästa matchminut – Solheim fick till ett fint inlägg som Khalili såg ut att komma helt rätt till, men nicken som borde suttit invid bortre stolpen strök istället dess utsida. På läktarplats blev det allt mer otåligt, känslor som inte dämpades av att Simon Lundevall spelades fram till ett omställningsavslut tätt utanför stolproten.

 

Men även om pausvisslan ackompanjerats av missnöjesyttringar, så mottog spelarna rejäla ovationer då de gjorde entré inför andra, och på planen inleddes halvleken på samma sätt som den första. Likheterna med den avslutande hälften av bortamatchen mot Sirius nyligen var stora – skillnaderna bestod i att Bajen den här gången skapade chanser i 45+5 minuter, snarare än bara under slutkvarten, och inte minst i att det ju i kväll inte ens blev någon kvittering.

 

Tio minuter in klackade Svendsen fram Rodić i högerkorridoren, och inspelet verkade nå Tanković i boxen, men denne hann inte fram för att stöta dit 1-1. Strax därefter ersattes Khalili av Jiloan Hamad, och med halvtimmen kvar av ordinarie tid låg Rodić bakom en ny jättechans. Men frispelningen blev avvinkad, trots att Svendsen till och med såg ut att vara någon decimeter på rätt sida.

 

Däremot var det korrekt, om än oerhört frustrerande, att Hammarbys enda nätkänning inte räknades. Hamads lyftning från vänster klackavslutade Paulsen på, i insidan av Stuhr Ellegaards vänstra stolpe. Returen tryckte Muamer i nät – men precis som mot AIK kom det vilda måljublet bland spelare och närstående klackpublik av sig då flaggan var uppe. Rätt dömt alltså, med likadan marginal som Djurdjić hade emot sig i Solna, men det är inte utan att man sammantaget upplever det som lite väl skarpögt av de assisterande domarna…

 

Och udda höll på att bli jämnt då kvarten återstod, och Elfsborg nog borde fått frispark just utanför offensivt straffområde i en sällsynt framstöt, men den omställningen fick de grönvita inte till. Närmre kvittering var det istället minuten därefter, då bollen pumpades in i boxen, där Sander nickskarvade den vidare. Kulan såg ut att dimpa ner som en målskänk från ovan för Vladimir, men skottet från fem-sex meter hamnade… just det, i insidan av målvaktens högra bästa vän. Norrmannen fick i nästa moment båda returförsöken täckta. ”In med bollen”-vrålen vid hörnorna i det skedet var nog de mest mullrande på arenan hittills – förgäves.

 

I minut 83 kom Leo Bengtsson in istället för Rodić, medan Paulsen flyttades upp på topp och Fenger agerade högre upp till höger. Manövern höll på att bära frukt direkt. Leos vänsterinlägg nådde Bjørns skalle och ”Mujo” fick på en volleyträff som normalt sitter. För närvarande är ju dock inget som det ska och avslutet fastnade istället på Jönsson, som inte fick undan bollen bättre än att Sander återigen kunde försöka tåa dit returen i trånga lägen; alltför trängda.

 

Fem minuter lades till och en sista möjlighet hade Bengtsson, men Stuhr Ellegaard sträckte ut för att tippa till Bajens tolfte hörna, som även den blev resultatlös. Ren slump handlar det aldrig om, när det går emot så här i tre omgångar i följd; millimeterna som avgör går att härleda till anspänning i de avgörande lägena i den ansträngda situation som laget hamnat i. Men detta kändes lite väl. Ändå är det bara att ladda om snabbt, då spelomgångarna ju duggar tätt.

 

Statistik, HIF-IFE 0-1 (0-1):
Avslut 20-5 (8-5)
På 4-1 (2-1)
I ram 2-0 (0-0)
Hörnor 12-2 (5-2)
Frisparkar för 15-6 (6-1)
Gula 1-2 (0-0)
Offs 2-1 (0-0)
Publik 17 896

 

Nästa möjlighet att bryta trenden har Hammarby redan på måndag, när Göteborg står för motståndet på Tele2 Arena i ett för båda lagen viktigt klassikermöte. Här finns biljetterna till den matchen!

 

Foto: Bildbyrån

Startelva

1.
Johan Wiland
2.
Simon Sandberg
4.
Bjørn Paulsen
5.
David Fällman
7.
Imad Khalili
8.
Jeppe Andersen
9.
Sander Svendsen
11.
Vladimir Rodić
13.
Mads Fenger
19.
Junior
22.
Muamer Tanković

Arena

Tele2 Arena

Avbytare

6
Jiloan Hamad
10
Kennedy Bakircioglu
14
Junes Barny
16
Leo Bengtsson
21
Oscar Krusnell
25
Davor Blažević
77
Mats Solheim

Domare

Kristoffer Karlsson

Mål

  • 0-1 Fredrik Holst (30)

Kort

  • Jeppe Andersen (68)

Byten

  • Simon Sandberg / Mats Solheim (19)
  • Imad Khalili / Jiloan Hamad (58)
  • Vladimir Rodić / Leo Bengtsson (83)