Match | Hammarby - IK Sirius

Allsvenskan, 2018-04-01 15:00

Publiksiffra: 30 220

Hammarby

3:1

(1:0)

IK Sirius

Hammarby

IK Sirius

MATCHVÄRD

Allsvensk smakstart inför storpubliken

 

Två straffar, precis innan och just efter paus, avgjorde – Jiloan Hamad stegade säkert fram. Trots spel med tio man sedan den andra straffen skapade Sirius visserligen nerv med kvarten kvar, men efter en rad grönvita omställningschanser avgjorde Hamad definitivt på tilläggstid. Och sammantaget var Bajens trepoängare inför 30 220 klart välförtjänt, inte minst med tanke på en riktigt fin första halvlek.

 

Som vanligt låg det enormt med förväntan i luften inför Hammarbys hemmapremiär. För femte året i följd hade över 30 000 skaffat biljett, och trots bara tregradig ”värme” var promenaden från Medis till Johanneshov. Fotbollsmässigt var det förstås tråkigt för publiken att Erkan Zengins och Nikola Djurdjics pappersarbete dragit ut på tiden. Men allra mest för dem själva. Bajens trupp är ju oerhört bred i år, inte minst offensivt. Ledningen valde formstarka Imad Khalili och Pa Dibba i elvan, vilket även betydde en bänk av hög kaliber.

 

Hammarby öste på direkt och ägde den första halvleken fullständigt, även om de flesta av lägena var av halvchanskaraktär. Tre minuter in slog David Fällman ett precist, långt uppspel till Neto Borges. Brassen – som överlag hade riktigt skoj på sin kant – tog elegant emot med en volleytouch som ställde bevakningen, skar in i halvmånen, och drog sedan till. Premiärens första avslut var det tryck i, men det gick metern utanför Joshua Wicks första stolpe.

 

Bollen gick ofta som på ett snöre, på offensiv planhalva. Bajen formerade stundtals en trebackslinje, inte sbara med bollen i grönvit ägo; Simon Sandberg fyllde dessutom ofta på i ett presspel som bet väl på Sirius. Efter en av de snabba kombinationerna mellan Muamer Tanković och Jiloan Hamad, som lika kvickt lirade vidare diagonalt mot Dibba, fläkte sig anfallaren till vänster i straffområdet och var nära att hinna fram för att få styr på avslutet. Redan kvarten in hade Junior dessutom fått en handfull frisparkar med sig. På mittplan, visserligen, men detta blev ändå en fingervisning om vad som skulle avgöra i dag.

 

Tjugo minuter in bröt Imad Khalili snabbtänkt vid mittlinjen, och Hammarby högg direkt med en snabb Junior-förlängning. ”Mujo” hittade Pa som lurat offsidelinjen, och anfallaren avslutade fri med Wicks, men denne täppte till mellan benen. Nästa jätteräddning fick vi se fem minuter därpå. Hamad nafsades i bakhasorna men fick fördel, och avlossade ett hårt, välplacerat avslut – men amerikanen hann ner vid sin vänstra stolprot.

 

Lite för lågt bolltempo och otillräcklig rörelse emellanåt, och avbrott när David Fällman och Jeppe Andersen fick smällar mot huvudet, bidrog till att slutkvarten blev lite sönderryckt. Halvleken såg ut att bli mållös, trots Bajens fullständiga chansövertag, men i dess sista sekunder kom utdelningen. Efter en av få grönvita omställningar fick Khalili praktträff från 20 meter, efter att det som var kvar av Sirius-backlinjen klarat av förstaläget, och skottet blockerades av Jesper Arvidssons armbåge. Hamad klev fram och väntade ut Wicks – 1-0.

 

Psykologiskt viktigt förstås, och detsamma gällde inledningen av andra halvlek. Samtidigt var även Hammarbys andra straff resultatet av att man hade ett järngrepp om taktpinnen. Man sågade sig snabbt fram till Andersens stickare för Junior, som sprangs omkull till vänster i straffområdet. Domaren menade dessutom att det var fråga om ett rött kort. ”Jille” tog förstås hand om denna straff också – återigen till vänster om keepern.

 

Bajens tvåmålsledning och det numerära övertaget innebar att man ägnade sig lite väl mycket åt duttande på mittplan. Bortsett från ett par omställningar där Omar Eddahri förde boll, men inte lyckades med de avgörande aktionerna, var det dock inte i närheten av att straffa sig. Med halvtimmen kvar kom Sander Svendsen och Kennedy Bakircioglu in i spel, och båda inledde vasst, men föll sedan in i omgivningens agerande. Kort efter bytet var 3-0 trots allt nära. Imads avslut täcktes sedan Jiloan vrickat runt i straffområdet, och på Muamers högerhörna var Bjørn Paulsen nära att hitta rätt, med ett fint häng i bortre ytan, men nicken gick decimetern utanför första stolpen.

 

Det var dock inte bara så att Sirius bjöds in i matchen. Reduceringen uppstod inte ur tomma intet, och kort före den höll Moses Ogbu på att hitta rätt med en klackstyrning från nära håll, där comebackande och nästintill helt sysslolöse Johan Wiland var följsam. Han kunde däremot inget göra när Sam Lundholm, efter några sekunder på planen, fick drömträff från 20 meter – rakt upp i målvaktens bortre kryss från högerläge.

 

Onödigt var det ändå. Och givetvis tackade Sirius och tog emot. Upplänningarna fick till ett oväntat bra tryck i sin forcering, med ett knippe hörnor, dock utan att skapa något som fick oss att kippa efter andan. 3-1-målet låg betydligt närmre till hands – när det väl kom hade det föregåtts av flera saftiga kontringschanser. Sent inbytte Arnór Smárason tog sig till en av dem, där avslutet blev missriktat, och Tanković till en annan där Wicks återigen parerade ett friläge. Duon revanscherade sig förtjänstfullt och låg bakom Hamads tredje balja – ett lika kallt avslut som vid straffarna.

 

Efter denna sköna trepoängare inför en gungande arena, är det härnäst på Bajen Fans-tåget till bortamötet med Göteborg den 10 april som det lär bli drag. Här bokar du plats!

 

Mattias Jansson

 

Foto: Bildbyrån

Startelva

1.
Johan Wiland
2.
Simon Sandberg
3.
Neto Borges
4.
Bjørn Paulsen
5.
David Fällman
6.
Jiloan Hamad
7.
Imad Khalili
8.
Jeppe Andersen
14.
Pa Dibba
19.
Junior
22.
Muamer Tanković

Arena

Tele2 Arena

Avbytare

9
Sander Svendsen
10
Kennedy Bakircioglu
11
Arnór Smárason
13
Mads Fenger
16
Leo Bengtsson
25
Davor Blažević
77
Mats Solheim

Domare

Jonas Eriksson

Mål

  • 1-0 Jiloan Hamad (45+1 (straff))
  • 2-0 Jiloan Hamad (50 (straff))
  • 2-1 Sam Lundholm (75)
  • 3-1 Jiloan Hamad (90+1)

Kort

  • Jeppe Andersen (42)
  • Ian Sirelius (49)

Byten

  • Jeppe Andersen / Kennedy Bakircioglu (63)
  • Pa Dibba / Sander Svendsen (63)
  • Imad Khalili / Arnór Smárason (83)