Match | Hammarby - Shamrock Rovers

Träningsmatch, 2018-02-03 20:00


Hammarby

0:0

(0:0)

Shamrock Rovers

Hammarby

Shamrock Rovers

Mållöst i Bajens andra grönvita lägermöte

 

Efter en väl avvaktande första halvlek blev den andra ett mer tempofyllt steg i rätt riktning, när Bajen i kväll spelade 0-0 mot fjolårets irländska ligatrea. Shamrock Rovers tog sig ändå till vassare målchanser, men fick vänta till straffläggningen innan man fick hål på Benny Lekström. Inramningen, med två grönvita klackar på gott humör, var skarpare än vad som åstadkoms på planen denna kväll.

 

EM 2004-arenan Estádio Algarve i São João da Venda, med plats för 30 305 åskådare, hade kunnat kännas ödslig och lite ruggig i den elvagradiga februariaftonen. Men ett 50-tal Hammarby-anhängare fick något att bita i på läktaren, mot runt 200 tillresta från Dublin, och vi har genomlidit betydligt tristare inramningar under Superettan-åren. Bajen, i kväll med ordinarie grönvita dräkter mot bortaklädda Shamrock Rovers, fick fullt upp även på planen.

 

Det blev dock, tack och lov, ingen matchöppning likt den mot Jablonec senast. Istället var första halvchansen, minuten in, Hammarbys. Sander Svendsen spelade från höger in i brösthöjd mot Jiloan Hamad som försökte få kontroll på bollen i straffområdet, men bedömdes ha använt armen. Hela matchens vassaste läge skapade ändå irländarna, redan nio-tio minuter in. Dubbelläget uppstod via en bra, snabb kombination lite till vänster, med ett avslut som Benny Lekström fick sträcka ut ordentligt för att mota till högerhörna. Och i svallvågorna efter hörnan hittade Brandon Miele till Rovers-kaptenen Ronan Finn, vars kvicka avslut klonkade lågt i Lekströms vänsterstolpe.

 

Vikarierande högerback Dusan Jajic stod för en god insats på den positionen, och dryga kvarten in fodrades det att såväl han som Bjørn Paulsen fanns rätt positionerade, när irländarna fortsatte att trycka anfallspedalen i botten. Det tilläts man också göra – Rovers-backlinjen är kanske inte den bollsäkraste man sett, och med ett rejälare pressarbete från Bajens sida hade den fått bekymmer med uppspelen, där Gershon Koffie och Junior i så fall hade kunnat vinna fler andrabollar med sin placeringssäkerhet.

 

Enda riktiga möjligheten framåt i halvleken var Imad Khalilis, i 27:e minuten. Han vände in från sin högerflank och vände också fint bort sin förste motståndare, men avslutet – som såg ut att gå mot Kevin Horgans nätmaskor – ändrade riktning på mittbacken. Jajics hörna nickades sedan av Paulsen, men återigen var irländare i vägen framför eget mål. Halvtimmen in kunde Bjørn också ha fått straff med sig, då han såg ut att rivas ner av mittbackskollegan efter Imads frisparkslyftning, men domarna friade. Strax därefter var det vår tur att dra efter andan, då Junior blev sittande efter en duell, men även om Abdul-Halik Hudu ersatte och knäet lindats med is var det första beskedet lugnande.

 

Halvtidspausen med skvalhouse i högtalarna blev oväntat underhållande, då de flesta av ”Hoops”-supportrarna snarare såg ut att medverka i en Sultans of Ping FC-musikvideo än en med The Thrills, så att säga. En portugisisk väktare visade en ängels tålamod med den solglasögonprydde grabb som dansade rakt in i pausvärmningen, och ledde honom rätt. Bland de som där förberedde sig för inhopp till matchens andra hälft fanns Mats Solheim, som avlöste Neto Borges. Brassebacken fick, med Hammarbys 40-procentiga bollinnehav, inte samma utrymme i sin vänsterkorridor som mot Jablonec.

