Match | Hammarby - IFK Norrköping

Träningsmatch, 2017-02-11 12:00


Hammarby

0:2

(0:1)

IFK Norrköping

Hammarby

IFK Norrköping

Hammarbys inledande tio minuter var bra, liksom de tio sista innan paus. Däremellan uppträdde man temposvagt, och i 22:a minuten kunde Kalle Holmberg utnyttja två olyckliga försvarsingripanden och sätta dit 0-1 för “Peking”. Gästerna utökade på straff i 62:a, sedan Birkir Már Sævarsson fått ett tufft hands-domslut emot sig. 5000 på Tele2 Arena fick i alla fall glädjas åt Jiloan Hamads fina takter i Bajen-debuten, och åt Richard Magyars solida mittbacksspel matchen igenom.

 

I dagens match ställde Bajen upp med ett rätt så konventionellt 4-4-2 från start, även om det snart snarare skulle se ut som 4-2-4. Nya i elvan jämfört med 2-3-matchen mot HJK: Richard Magyar (förstås bredvid Bjørn Paulsen i mittlåset), Mats Solheim till vänster i backlinjen, Fredrik Torsteinbø och nyvärvade Jiloan Hamad på flankerna och Imad Khalili jämte Arnór Smárason på topp. Hos gästande ”Peking”, som färdades i Norrköping Dolphins-buss mot HJK och Vita Hästen-fordon i dag, vilades målskyttarna Nicklas Bärkroth och Niclas Eliasson efter lindrigare skavanker i torsdagens 4-3-seger. Andreas Johansson spelade mittback, en position där Eric Smith testades, och på kanterna fick David Moberg Karlsson och Simon Skrabb förtroendet.

 

De inledande tio minuterna var trevliga att se – Bajen satte in en tidig press där Imad och Arnór störde IFK-uppspelen betänkligt. När östgötarna väl spelade sig framåt i banan så pass att de ställdes mot den grönvita backlinjen, stod den rätt. Det gällde inte minst Richard Magyar, som med åtta spelade minuter satte in en mörsare mot Sebastian Andersson. Den förre blåranden fick kliva av, och ersättas av Henrik Castegren.

 

Om det var det lite utdragna bytet som gjorde att Hammarby tappade rytmen får vi låta vara osagt, men den kommande 25-minutersperioden gick alla former av tempo ner minst ett snäpp. Undantaget var åtminstone ett utropstecken. Dryga kvarten in vann Khalili bollen åt Hamad, som visade upp en riktigt fin aktion i sin Bajen-debut när han drog till med ett rappt avslut från straffområdets högra hörn. Michael Langer klarade dock skottet, som hamnade hos Solheim, vars retur från spegelvänt läge skickades några meter över.

 

Mitt i halvleken gjorde Norrköping istället 0-1. Castegren nådde högst på ett inlägg och Ögmundur Kristinsson räddade till en hörna som det blev halvrörigt på, bollen rensades till inkast från högerläge, och vid inspelet därifrån var flera grönvita olyckliga. Paulsen slog hål i luften, Birkir Már Sævarsson gjordes bort och halkade dessutom, vilket gav Kalle Holmberg ett fritt läge ren med ”Ömmi” – som var på skottet, men fick se bollen retfullt långsamt studsa in i nätmaskorna.

 

Halvtimmen in kom nästa sinkande situation, som inte gjorde temposituationen bättre. Imad kom in sent mot Daniel Sjölund, som även han linkade av, och i samma sekvens fick dessutom Gershon en smäll som föranledde byte. Jón Gudni Fjóluson gick in som mittback varpå Smith flyttade upp, och Kennedy Bakircioglu äntrade samtidigt planen för att ta hand om innermittfältet ihop med Dusan Jajic. Arnór behöll kaptensbindeln, men det hindrade inte Kennedy från att ha inflytande på resten av halvleken.

 

När spelet väl satt sig igen, till den där nämnda tiominutersperioden innan paus, dröjde det inte länge innan Bajen hade en boll i nät. Jiloan spelade in till Kennedy vars fina lyftning mot Imad resulterade i att Fredrik petade bollen förbi Langer. Samtidigt blåste dock domaren, som ansåg att Khalili vunnit närkampen mot Johansson med osjyssta medel. Denna chans, i 40:e, följdes av en ännu hetare i 42:a. Då nådde Magyars djupledsboll, efter ett tveksamt ingripande av Langer, fram till Hamad – som dock inte hann få riktning på sin volley. När målvakten var ute och snurrade gjorde han ner Smárason metern utanför straffområdet, och nog såg Khalili såg mer än sugen ut på att ta frisparken – men Bakircioglu släppte den inte ifrån sig, ett försök som gick ett par meter över.

