toggle menu

Match | Hammarby - Östersunds FK

Allsvenskan, 2016-04-04 19:00

Publiksiffra: 31756

Hammarby

1:1

(1:1)

Östersunds FK

Hammarby

Östersunds FK

Poäng utan mersmak mot nykomlingen

Hammarby fick bara 1-1 mot nykomlingen Östersunds FK i de rödsvarta jämtarnas historiska allsvenska debutmatch. Så hade vi kunnat lägga fram detta, om det inte vore för att ÖFK spelade ut Bajen innan paus. Richard Magyars nick i kryssribban och Lars Sætras retur i nät knappa kvarten in var i princip det enda som fungerade, och även om det jämnade ut sig i andra ska Graham Potters mannar absolut inte be om ursäkt för poängen. 31 756 fick åtminstone se en hel del grannlåt – även om de flesta nog inte tänkt sig att ÖFK skulle stå för den, utöver Ögmundur Kristinssons storspel i HIF-målet. Roligast i kväll var annars publikrekordet, och tråkigast Stefan Batans skada.

Avsparken i den allsvenska premiären fick flyttas fram till 19.07 för att så många som möjligt skulle hinna in på arenan, och väl där var den tysta minuten för de grönvita själar som lämnat jordelivet minst lika maffig som allsången till Kenta och tifot. ÖFK öppnade som väntat matchen respektlöst med förtroende för sin förmåga att hålla i bollen, och skapade också matchens första målchans fem minuter in. Högeryttern och brodern till Bajen-bekante Maic, Ken Sema, störtade fram och var först på ett inspel från vänster – men trots att åtminstone halva målet var öppet smet avslutet utanför Ögmundur Kristinssons bortre stolpe.

Jämtarna styrde och ställde som om de aldrig gjort annat än att lira allsvensk fotboll inför 31 756 högljudda åskådare, och det var Ögmundur Kristinsson som vid ett antal tillfällen höll Hammarby kvar i matchen. Det enda som egentligen fungerade väl för grönvitt vidkommande under första halvlek fick en – redan vid det laget rätt så frustrerad – hemmapublik se just när klockan passerade 14 spelade minuter. Fredrik Torsteinbø nådde rätt från höger hörnflagga – och Richard Magyar klart högst. Nicken gick rakt tillbaka i första kryssribban, och returen hamnade vid Lars Sætras fötter. Mittbackskollegan fick ordning på bollen och stötte den i nät, med vild läktareufori som given följd.

Men 1-0-målet hade kommit ologiskt, och det speglade alltså matchbilden ännu sämre, ju längre halvleken gick – chanserna radades upp. Alex Dyer som var en av förgrundsgestalterna bakom den frejdiga rödsvarta offensiven sköt kort efter målet i rätt så fritt läge, men montserratens avslut strök ”Ömmis” stolpe. Saman Ghoddos testade Bajen-keepern kort därpå, och halvtimmen in återigen, nu från rent friläge – men Kristinsson klarade även detta. I minut 35 fick han ändå kapitulera, efter ett riktigt mönsteranfall där Dyer och Ghoddos kombinerade sig fram till ett enkelt avslut för den senare, rullat mellan benen på Magyar och i nät. Innan paus hade Hammarby ändå två halvlägen att återta ledningen: först samarbetade Arnór Smárason och Imad Khalili snyggt ute till höger varpå Alex försök att kopiera Rômulos chipassist från genrepet blev för snålt slaget, och sedan fick Melker Hallberg fin fason på frisparken i jätteläge efter att Khalili gjorts ner – men några centimeter för lågt och i ett huvud hos ÖFK-muren.

Bajen ska vara tacksamt för krysset i halvtid, men efterhand tog hemmalaget för sig mer. Mindre hade man knappast kunnat ha att säga till om; 66 procents bollinnehav lär det vara länge sedan ett motståndarlag hade i en halvlek, som ÖFK i denna första. Publiken bjöd på en air av ”Sarajevo-stämning” och ÖFK slog ohotade bollen till inkast direkt på avspark. Imad Khalili ordnade en snabb, elegant framspelning till Alex men Chelsea-lånet Jamal Blackman var med och fick tag i sin retur innan Imad hann dit, halvminuten in i andra akten. Denna började kampfyllt, med flera satsningar som nog hade renderat i gula kort om de träffat en smula annorlunda.

