Match | Hammarby - Jönköpings Södra

Allsvenskan, 2017-05-28 15:00

Publiksiffra: 20 386

Hammarby

2:2

(1:0)

Jönköpings Södra

Hammarby

Jönköpings Södra

MATCHVÄRD

Bajen reste sig efter olycksminuterna – två gånger om

 

Pa Dibba gav tidigt Hammarby ledningen, men snart fick Richard Magyar lämna planen med två varningar på tre minuter. Och när Jönköpings Södra väl åstadkom något mot Bajens tio spelare gjorde man både 1-1 och 1-2 – även det på just tre minuter, mot slutet av andra halvlek. Decimerade och bokstavligen stukade HIF reste sig ändå och Mats Solheim räddade poäng i 91:a.

 

27 grader i går, 28 i dag – men medan U19-derbysegern mot Djurgården genomfördes i obarmhärtigt gassande sol och vindstilla, var molnigheten åtminstone växlande och brisarna sporadiska vid mors dag-mötet med Jönköpings Södra. Intensiteten i matchinledningen, dit Hammarby kommit med samma startelva som spelat 1-1 i Uppsala helgen före, blev ändå beskedlig. Men det skulle visa sig vara lugnet före stormen, i något som så småningom förvandlades till en holmgång, som bara var decimetrar ifrån rentav legendarisk status i 95:e minuten.

 

Inledningsvis höll Bajen mest i bollen och agerade tålmodigt, och det alltså utan att det ledde till något särskilt, så vi kan spola fram till 17 minuter och 13 sekunder. Då fick Pa Dibba en fot på bollen framför bevakningen, och stötte dit 1-0 från nära håll med det första hemmaavslutet i matchen. Euforin blev dock kortvarig. Halvvägs i halvleken tilldelades Richard Magyar två varningarna på tre minuter efter förseelser just utanför eget straffområde. Den första, då han gjort ner Tommy Thelin, var varken felaktig eller odiskutabel. Och detsamma gäller den andra, när han fläkte sig för att täcka skott och fick bollen på armen. Sammantaget ändå tufft, och förstås högst olyckligt.

 

Särskilt var det andra följande frisparksläget vasst, men skottet fastnade i muren, efter att Kennedy Bakircioglu ersatts av Marcus Degerlund och lämnat över kaptensbindeln till Arnór Smárason. Nordirländaren som är poängbäst i ”J-Södra” så här långt under säsongen, Daryl Smylie, nickade också över från nära håll med halvtimmen spelad. Och framemot paus kom Ögmundur Kristinsson fel i luftrummet, men revanscherade sig med råge halvsekunden därpå, när Tommy Thelin fick bra träff med en halvvolley – en handbollsräddning som hindrade ett givet kvitteringsmål. Därefter skulle det ändå dröja länge innan smålänningarna åstadkom något giftigt, i sin kvitteringsjakt mot Bajens tio spelare.

 

För i andra halvlek hade de för dagen natthimmelsblå gästerna det riktigt svettigt i speluppbyggnadsfasen. Var det inte Dibba som störde ända uppe i offensivt straffområde så var det Bjørn Paulsen, Fredrik Torsteinbø eller Smárason – kvartetten lade ner ett frenetiskt pressarbete som demoraliserade ”J-Södra” betänkligt. Gästerna gjorde med halvtimmen kvar tre byten i tät följd, samtidigt som Rômulo ersatte Pa. MLS-lånade kameruniern Eric Ayuk, Hammarby-produkten Jonathan Tamimi och AIK-påläggskalven Christos Gravius äntrade planen – men till synes utan att kunna bryta skeendena där.

 

Men mitt i halvleken gjorde sig Aidoo illa, troligen en stukning, när han bröt till vänsterhörna. Och när mittbacken, tydligt hämmad, hamnade på efterkälken i andravågen och fick se Ayuk nicka tätt utanför i soprent läge – då var det dessvärre inte bara den första kvitteringschans på länge som brändes, utan även en injektion för Jönköping, som ofta försatte den haltande ghananen i löpdueller. Med Josephs snabbhet räckte oftast två tredjedelars maxfart för att reda upp situationerna, men gästerna hade fått vittring. 1-1 skulle komma, i 74:e, dock vid en andraboll som Dzenis Kozica fick kanonträff på från 20-talet meter. Och 1-2 följde som sagt bara tre minuter därpå. Smylie rann igenom längs kortlinjen till höger och kunde sätta Ayuk i öppet mål-läge, när Bajens försvar hamnat på efterkälken.

