Match | Hammarby - IFK Norrköping

Allsvenskan, 2018-04-19 19:00

Publiksiffra: 21 337

Hammarby

2:1

(2:0)

IFK Norrköping

Hammarby

IFK Norrköping

MATCHVÄRD

Sprudlande grönvitt spel gav fjärde raka segern

 

Hammarby spelade ut stora delar av det offensiva registret i kvällens toppmöte med Norrköping – och trepoängaren innebar att förstaplaceringen stärktes. 20 avslut hade med lite medstuds betytt fler mål än Muamer Tankovićs tidiga 1-0 och Pa Dibbas 2-0-soloprestation, och det blev sedan onödigt spännande, men merparten av de 21 337 på plats vände hem i försommarnatten med ett brett serieledarsmajl.

 

Med blott två vilodagar mellan tredje och fjärde seriematchen valde Stefan Billborn och hans team att låta Imad Khalili och Nikola Djurdjic inleda på bänken. Högerytterplatsen intogs av Sander Svendsen medan Muamer Tanković opererade i ytan bakom Pa Dibba. Hammarby tog tag i kvällens match lika beslutsamt som i måndags, trots att motståndet hette Norrköping och inte Brommapojkarna.

 

Innan klockan hunnit ticka upp på två minuter tog Hammarby ledningen. Tanković tog med bollen fram centralt i ett omställningsläge, och friställde snabbt Dibba, efter att denne och Svendsen dragit isär det som var kvar av försvaret. Anfallarens första skott klarade Isak Pettersson, hans andra gick i ribban, men på returen kunde framspelaren ”Mujo” hitta nätmaskorna med en väl avvägd nick där han kvicktänkt läste målvaktens position och gjorde 1-0 – mot sin tonårsklubb.

 

Det här skulle bli en halvlek där Bajen dominerade fullkomligt, och inte minst var Jiloan Hamad verkligen överallt. Tolv minuter in samarbetade han först med Neto Borges till vänster, för ett inlägg som Sander Svendsen sånär hann fram för att få nickriktning på. Efter snabbt triangelspel till höger var han sedan på plats för en aktion där utrymmet för distansskottet skapades – och där bollen smet tätt utanför första stolpen.

 

David Moberg Karlsson, som ju är i god målform, tog sig bortemot halvlekens mitt till ett distansläge där projektilen fräste metern över. Inte mer än en syl i vädret, skulle det snabbt visa sig. 25 minuter in friställdes Dibba på nytt, nu av Junior, till ett två mot noll-läge där Hamad fanns med för ett sannolikt enkelt avslut i nät. Då kom linjedomarens flagga upp. Klokt nog visades ingen reprisbild på storbildsskärmarna.

 

Poetisk rättvisa skipades två minuter senare – 2-0 efter en sanslös soloaktion signerad Pa. Efter att ”Peking” försökt med en kort hörnvariant fick Jeppe Andersen tag i andrabollen och renspassade Dibba – som satte av från egen planhalva. En mot en-läget blev till en mot tre, men Dibba gjorde bort samtliga försvarare och tryckte sedan dit bollen bakom chanslöse Isak Pettersson.

 

Neto och Jiloan hade närapå overklig lekstuga nere i sitt vänsterhörn och ”Jilles” försök till konstspark vid inlägget, där han bytte stödjeben, blev lite väl. Rakare var omställningen kort därpå. Dibba tog emot vid mittlinjen, och fick trängd loss bollen till Hamad. Crossen satt på Svendsens läpp, och norrmannen forsade fram till ett fint högerläge, men Pettersson lyckades klara till hörna.

 

Än närmre ett välförtjänt mål var Sander i 38:e, när Andersen slagit en obegriplig hörna rakt till Moberg Karlsson – det såg så märkligt ut att avsikten nästan verkade vara att sätta press på honom. Den sortens bökig situation, som vi annars bara ser i femmannafotboll och rugby-scrums, reddes till sist ut av Solheim som hittade landsmannen. Svendsen nöp till snabbt, men ribban var i vägen. 5-0 i avslut, 2-0 i ribbträffar – pausledningen hade kunnat vara större.

 

Den skulle dock visa sig tillräcklig. Och länge var det närmre en grönvit trea än att gästerna skulle reducera. Första läget framåt låg Tanković bakom, med en räd till vänster där Svendsen återigen avslutade rappt, men Pettersson svarade för en kvalificerad fotparad. Nästa test för gästernas Halmstad-värvning uppstod efter en central Jeppe-bolltransport, där Pa avslutade från halvdan högerläge, hårt men alltför rakt på.