En som trivdes med omständigheterna var Alex, och dryga fem minuter in bjöd han på en rejäl luring ute mot höger hörnflagga. Brassen stod still med bevakning framför sig och rödklätt understöd bakom i vad som kändes som en evighet, innan han virkade in en boll i straffområdet, där Smárason hittade landsmannen Birkir Már Sævarsson. Skottvinkeln blev dock snäv och Blackmans räddning enkel. Emellanåt blev ÖFK smått övermodigt, lite på Assyriska-maner, och Hammarby kunde alltså jämna ut spelet hyggligt. Kvarten in kom det allra vassaste 2-1-läget, när Khalilis fina inlägg från höger hittade fram till både Alex och Melker Hallberg vid bortre stolpen – men de kunde inte enas om vem som skulle gå på bollen, och Alex touch gjorde att Melkers försökmed båda fötterna missade.

Rätt nära var det också med 25 kvar av ordinarie tid, när Philip Haglund fick frisparken med sig i duell med ettrige Fouad Bachirou, som träffade bollen först men bedömdes som för vårdslös i sin satsning. Målskytten Sætra kom upp till synes perfekt centralt på Khalilis mycket fina inlyft, men nickade halvmetern över. Tre minuter senare var det i gengäld bud på 1-2 för ÖFK, när Ghoddos tog sig in i banan och straffområdet från vänster, och drog till – rakt mot ”Ömmis” bortre hörn, men i samma kryssribba som Magyar tidigare prickat. Den notoriske Jamie Hopcutt byttes in med kvarten kvar och försökte sig på en kopia, men lågt skjuten, och Ögmundur lyckades med nöd och näppe sträcka ut.

Tio minuter innan full tid ville det grönvita manskapet ha straff efter att Haglund slagit ett misslyckat inspel som träffat en ÖFK:are i straffområdet, men sådan behövlig premiärhjälp fick Hammarby inte i kväll, och Sætras försök att smeka upp bollen i krysset efter att Magyar ånyo nått högst på en av många bra Khalili-hörnor missade. Hopcutt tvingades gå ut igen och strax därefter högg det till i Stefan Batans lår med samma följd – och HIF med tio man mot ÖFK utan offensiv spets innebar få lägen för ett segermål åt vardera hållet, trots sex minuters tillägg. Rômulo, som varnats efter några sekunder på planen, höll på att bli hjälte i sin seriedebuts 94:e minut… men istället för att halvvolleyn gick in, tog den i en rödklädd ÖFK-back och gick till resultatlös hörna där Arnór fick sista möjligheten från distans men sköt över. En missräkning med poängtapp förstås, men löjligt spelskickliga ÖFK är en mina som fler allsvenska lag lär köra rakt på i år.

Mattias Jansson

(Foto: Bildbyrån)

Startelva

1.
Ögmundur Kristinsson
2.
Birkir Már Sævarsson
4.
Richard Magyar
5.
Philip Haglund
7.
Imad Khalili
7.
Alexssander Medeiros de Azeredo
9.
Stefan Batan
11.
Arnór Smárason
14.
Fredrik Torsteinbø
21.
Melker Hallberg
23.
Lars Sætra

Arena

Tele2 Arena

Avbytare

4
Erik Israelsson
6
Joseph Aidoo
8
Johan Persson
16
Rômulo
17
Dusan Jajić
24
William Eskelinen
34
Måns Söderqvist

Domare

Bojan Pandzic, Göteborg

Mål

  • 1-0 Lars Sætra (14)
  • 1-1 Saman Ghoddos (35)

Kort

  • Stefan Batan (11)
  • Melker Hallberg (16)
  • Alexssander Medeiros de Azeredo (58)
  • Rômulo (74)

Byten

  • Fredrik Torsteinbø / Johan Persson (58)
  • Imad Khalili / Erik Israelsson (73)
  • Alexssander Medeiros de Azeredo / Rômulo (74)