 

Feghet i matchcoachningen går det knappast att tillskriva Hammarbys tränarstab i dag. Trots att man hade en halvskadad mittback i det decimerade manskapet, och trots att Rômulo nyligen just råkat armbåga Mats Solheim så pass att det både blev ett längre avbrott och byte till provisoriska tröja nummer 31, användes hemmalagets sista byte åt att Leo Bengtsson kom in istället för Torsteinbø – en förändring som genomfördes i samband med 1-2-målet, men förbereddes redan innan 1-1 föll.

 

Det var som att luften gick ur storpubliken en stund efter matchens andra chockartade treminutersperiod, så pass att den jublande bortasektionen med hundratalet tillresta hördes gott och väl över halva plan, efter att tidigare knappt ha nått över kortlinjen med sången. Och det tog också en tid innan spelarna orkade repa mod. JSIF var riktigt nära att punktera matchen i 82:a, när Ayuk frispelade Thelin, men ”Ömmi” höll liv i den.

 

Vägen till 2-2 var verkligen rejält krokig. Arnór och tränare Jakob Michelsen hade hamnat i onåd hos domarteamet redan kvarten innan paus, med tillsägelser då den ställföreträdande lagkaptenen ansåg sig ha fått ett beslut emot sig, och det skulle eskalera med två minuter kvar av ordinarie tid när Bengtsson drogs ner till höger på offensiv planhalva. Smárason tappade humöret när signalen uteblev, och då kom visslan – plus ett gult kort som gör derbyspecialisten otillgänglig mot Djurgården. Michelsen, som reagerade just bredvid, mötte då samma öde som sin mittback – utvisning.

 

Leo, som fick ordentligt ont och bara kunde använda en bråkdel av speeden, fick halta runt på offensiv planhalva bäst han kunde – medan Joseph fortsatte att göra detsamma i defensiven. Med de förutsättningarna, utöver det numerära överläget, borde det inte ha varit möjligt att både kvittera och sedan sånär avgöra på tilläggstid mot ett lag som bara är en poäng bakom i tabellen. Ändå var det precis vad som hände. Rômulo var delaktig i att få fram båda de fasta vänstersituationerna.

 

Redan när matchuret just tickat in i den första av fem stoppminuter var Kristinsson uppe på Arnórs hörna, och således delaktig i att Jönköping tappade bort Mats Solheim – som språngnickade in 2-2. Mot allt förnuft fortsatte arenan att piska fram laget, som svarade med att efter bästa förmåga gå för segermålet, och efter ett inkast gav Degerlunds luftstyrka en andraboll där Smárason nöp till på halvvolley – men tätt, tätt utanför. Och det moraliska styrkebeskedet till trots… matchen blev snarare en risig komedi än en tidlös actionklassiker. Nu gäller det att rusta för en thriller nästa helg.

 

Mattias Jansson

 

Här köper du biljett till Hammarby-Djurgården nästa söndag!

 

Ytterligare statistik finns här.

 

Foto: Bildbyrån

Startelva

1.
Ögmundur Kristinsson
2.
Birkir Már Sævarsson
3.
Richard Magyar
4.
Bjørn Paulsen
6.
Joseph Aidoo
10.
Kennedy Bakircioglu
11.
Arnór Smárason
14.
Pa Dibba
14.
Fredrik Torsteinbø
77.
Mats Solheim

Arena

Tele2 Arena

Avbytare

7
Imad Khalili
9
Stefan Batan
16
Leo Bengtsson
16
Rômulo
17
Dusan Jajic
23
Marcus Degerlund
25
Tim Markström

Domare

Kristoffer Karlsson, Höganäs

Mål

  • 1-0 Pa Dibba (18)
  • 1-1 Dzenis Kozica (74)
  • 1-2 Eric Ayuk (77)
  • 2-2 Mats Solheim (90+1)

Kort

  • Richard Magyar (22)
  • Richard Magyar (26)
  • Arnór Smárason (88)

Byten

  • Kennedy Bakircioglu / Marcus Degerlund (28)
  • Pa Dibba / Rômulo (62)
  • Fredrik Torsteinbø / Leo Bengtsson (78)