Match | Hammarby - Malmö FF

Allsvenskan, 2017-05-17 19:00

Publiksiffra: 22 456

Hammarby

1:1

(0:0)

Malmö FF

Hammarby

Malmö FF

MATCHVÄRD

1-1 mot MFF för ungdomligt Hammarby

 

Bajen, med både Leo Bengtsson och Marcus Degerlund från start, knep i kväll en välförtjänt poäng mot serieledarna. Även om de grönvita var rejält tillbakatryckta innan paus, lyckades Malmö FF inte skapa särskilt mycket. Och när Hammarby väl tryckte pedalen i trottoaren direkt i andra, kom Arnór Smárasons 1-0-rökare snabbt. MFF utjämnade dock mitt i halvleken, och 1-1 stod sig de 95 minuterna ut.

 

Det var två skade- och avstängningssargade lag som äntrade mattan på Tele2 Arena. Malmö FF hade plockat upp Felipe Carvalho ur Falkenberg-frysboxen och flyttat Anton Tinnerholm till den minst sagt vakanta vänsterbackspositionen. Och med Birkir Már Sævarsson avstängd hos Bajen fick Marcus Degerlund flytta ut till vänster, där han spelat en del i U19-landslaget, medan Mats Solheim bytte till högerflanken och Richard Magyar fick kampera centralt med Joseph Aidoo som åter var matchklar.

 

Hammarby öppnade optimistiskt och respektlöst, frampiskat av en stämning på läktarplats som närmast påminde om den vid 2-0-skrällen lagen emellan på Söderstadion 1994. De för aftonen skymningsblå gästerna fick visserligen visst tryck mot Ögmundur Kristinssons mål via fyra hörnor på två minuter, där Lasse Nielsen gick omkull vid den sista och tittade vädjande mot domaren.

 

Men det blev inte mindre farligt vid Bajens första offensiva fasta situation. Bjørn Paulsen trycktes ned av Carvalho och Kennedy Bakircioglu lyfte in kantfrisparken från höger, där Joseph Aidoo nådde högst, men nickade en bit över. Skåningarnas grepp om händelserna ute på planen var sammantaget lika skoningslöst som fruktlöst. Den vassaste chansen hade Erdal Rakip 30 minuter in, när han läste att Bjørn Paulsen inspirerats av Kennedys klack halvsekunden före och försökte sig på en egen, men det rappa distansskottet gick tätt utanför ”Ömmis” högra kryss.

 

Framåt var det, vid sidan av de sedvanligt kloka Rômulo-skarvarna, Bengtsson som tog för sig. Lite chansartat kändes det i eget straffområde, där Hammarby flertalet gånger hade en aning medstuds i flipperartade situationer, och Degerlund blev hårt ansatt när Magnus Wolff Eikrem fick understöd för överbelastning gång på gång. Men han fick god hjälp, av såväl Arnór Smárason framför sig, som en i kväll emellanåt ursinnigt hemjobbande Bakircioglu. Och med minuten till vilan hade Marcus, med lite flax, kunnat få Jo Inge Berget utvisad. Norrmannen knuffade efter avblåsning Bajens back i backen, men klarade sig med gult kort, en påföljd som även ditskyndande Rômulo drabbades av. Nog imponerar MFF på alla möjliga vis, men disciplinen tillhör inte seriedominantens bästa karaktärsdrag för närvarande.

 

Andra halvlek blev en helt annan historia. MFF kändes överrumplat när Hammarby satte full fart nästan direkt på avspark, och den första målmöjligheten dröjde bara dryga minuten. Paulsen gjordes ner av Carvalho och vid Kennedys lyftning var det inte långt borta att Degerlund nätat med skallen. Och ytterligare fyra minuter in fick Wiland vittja sitt nät. Smárason roffade åt sig bollen och skaffade sig ett distansläge för att dra till, och som han gjorde det. Rökaren borrade sig upp mot målvaktens vänstra kryss, och lagets glädjescener framför klacksektionerna var det sedan TV-pucken-klass på.

 

Det smällde rätt bra på planen och då MFF gjorde två tidiga byten – där de vilade nyckelfigurerna Markus Rosenberg och Anders Christiansen äntrade planen – var det två slutkörda lag som slutförde matchen. Innan upplösningen hann det hända desto mer. Även hos HIF blev spelare liggande; inom fyra-fem minuter behövde både Rômulo och Degerlund tillsyn, och däremellan gjordes Bengtsson ner av Andreas Vindheim, i ett potentiellt intressant läge just vid straffområdeslinjen. Det såg möjligen ut som vare sig straff eller filmning, och kanske var beslutet att inte blåsa korrekt, men i och med att den nu utbytte Bergets knuff låg i vågskålen för 22 000 på läktarna var det inte särdeles populärt.

