Match | Hammarby - IFK Göteborg

Svenska Cupen, 2020-06-25 18:00


Hammarby

1:3

(0:0, 1:1)

IFK Göteborg

Hammarby

IFK Göteborg

MATCHVÄRD

Hammarby dubbelstraffat i kvartsfinalen

 

I sommarvärmens täta matchande kunde startande Gustav Ludwigson och Paulinho i kväll skicka sin forna 031-rival ur Svenska Cupen – och främst skjuta Bajen till semi. Men varken duon eller Imad Khalili fick ordning på lägena innan paus. HIF hade ändå 1-0 med sig vilket Muamer Tanković tidigt forcerat dit, men när Jeppe Andersen drog på sig såväl rött kort i 52:a hjälpte det inte att Davor Blažević räddade straffen. Hosam Aiesh nickade in returen och avgjorde i förlängningen via ännu en straff.

 

Göteborg hade tagit sig hit via 2-0-vinster mot Västerås SK och Sollentuna samt 1-1 mot Sirius. Hammarby övertygade desto mer i sin grupp – sammanlagt 11-1 mot snäppet vassare motstånd. Värt att påminna sig om, för det var ju en halv evighet sedan, det där. Såväl Bajen som gästerna hade ett knippe skavanker i respektive trupp. Efter varsin halvdan inledning av den sena allsvenska säsongen kändes det som att lite mer stod på spel än i de flesta cup-kvartsfinaler sett över tid.

 

Hammarby klev in i matchen betydligt bättre – inte bara jämfört med den avvaktande första halvleken i derbyförlusten senast, utan även sett till kvällens motståndarlag, där Giannis Anestis redan i inledningen hade fullt sjå med att freda sina nätmaskor. Muamer Tanković vek fyra minuter in från sin vänsterkant och avslutade tungt, Abbe Khalili fick minuten därefter igenom en stickarboll där Göteborgs försvarare missade helt i brytningen vilket gav en smått oförberedd kusin Imad möjligheten från nära håll, och med knappa kvarten spelad återerövrade Gustav Ludwigson förtjänstfullt så att Abbe friställde honom i nästa moment. Men en räddning med näven, sedan en fotparad och slutligen ett hårt avslut som mest gick alltför rakt på – därmed fortsatt mållöst.

 

Nollan skulle ändå inte hålla mycket längre än så. Dennis Widgren ordnade en vänsterhörna åt Darijan Bojanic, och där tog sig Tanković in mellan back och målvakt, och bökade in 1-0. Där och då var känslan att det skulle kunna rinna iväg, men Hammarby i allmänhet och Imad i synnerhet hade behövt få ytterligare utdelning, så som tillställningen senare utvecklade sig.

 

 

Halvvägs mot paus lyfte Abbe in en boll från höger, där Gustav bedömdes ha stått offside då han störde André Calisir, till en så svag rensning att Imad kunde ta emot och skicka upp bollen i krysset. Med tio minuter till gångna på uret kom nästa jätteläge. Widgren slog in en hård boll mot boxen, och återigen missade Göteborg helt att bryta bollbanan. Helt frie Imad stod rätt för att fånga upp möjligheten, men vänsteravslutet hittade inte in.

 

”Blåvitt” då? Jo, helt sysslolös var Davor Blažević inte, trots det kompakta grönvita spelövertaget, och Bajen-keepern fick göra en bra fotparad respektive en stark räddning med näven, mot Tobias Sana respektive unge anfallsvikarien Emil Holm. Den sistnämnda chansen uppstod då Hosam Aiesh dragit på sig tre-fyra Hammarby-spelare, ungefär som vid AIK:s ledningsmål senast. Dessvärre skulle detta inte utgöra den enda likheten matcherna emellan – även detta blev en tvåmålsförlust.

 

Visst avgjordes kvartsfinalen i den där sekvensen i 52:a minuten, men dessförinnan hade Göteborg hunnit få fram såväl ett bommat jätteläge som en ribbträff. Virket prickade Victor Wernersson, som fyllt på till vänster då Sana brytpassat i djupled. Och så den vid det här laget redan flera gånger nämnda situationen med utvisning och straff. David Fällman gav sig ut på en mindre lyckad offensiv räd, men bolltapp högt upp på mittplan ska inte behöva betyda två mot en-läge bakåt. En handpåläggning på Holms axel ska heller inte leda till rött kort, tyckte Jeppe Andersen, som bytts in i paus. Nuvarande regelbok gav dock domaren inget annat val än just utvisning. Blažević lockade Aiesh att skjuta till höger om sig genom att lämna en liten lucka åt vänster, och räddade, men straffskytten nyttjade ansatsfarten till att nicka in returen.

