Match | Hammarby - IFK Göteborg

Allsvenskan, 2020-07-20 19:00


Hammarby

1:1

(0:0)

IFK Göteborg

Hammarby

IFK Göteborg

MATCHVÄRD

Revanschen gick om intet i 94:e

 

Hammarby skulle på måndagskvällen följa upp den efterlängtade 2-1-vinsten i Kalmar med att trycka dit Göteborg, efter torsken i cupens kvartsfinal. Den böljande matchen såg ut att avgöras av inbytte Imad Khalili, som efter Gustav Ludwigsons inspel stötte in 1-0. Imad träffade dessutom ribban åtta minuter senare. Bajen gick dock väl frejdigt för 2-0-målet – i 93:e släppte man till den omställning som ”Blåvitt” ordnade straff och 1-1 på.

 

Efter trepoängaren senast gjorde HIF en förändring i startelvan. David Ousted fick stå över denna omgång med en överansträngning, och i hans ställe stal Davor Blažević rubrikerna. De riktigt fetstilade blänkarna hade dock fodrat den straffräddning i 94:e som han sånär krönte en fin insats med. Men vi inleder förstås i rätt ände.

 

Redan från avspark var det tydligt att ”Blåvitt” skulle agera med större intresse för att vara spelförande, än vid förra mötet lagen emellan, som ju Hammarby dominerade rejält fram till utvisningen som förstörde dagen. Signifikant var situationerna redan med tre minuter på uret, då David Fällman och Paulinho drog på sig frisparkar på mittplan, och de gulklädda satte igång kort istället för att lyfta långt. De intentionerna hade gästerna blandad framgång med i kväll.

 

Första halvlek blev tämligen slätstruken från båda håll. Men det var nära att Alexander Kačaniklić gjort det 1-0-mål som, i vanlig ordning, hade ändrat en hel del på skeendet därefter. Dessutom hade det blivit en given kandidat till årets mål – Jeppe Andersen samarbetade med Simon Sandberg som skickade in bollen mot främre ytan från sin högerflank, och Kačaniklić hade bara ett avslutsalternativ. Skorpionvolleyn smet tätt utanför första stolpen.

 

Ännu närmre ett ledningsmål var dock comebackande Giorgi Kharaishvili. Eller, det beror hur man ser på saken. Frågar man Davor, så var nog det hårda halvvolleyskottet från högerläge i straffområdet en boll han både skulle rädda och dessutom inte släppa ifrån sig returen på. Vi andra såg däremot ett högkalibrigt ingripande. Lika vasst var inte det kollektiva agerandet sekunderna innan paus, som gav ”Blåvitt” ett omställningsläge. ”De kommer fem mot tre!” vrålade Fällman, när gästerna slarvat bort möjligheten och halvleken visslats av.

 

 

I samma veva gjorde också Paulinho sig illa, och ersattes i paus av Imad Khalili. Sex minuter in tvingades också Dennis Widgren, som blivit sittande innan vilan, att utgå och avlösas av Tim Söderström som utförde ett sällsynt vänsterförsvarsarbete väl. Dock var det från den kanten som Göteborg tog sig fram till ett jätteläge precis efter bytet. Sargon Abraham fick nypa till från bara någon meter, men Davor lyckades få upp en arm och reflexrädda det hårda skottet. Nästa möjlighet för Abraham dröjde bara drygt en minut. Återigen var han förfärande ren i boxen, men den här gången blev träffen svag och fotparaden desto enklare.

 

I någon mån var Bajen här spelförande, men de kontringar som IFK skickligt satte igång med distinkt spel på ett tillslag ur egen planhalva var betydligt farligare än något som de grönvita kunde såga sig fram till. I halvlekens mitt fick Junior soppatorsk och utgick ihop med Kačaniklić. In kom istället Darijan Bojanic och Vladimir Rodić. Samtidigt byttes även Emil Holm in för gästerna, en förändring som dessvärre skulle bära sen frukt.