 

Två HIF-chanser på fem minuter – då gjorde IFK ett dubbelbyte, där Eric Smith och Jordan Larsson äntrade mattan. Det gav ingen förändring i matchbilden, även om Bajens chanser framledes inte var fullt lika hundraprocentiga. Med knappa halvtimmen kvar att spela hotade ”Peking” något, efter en Moberg Karlsson-räd där Bjørn Paulsen kanske borde ha tagit ett gult i förstaläget. Inspelet till Kalle Holmberg kreerade dock inte bättre utrymme än att bollen täcktes av David Fällman och antog plockpotatisform när den nått Johan Wiland.

 

Nikola Djurdjic kom in i spel, och ersatte i Tankovićs centralt offensiva yta, även om serben också fick hjälpa till mycket genom att falla ner och täcka ytor, då Hammarby – som mot BP – lade sig lite lägre i positionerna allt eftersom. En stund senare, i halvlekens mitt, ersattes Svendsen av BP-mötets tvåmålsskytt Imad Khalili. Detta efter en fin insats där det bara var baljan som fattades för Sanders egen del, men där han även skapat rejält med utrymme åt Pa.

 

Tillställningen kunde ha punkterats med kvarten kvar. Då bröt Djurdjic långt ner på egen planhalva, och slog den frispark han fick med sig snabbt. Borges dundrade iväg i sin korridor och fick på ett inlägg där såväl Dibba som Khalili sånär hann fläka sig fram i boxen. Publiksiffran 21 337, tillkännagavs till spridda burop… och istället för defilering blev det onödigt spännande för merparten i 82:a, när omkring 337 på bortasektionen fick jubla. Moberg Karlsson låg, inte oväntat, bakom – men hans skott borde Wiland ha styrt undan bättre än att Simon Thern enkelt kunde bredsida returen i nät.

 

Norrköping fick syre av reduceringen och tryck på hemmalaget, inte minst genom sina hörnor. Med tre minuter kvar hann Wiland just rusa ut och göra högerhörna, och på den nickade Andreas Johansson distinkt. Johans näve skickade avslutet upp i ribbans undersida, och därifrån studsade den rätt. En tippad Jón Guðni Fjóluson-hörnnick senare var vi framme i 89:e minuten, och då klev kapten Kennedy Bakircioglu in – till enorma ovationer. Det var nämligen ikonens tävlingsmatch nummer 300 för klubben.

 

Och den slutade alltså på bästa sätt – tre poäng för fjärde seriematchen av fyra möjliga, och en ytterligare befäst serieledning. I någon mån hade Hammarby haft sig självt att skylla ifall exempelvis ribbnicken studsat annorledes – 20 avslut ska ju helst ge fler än två mål. Samtidigt hade en kvittering för Norrköping varit grym i överkant, efter en sådan propaganda-insats som vi under långa stunder bjöds på i kväll.

 

Mattias Jansson

 

Nästa match i Allsvenskan: Häcken på bortaplan nu på söndag – här bokar du resa med Bajen Fans! Och nästa hemmamatch går av stapeln lördagen den 5 maj klockan 14.00, när GIF Sundsvall kommer för att ta sig an serieledaren. Biljetterna släpps 10.00 i morgon fredag.

 

Foto: Bildbyrån

Startelva

1.
Johan Wiland
3.
Neto Borges
4.
Bjørn Paulsen
5.
David Fällman
6.
Jiloan Hamad
8.
Jeppe Andersen
9.
Sander Svendsen
14.
Pa Dibba
19.
Junior
22.
Muamer Tanković
77.
Mats Solheim

Arena

Tele2 Arena

Avbytare

7
Imad Khalili
10
Kennedy Bakircioglu
18
Rebin Asaad
23
Marcus Degerlund
25
Davor Blažević
26
Erkan Zengin
40
Nikola Djurdjić

Domare

Glenn Nyberg, Borlänge

Mål

  • 1-0 Muamer Tanković (3)
  • 2-0 Pa Dibba (28)
  • 2-1 Simon Thern (82)

Kort

Byten

  • Muamer Tanković / Nikola Djurdjić (57)
  • Sander Svendsen / Imad Khalili (66)
  • Jeppe Andersen / Kennedy Bakircioglu (89)