 

”Di blåe” skapade något mer när matchbilden nu återgick till den från första halvlek, men varken Cibicki eller Alexander Jeremejeff visade tillräcklig kyla i straffområdet. Ändå skulle några grönvita olycksminuter, just vid halvlekens mitt, tillse att MFF fick med sig en poäng från Bajenland. I den 66:e stal Bakircioglu, med lite suspekta medel, bollen av Christiansen centralt. Leo forsade återigen fram och spelade ut till Arnór, som vände bort den omedelbara bevakningen men den här gången fick se skottet täckas – i ett fem mot tre-omställningsläge. Och snart stod det 1-1 på tavlan istället för 2-0. Tinnerholm fick på ett avslut från höger, efter att Degerlund täckt i förstaläget, och Kristinsson såg ut att missbedöma bollbanan när kvitteringen smet in i bortre gaveln.

 

Strax därpå, med 20 kvar att spela, kom Fredrik Torsteinbø och Pa Dibba in i spel. Nästan samtidigt tvingades Carvalho utgå, och ersattes av U19-uppflyttade Dennis Hadzikadunic. Hammarby hade möjligen kunnat dra nytta av de många ommöbleringarna i bortalagets backlinje, om man fått till fler fasta framåt. Istället var det MFF som i något större mån gick för trepoängaren, men någon ensidig jakt var det inte. Torsteinbø hittade Paulsen framför mål med tio minuter kvar, dock träffade dansken mer Hadzikadunic än boll. Just dessförinnan hade Dibba dessutom skjutit ner samme yngling, men som tur var hade domarteamet inte med sig regelboken som gällde i mötet Örgryte-GAIS…

 

I fyra av de fem senaste matcherna hade ju MFF avgjort från minut 85 och framåt, men i slutskedet var det istället Juniors defensiva löpning i 87:e som glänste mest. Mats Solheim, som stått för en riktigt solid insats, tappade bollen högt upp i banan. Då maxlöpte Junior – som visserligen hade färre meter än andra i kroppen då han hämtat boll så djupt som bakom mittbackarna i första halvlek, när Bajen var som mest tillbakapressat – och axlade undan Cibicki vid egen kortlinje. Det 60-metersloppet hade nog imponerat även på HIF Friidrott.

 

Och när Rosenberg, i 92:a minuten, vridit och vänt bara för att få ge vika för Magyar och Aidoo i Bajens oerhört duellstarka mittlås – då var det sista MFF-möjligheten. Sammantaget var det knappast något bortaövertag chansmässigt och de grönvita bör vara riktigt belåtna över att ha fått matchen exakt dit man velat, även om det inte räckte till seger den här gången.

 

 

Statistik, HIF-MFF 1-1 (0-0):
Frisparkar för 7-11 (4-4)
Hörnor 3-12 (1-8)
Offsidelöpningar 3-3 (1-1)
Gula kort 2-3 (2-3); Magyar, Rômulo
Bollinnehav 40-60 (35-65)
Avslut totalt 4-9 (3-3)
Avslut på mål 2-2 (1-0)
Publik 22 456

 

Mattias Jansson

 

Foto: Therese Back

Startelva

1.
Ögmundur Kristinsson
3.
Richard Magyar
4.
Bjørn Paulsen
6.
Joseph Aidoo
10.
Kennedy Bakircioglu
11.
Arnór Smárason
16.
Leo Bengtsson
16.
Rômulo
23.
Marcus Degerlund
77.
Mats Solheim

Arena

Tele2 Arena

Avbytare

7
Olle Edlund
7
Imad Khalili
11
Elias Durmaz
14
Pa Dibba
14
Fredrik Torsteinbø
17
Dusan Jajic
25
Tim Markström

Domare

Johan Hamlin, Bro

Mål

  • 1-0 Arnór Smárason (51)
  • 1-1 Anton Tinnerholm (68)

Kort

  • Richard Magyar (17)
  • Rômulo (44)

Byten

  • Leo Bengtsson / Fredrik Torsteinbø (68)
  • Rômulo / Pa Dibba (69)