 

Just efter att Patrik Karlsson Lagemyr fått gasta i en halvminut mot domarteamet, om en hörna han förvisso skulle ha fått med sig, utan ens en mild tillsägelse… så kom det snabba anfall i vänsterkorridoren där Hammarby tog ledningen. Jeppe Andersen, som nyligen dragit på sig den varning som håller honom borta från spel i Malmö på torsdag, gottgjorde delar av den missräkningen med sin boll i Gustav Ludwigsons löpriktning. Anfallaren såg Imad och spelade snett inåt bakåt – och den halvdana förstatouchen till trots fick nummer 7 full ordning på högeravslutet i nästa moment, otagbart invid Ioannis Anestis bortre stolprot.

 

Bajen uppträdde betydligt mer distinkt på offensiv planhalva efter att utdelningen kommit, och 2-0 var nära vid flertalet tillfällen. ”Vladi” och Simon växelspelade i 73:e fram Muamer Tanković till ett avslutsläge där skottet hamnade tätt över. Tim, som redan varit nära att tråckla sig hela vägen till ett friläge, ordnade sånär straff i 75:e då han gjordes ner av Holm decimetern på fel sida linjen. Minuten därpå gav svallvågorna efter den bortrensade frisparken en högerhörna, där Darijans lyftning möttes av Imad – som fläkte sig fram före Anestis och tåade upp bollen i ribbans undersida.

 

Utdelningen borde och kunde alltså ha kommit. Istället blev HIF smått naivt i sin anfallslusta vid uddamålsledning – inte bara smått för den delen, men det tvingas vi återkomma till. I 82:a kunde en övermodig Bojanic-passning på mittplan ha straffat sig, Aiesh drev bollen och Karlsson Lagemyr friställdes, men Andersens hemjobb och Blaževićs utrusning stoppade med gemensamma krafter avslutet.

 

Det som hände i slutsekunderna känns extra försmädligt med tanke på att Hammarby i 87:e hade ytterligare ett tillfälle att punktera tillställningen. Tanković satte Rodić i en mot en-läge med Tobias Sana som gjordes bort. Vladimir klev in från vänster och skulle bara placera in 2-0, men fick inte bättre riktning på skottet än att Anestis fick den inom räckhåll för sin utfällda högerskånk.

 

Darijan spelade väl kanske 1-1 med sig själv, när han tog ett nödvändigt hemjobb och städade undan en omställningschans i sista ordinarie spelminuten. Dessvärre spelade Hammarby som helhet också 1-1 med sig själva. För kvitteringen var en bjudning av det grövre slaget – då Göteborg hade inkast nere vid egen planhalva fanns fem hemmaspelare djupt nere i offensiv tredjedel för att låsa.

 

Det fanns också flera sekvenser på vägen till situationen där Holm till slut sökte och fann Mads Fengers ben, att ta ett gult eller till och med ett rött för att sätta stopp på kontringen. Nu lades bollen istället upp på elvameterspunkten. Davor läste Aieshs straff, men fick inte tillräckligt mycket av sin näve på skottet för att förpassa det utanför mål. HIF försökte forcera men tiden var för knapp.

 

 

Mattias Jansson

 

Foto: Bildbyrån

Startelva

2.
Simon Sandberg
3.
Dennis Widgren
5.
David Fällman
8.
Jeppe Andersen
9.
Paulinho
13.
Mads Fenger
16.
Gustav Ludwigson
19.
Junior
20.
Alexander Kačaniklić
25.
Davor Blažević

Arena

Tele2 Arena

Avbytare

6
Darijan Bojanic
7
Imad Khalili
11
Vladimir Rodić
14
Tim Söderström
24
Oliver Dovin
26
Kalle Björklund
31
Aimar Sher

Domare

Kristoffer Karlsson

Mål

 • 1-0 Imad Khalili (69)
 • 1-1 Hosam Aiesh (90+4)

Kort

 • Mads Fenger (16)
 • Jeppe Andersen (56)

Byten

 • Paulinho / Imad Khalili (46)
 • Dennis Widgren / Tim Söderström (52)
 • Junior / Darijan Bojanic (66)
 • Alexander Kačaniklić / Vladimir Rodić (66)
 • Victor Wernersson / Emil Holm (68)
 • Simon Sandberg / Kalle Björklund (80)
 • Sargon Abraham / Oscar Vilhelmsson (83)