Match | Hammarby - Mariehamn

Träningsmatch, 2018-03-18 15:00

Publiksiffra: 300

Hammarby

3:0

(0:0)

Mariehamn

Hammarby

Mariehamn

Klar seger mot Mariehamn i Södertälje

 

En lite såsig men klart kontrollerad första halvlek, där Mads Fenger äntligen var tillbaka i spel, följdes av en andra akt där det lossnade framåt. Jiloan Hamad och Pa Dibba gjorde tidigt efter paus 1-0 och 2-0, och när inbytte Sander Svendsen ordnade 3-0 med matchens sista bolltouch, så fastställdes segersiffror som speglade de avslutande 45 minuterna väl.

 

Hos de för dagen tigerrandiga kom det första positiva beskedet från dagens träningsmatch mot borta-helvita Mariehamn redan en timme innan avspark, när startelvan släpptes, med Mads Fenger som äntligen var tillbaka i spel – nästan exakt ett halvår efter skadan han ådrog sig i höstmötet med Göteborg. Bredvid sig på Södertälje Fotbollsarenas konstmatta hade han nyförvärvet David Fällman, även han åter i elvan, men efter en kortare skavankfrånvaro.

 

Mariehamn, som tappade Europaplatsen efter ett Lahti-mål på tilläggstid i höstens sista serieomgång, visade redan från avspark att man inte var intresserat av att öppna upp sig bakåt i marskylan. Samtidigt stod Hammarby för en omedelbar matchinledning som lovade gott, då presspelet satt, och då den i halvleken mycket aktive Neto Borges samarbetade med Jiloan Hamad innan inlägget sånär nådde Imad Khalili.

 

Efter den tidiga halvchansen skulle det dock dröja länge innan det hettade till igen; tempot sjönk rejält. Även nästa läge, halvvägs mot paus, var Bajens – och betydligt hetare än det första. Muamer Tankovićs vänsterhörna, som Pa Dibba ordnat, nickskarvades vidare mot bortre ytan av Khalili – till Jeppe Andersen, som fick för mycket fot under avslutet från nära håll.

 

Framemot paus drog Dibba sedan upp en omställning som definitivt borde ha resulterat i 1-0. Hamad förde boll när HIF kom fem mot två, men Khalilis ostörda direktavslut bommade med metern. Just innan halvtidsvilan tog Aleksei Kangaskolkka, Superettan-bekant efter sejouren i Jönköpings Södra 2013, fart ända från mittcirkeln och tog sig in i straffområdet. Davor Blazevic kom dock ut bra för att ta hand om bollen, och halvleken blev således mållös.

 

Till nästa 45 minuter hade de runt 300 på plats ledsnat på att frysa i skuggan, och flyttade över från huvudläktaren till den motsatta. Samtidigt byttes också mittlåset ut då Källman och Fenger ersattes av Marcus Degerlund och Bjørn Paulsen. Bajen sattes inte på några större defensiva prov heller i denna halvlek, men båda de uppställningarna agerade stabilt. Paulsen visade dessutom i vanlig ordning prov på offensiva kvaliteter, som åtta minuter in, när han klev fram och satte fart på bollen, som ”Mujo” dock förpassade över Marc Nordqvists ribba.

 

Men minuten därpå fick IFK-keepern vittja sitt nät. Den här gången var det Degerlund som med en brytpass satte igång anfallet. Muamer tog emot och förlängde till Imad, som höll i och sedan nådde Pa. Anfallaren hade fem motståndare runt sig, men lyckades tråckla kvar bollen i sin ägo, och under tiden glömde ålänningarna bort Jiloan. Avslutet från vänster var delikat och placerades högt upp i målvaktens bortre hörn.

 

Sex minuter senare, i 61:a, var Khalili återigen inblandad när Bajen fick dit nästa mål. Frisparken från högerläge skruvades kort till Dibba, som ryckte sig fri och tryckte dit 2-0 – en riktigt lyckad variant, alltså. Det var dessutom nära att HIF utökade nästan direkt därefter. Jiloan hittade in till Muamer som till följd av en misslyckad offsidefälla ställdes helt fri med målvakten, men han såg lite överrumplad ut och Nordqvist klarade avslutet.

 

Jeppe Andersen och Junior ägde mittplanen mot forna AIK-duon Nicklas Maripuu och Gabriel Petrovic, något som bidrog till att Hammarby fortsatte att producera framåt, även om man lite grann också slog sig till ro. De tendenserna motade Kennedy Bakircioglu, Sander Svendsen och Nikola Djurdjic omedelbart i grind när trion byttes in i 74:e. Bolltempot skruvades åter upp och i 87:e ordnade Hamad och Djurdjic en dubbelchans åt Svendsen, som dock sköt i täck respektive över.

 

Men matchens sista bolltouch innebar 3-0, kort efter att inbytte brassevärvningen Julio Cesar Fernandes varit nära en reducering för Mariehamn. Då täckte Bjørn, med några decimeters marginal, till hörna. I svallvågorna efter den var det istället Bajen som gick till attack. ”Jille” hittade Nikola med en cross från vänster till höger, och serben väntade på att Kennedy skulle hinna fylla på till höger. Kaptenens inlägg var perfekt, och den här gången avslutade Sander distinkt när IFK-försvaret inte orkade hålla reda på honom, med en hård nick från nära håll.

 

Mattias Jansson

 

Foto: Bildbyrån

Startelva

2.
Simon Sandberg
3.
Neto Borges
5.
David Fällman
6.
Jiloan Hamad
7.
Imad Khalili
8.
Jeppe Andersen
13.
Mads Fenger
14.
Pa Dibba
19.
Junior
22.
Muamer Tanković
25.
Davor Blažević

Arena

Södertälje Fotbollsarena

Avbytare

1
Giuliano Gatica
4
Bjørn Paulsen
9
Sander Svendsen
10
Kennedy Bakircioglu
23
Marcus Degerlund
40
Nikola Djurdjić
77
Mats Solheim

Domare

Mål

  • 1-0 Jiloan Hamad (55)
  • 2-0 Pa Dibba (61)
  • 3-0 Sander Svendsen (93)

Kort

  • David Fällman (22)

Byten

  • David Fällman / Marcus Degerlund (46)
  • Mads Fenger / Bjørn Paulsen (46)
  • Pa Dibba / Sander Svendsen (74)
  • Junior / Kennedy Bakircioglu (74)
  • Imad Khalili / Nikola Djurdjić (74)
  • Simon Sandberg / Mats Solheim (86)