 

Inga pausbyten gjordes av lagen, men Torsteinbø och Hamad bytte kant med varandra. Eller, kant och kant – några yttrar spelade Hammarby knappast med i dag; med bollen i lagets ägo sökte de båda sig omgående inåt i banan istället. Inledningen av andra akten blev avvaktande, och den första sevärdheten lät vänta på sig till minut 59. Återigen var det Jiloan som, lämpligt nog just nedanför klacksektionerna, glänste – med en nedtagning direkt på Kristinssons utspark, och inspel till Dusan via Fredrik, men skottet fastnade i täcket.

 

Med lite flyt hade det kunnat bli ett friläge för någon av de framstörtande grönvita; istället studsade bollen till Langer, som en genomsnäll hemåtnick. Och när spelet vänt var marginalerna definitivt emot Bajen. Ett inlägg från vänster gick på Birkirs arm, och trots att den hölls intill kroppen och att situationen inträffade i straffområdets utkant, så pekade domaren på punkten. Linus Wahlqvist klev fram och medan Ögmundur chansade åt vänster väntades han ut; 0-2 satt mitt i målet. Hemmapubliken, hela 5000 (28 på bortasektionen, tjurigt räknat) trots avspark redan vid tolv, hade varit i uppror en stund senare ifall detta varit en tävlingsmatch. I samband med 0-2 kom Leo Bengtsson och Rômulo in i spel, och den senare ordnade frisparken där Bakircioglu lyfte in bollen mot Paulsen – som hindrades av… att motståndaren slog undan bollen med armen. Ingen straff, och på de blott fem minuterna avgjordes det hela.

 

Orättvist var det ändå inte att Norrköping gick segrande ur såväl matchen som turneringen. HIF lyckades inte skapa mer än gula kort för gästerna, som när Ögmundur efter en bra räddning uppfattade att Rômulo och Leo satt av där framme. Utkastet nådde 18-åringen, som dock hanns ikapp av Simon Skrabb. Med tio minuter kvar förekom Richard suckarna som var på gång uppe på läktarplats, när backlinjen inte hittade en väg ur ”Snoka”-pressen – han tog helt enkelt med sig bollen framåt i banan och avancerade ända fram till en något för brant chipp, ämnad att friställa Rômulo. Sedan kom den andra varningen – Rômulos genomskärare mot inbytte Isac Lidberg tvingade Johansson att ta ett rutinerat gult när han hockeytacklade, nära straffområdet, men tillräckligt tidigt för att det inte luktade rött.

 

Efter ytterligare två Rômulo-försök att friställa Lidberg, utan att anfallaren riktigt var med på serveringarna, hade Bajen återigen bud på straff under tilläggstiden. Andrabollen efter en hörna nådde Magyar i målområdet, som vann duellen men kördes över tiondelens sekund därpå; inte alls en lika otäck situation som Erik Israelssons legendariska nick mot AIK i höstas – men ett snarlikt moment. Inte heller detta domslut gick dock grönvit väg, och 0-2 stod sig därmed speltiden ut.

 

Mattias Jansson

 

Nästa träningsmatch spelas redan i morgon söndag, på Södertälje Fotbollsarena, där Assyriska FF står för motståndet med avspark klockan 15.00.

 

Foto: Bildbyrån

Startelva

1.
Ögmundur Kristinsson
2.
Birkir Már Sævarsson
3.
Richard Magyar
4.
Bjørn Paulsen
6.
Jiloan Hamad
7.
Imad Khalili
11.
Arnór Smárason
14.
Fredrik Torsteinbø
17.
Dusan Jajic
28.
Gershon Koffie
77.
Mats Solheim

Arena

Tele2 Arena

Avbytare

1
Giuliano Gatica
6
Joseph Aidoo
9
Stefan Batan
10
Kennedy Bakircioglu
14
Pa Dibba
16
Leo Bengtsson
16
Rômulo
27
Isac Lidberg

Domare

Johan Hamlin, Enköping

Mål

  • 0-1 Kalle Holmberg (22)
  • 0-2 Linus Wahlqvist (62 (straff))

Kort

  • Mats Solheim (55)

Byten

  • Gershon Koffie / Kennedy Bakircioglu (36)
  • Jiloan Hamad / Rômulo (62)
  • Imad Khalili / Leo Bengtsson (62)
  • Arnór Smárason / Isac Lidberg (83)