 

Strax efter 1-1 ersattes Ludwigson av Aimar Sher, medan Göteborg valde att replikera med ett trippelbyte i 61:a. Det fick man bättre utväxling på, än när Hammarby i sin tur också bytte tre man samtidigt, tio minuter därpå. Emil Roback ersatte då Imad på högerflanken, där han med sin snabbhet låg betydligt mer på rulle. Jean Carlos de Brito ersatte grimaserande Widgren, och så fick Tim Söderström avlösning på sitt högerbacksvikariat av Vladimir Rodić.

 

Slutskedet på ordinarie tid hade kunnat gå till historien ur positiv synvinkel. I det lilla väggade Jean medvetet med sin defensiva hörnflagga och tog sig på så vis ur ett trängt läge. I det stora fann Aimar djupledslöpande ”Mujo”, som i sin tur hittade Emil i första ytan. Den nyblivne 17-åringen nöp till direkt med sikte på första stolproten, men missade med halvmetern. Och om den bollen suttit, så hade Davor fått ikläda sig den rättmätiga matchvinnarrollen på tilläggstid, då han stod för den räddning med fingertopparna mot Aiesh som nu istället tog kvartsfinalen till förlängning.

 

Även där höll Blažević till en början emot. Paraden i 97:e, då inbytte Sargon Abraham drog till från nära håll och Davor fick upp en näve trots att skottet ändrade riktning på Vladimirs fot, höll yppersta klass. Hammarby gjorde allt för att hålla Göteborg på utsidan, men i 103:e gick det inte längre. Likaledes inbytte Alexander Farnerud nickade efter ett högerinlägg, rakt på Fällmans arm. Och den här gången slog Aeish sin straff högt och hårt – 1-2, det sista som hände i första kvarten.

 

Till den andra flyttades Richard Magyar upp som bollmottagare. Det höll på att ge resultat med åtta minuter kvar, då hans luftduellvinst friställde Roback, men domaren hittade en osjyssthet. Och då hade IFK hunnit utöka till 1-3. En mindre lyckad sidledspassning av Jean på mittplan snappades upp, och jätteomställningen förvaltades då Aiesh serverade Abraham ett enkelt avslutsläge. Den långa matchens sista dödsryckning blev att Anestis såg ut att göra sig skyldig till en förseelse i straffområdet, men domarteamet friade och HIF föll lika ohjälpligt som Muamer.

 

Nästa möjlighet att hoppa upp på hästen igen Mjällby borta i Allsvenskan, nu på söndag klockan 14.30.

 

Mattias Jansson

 

 

Foto: Bildbyrån

Startelva

3.
Dennis Widgren
4.
Richard Magyar
5.
David Fällman
6.
Darijan Bojanic
7.
Imad Khalili
9.
Paulinho
14.
Tim Söderström
16.
Gustav Ludwigson
17.
Abbe Khalili
22.
Muamer Tanković
25.
Davor Blažević

Arena

Tele2 Arena

Avbytare

Emil Roback
1
David Ousted
8
Jeppe Andersen
11
Vladimir Rodić
26
Kalle Björklund
28
Jean Carlos de Brito
31
Aimar Sher

Domare

Kaspar Sjöberg, Malmö

Mål

 • 1-0 Muamer Tanković (19)
 • 1-1 Hosam Aiesh (54)
 • 1-2 (str) Hosam Aiesh (105)
 • 1-3 Sargon Abraham (108)

Kort

 • Jeppe Andersen (52)
 • André Calisir (84)
 • Paulinho (103)
 • David Fällman (104)
 • Alhassan Yusuf (106)

Byten

 • Darijan Bojanic / Jeppe Andersen (46)
 • Gustav Ludwigson / Aimar Sher (57)
 • Alexander Jallow / Alexander Farnerud (64)
 • Emil Holm / Sargon Abraham (64)
 • Noah Alexandersson / Patrik Karlsson Lagemyr (64)
 • Dennis Widgren / Jean Carlos de Brito (73)
 • Tim Söderström / Vladimir Rodić (73)
 • Imad Khalili / Emil Roback (73)
 • Hosam Aiesh / Adil Titi (111)
 • Tobias Sana / Amin Affane (114)