Match | Hammarby - Puskás Akadémia FC

Europa League (kvalomgång 1), 2020-08-27 19:00


Hammarby

3:0

(2:0)

Puskás Akadémia FC

Hammarby

Puskás Akadémia FC

MATCHVÄRD

Komfortabelt avancemang i Europaspelet

 

Hammarby kunde, utan att förta sig, besegra ungerska Puskás Akadémia i UEFA Europa Leagues första kvalomgång. 2-0 i paus efter mål av Abbe Khalili och Darijan Bojanic var i underkant, och även om gästerna gjorde ett ärligt försök i andra halvlek var man aldrig nära att hota Bajen. Segersiffrorna skrevs till 3-0 efter Paulinhos balja i 84:e minuten och det efterlängtade kontinentala äventyret rullar alltså på. Nedan finns matchrapporten och i HTV-spelaren ovan ser du höjdpunkterna.

 

De ungerska gästerna hade som bekant haft det minst sagt motigt truppmässigt veckorna före denna första kvalomgång i UEFA Europa League. Väl framme vid avspark nåddes kulmen, när Akadémias lagkapten inte hade någon vimpel att erbjuda Jeppe Andersen. Det gulklädda hopplock av junior- A- och B-lagsspelare som mönstrades i Johanneshov inledde förvisso frejdigt, med ett fräsande avslut utanför direkt efter avspark, men sjönk snabbt ner i den tydligaste 4-4-2:an på svensk mark på länge. Särdeles intresserat av att pressa var man heller inte, och Hammarby kunde i lugn och ro spela igång bakifrån, från denna första inspark.

 

Mycket mer om den ungerska matchplanen fick vi inte veta. En första möjlighet för 1-0 kom fem minuter in, när Muamer Tanković och Tim Söderström kombinerade fram Daijan Bojanic i skottläge. 17-årige A-lagsdebutanten Martin Auerbach, som fick en svettig kväll, räddade och sög också in den retur som flera grönvita fiskade efter. En andra chans ordnade Mads Fenger som klev fram från mittlåset, debuterande Mohanad Jeahze och Bojanic som såg vänsterbackens löpning – men Paulinho fick en icketräff på inspelet.

 

Och en tredje chans, precis efter att brasilianske Weslen Junior dragit iväg och dragit bollen i David Ousteds burgavel, den resulterade. Imad Khalili mötte, Bojanic slog ut den till vänster, och Jeahzes inlägg vållade bekymmer för Auerbach. Boxningen blev halvdan och fångades upp på bröstet av Abbe Khalili, som sedan rakade dit 1-0. Målet blev matchavgörande då Hammarby aldrig bjöd in ungrarna på allvar, samtidigt som hopplocket heller inte förmådde spela sig fram till mycket.

 

Imad chippade precis över i 19:e minuten och Muamer fick på en skaplig volley efter samspel mellan Tim och Abbe knappa halvtimmen in. Och med 30 på uret gjordes 2-0, ett mål som Darijan låg bakom helt själv. Mittfältaren läste en ovanligt vågad ungersk sidledspassning just utanför egen halvmåne, lite till vänster ur grönvitt perspektiv, där han också kapades. Sedan stegade han fram och skickade in ett flackt frisparksmål invid bortre stolpen. 2-0 hade kunnat vara mer i paus, om Auerbach inte svarat för en både saftig och mör fotparad mot Abbe, efter nytt vägvinnande samarbete mellan Bojanic och Jeahze.

 

Therese Back

 

Till andra halvlek hade Puskás Akadémia synbarligen fått tränardirektiv att… smälla på lite. Redan varnade Tamás Kiss (ej att förväxla med den olympiske bronsmedaljören i kanot) delade efter 15-talet sekunder ut en eftersläng mot Paulinho, men skonades av det kroatiska domarteamet. Minuten därpå tvingades Mads Fenger göra hörna, efter vänsterbacken László Deutschs fina inlägg. Ousted plockade ner den bollen, och fick iväg en riktigt välriktad utspark som ”Mujo” tog med sig, i steget längs vänsterkanten och sedan nästan ända in i straffområdet. Nytt intressant frisparksläge, men här blev en variant misslyckad. En möjlighet hade ungrarna att skapa nerv – elva, avbytare och ledare vrålade unisont men förgäves då bollen spelades upp på David Fällmans arm, men från väldigt nära håll.

 

Vittringen för de gulklädda försvann, och matchen gick därmed åter ner i intensitet, så pass att man hann förundras över de egna smala hinderbanor av koner längs sidlinjerna som avbytarna kunde nyttja då bollservice-ansvaret låg på bänkarna. Och utan publik på arenan, så fascinerade ett ljud som en av ungrarna gav ifrån sig i presspelet. ”Tschk, tschk, tschk” lät det taktfast ur käften. Men plötsligt fick vi istället höra ett ljudligt klonk i bortalagets stolpe. Just inbytte Aron Johánsson, som ersatt en Tanković med känning, spelade med hjälp av Paulinho och Imad fram Darijan som avslutade i ramen från centralt läge.

 

Puskás försökte inte bara spela mer fysiskt, man stod också högre och fyllde på med fler, naturligt nog. Omställningsmöjligheterna lät inte vänta på sig för Bajen. Tim och Imad valde att avsluta själva istället för att söka Aron, utan att hitta rätt med skotten, och 3-0 var alltså nära flera gånger om. Men när matchen inte punkterades ordentligt, så kom Puskás in i en andra andning med runt kvarten kvar, och skapade ett par nästanlägen.

 

Men istället för nerv, så kunde Paulinho fastställa slutsiffrorna i 84:e, efter ett fint anfall. Johánnsson var storsint nog att, trots att han själv velat ha passningar för avslut genom sitt inhopp, osjälviskt servera brassen. Paulinho lade bollen tillrätta och förpassade den distinkt i bortre gaveln. Matchen i denna första utslagsrunda spelades av, och vid sidan av att Muamer tvingats byta, så kunde Hammarby helt smärtfritt ta sig vidare till nästa omgång.

 

 

Mattias Jansson

 

Foto, tumnagel: Bildbyrån

Startelva

1.
David Ousted
5.
David Fällman
6.
Darijan Bojanic
7.
Imad Khalili
8.
Jeppe Andersen
9.
Paulinho
13.
Mads Fenger
14.
Tim Söderström
17.
Abbe Khalili
22.
Muamer Tanković
30.
Mohanad Jeahze

Arena

Tele2 Arena

Avbytare

4
Richard Magyar
11
Vladimir Rodić
16
Gustav Ludwigson
20
Alexander Kačaniklić
23
Aron Jóhannsson
25
Davor Blažević
31
Aimar Sher

Domare

Mario Zebec (KRO)

Mål

 • 1-0 Abbe Khalili (14)
 • 2-0 Darijan Bojanic (31)
 • 3-0 Paulinho (84)

Kort

 • Tamás Kiss (30)
 • Zsolt Nagy (33)
 • Liridon Latifi (48)
 • Vladimir Rodić (89)

Byten

 • Muamer Tanković / Aron Jóhannsson (55)
 • Liridon Latifi / György Komáromi (61)
 • Weslen Junior / Marius Corbu (69)
 • Abbe Khalili / Alexander Kačaniklić (77)
 • Vladimir Rodić / Mohanad Jeahze (80)
 • Tamás Kiss / Benedek Kalmár (81)