 

Den sett med HIF-ögon dittills avvaktande insatsen, där Shamrock (vars ligasäsong börjar om tolv dagar) tillåtits sätta agendan, blev lite mer resolut och offensivt tempostark i andra halvlek. Återigen blev dock halvlekens vassaste målchans irländsk, och tidig. Fem minuter in drog Finn till från högra straffområdeshörnet, och då Benny inte förmådde hålla returen var Dan Carr först på den – men den provspelande anfallaren (som 2017 representerade Karlstad BK av alla klubbar) fick inte bollen förbi Bajen-målvakten.

 

Kvarten in i halvleken var det riktigt nära framåt. Jajic bröt, Khalili avancerade och tunnlade Greg Bolger, och fick snabbt bollen tillbaka av offensivt centrale Jiloan Hamad. Efter att ha skurit in i skottläge sökte Imad målvaktens bortre burgavel, men utan att få tillräcklig skjuts på avslutet, som Horgan kunde mota. Strax därpå gjorde Hammarby ett trippelbyte som dels ytterligare ökade bolltempot på offensiv planhalva då Muamer Tanković och Pa Dibba ersatte Hamad och Svendsen med pigga ben, och dels gav oss en till titt på Kossounou Odilon i mittlåset när Degerlund fick vila.

 

Ändå kunde Bajen inte dra nytta av att spelövertaget ganska snabbt gled över i rätt favör. Horgan showade som siste spelare med en dribbling mot Dibba, och den hade nog kunnat sluta lite hur som helst. Detsamma gällde frisparken med fem minuter kvar, där Halik Hudu och Khalili stressat fram ett inkast och Tanković sedan fällts. Kennedy Bakircioglu, som i sällskap med Rebin Asaad ersatt Koffie och Leo Bengtsson i 79:e, klev förstås fram. Horgan hade nog gjort sin Youtube-läxa om Hammarby-kaptenen, och dirigerade frenetiskt trots att bollen lagts upp 35 meter från hans mållinje. Frisparken fastnade dock i muren, och HIF-spelarna hojtade förgäves om hands.

 

Således gick vi till straffavgörande om bonuspoängen. Graham Burke var säker, Tanković likaså. Lee Grace valde hårt och mitt i mål innan Bjørn stegade fram med ett brett leende och slog dit bollen välplacerat, till vänster om Horgan. Finns boll i tredje rundan gick in, och då Pa slog sin straff i ribban var det fördel Rovers. Benny var nära att ”kvittera” direkt, då han gick rätt på Carrs elvametersspark, men inte nådde ända ut mot stolproten. Och när Imad slagit sin straff över var det hela också över.

 

 

Hammarby ställs mot schweiziska Stade Nyonnais i en placeringsmatch på tisdag. Matchen har avspark klockan 17.00 svensk tid.

 

Mattias Jansson

 

Statistik, HIF-SRFC 0-0:

Skott 5-15 (2-9)
På mål 2-9 (1-5)
I ram 0-1 (0-1)
Hörnor 5-7 (3-5)
Orsakade frisparkar 11-14 (5-10)
Gula kort 1-0 (1-0) (Hamad)
Offsidelöpningar 4-1 (1-0)
Bollinnehav 42-58 (40-60)

 

Ytterligare matchfakta finns här.

 

 

Foto: Bildbyrån

Startelva

3.
Neto Borges
4.
Bjørn Paulsen
6.
Jiloan Hamad
7.
Imad Khalili
9.
Sander Svendsen
16.
Leo Bengtsson
17.
Dusan Jajić
19.
Junior
23.
Marcus Degerlund
27.
Benny Lekström
28.
Gershon Koffie

Arena

Estádio Algarve

Avbytare

Yusuf Habib Mansoor
4
Odilon Kossounou
10
Kennedy Bakircioglu
14
Pa Dibba
18
Rebin Asaad
20
Abdul-Halik Hudu
21
Oscar Krusnell
22
Muamer Tanković
25
Davor Blažević
77
Mats Solheim

Domare

Claúdio Pereira

Mål

Kort

  • Jiloan Hamad (28)

Byten

  • Junior / Abdul-Halik Hudu (38)
  • Neto Borges / Mats Solheim (46)
  • Marcus Degerlund / Odilon Kossounou (64)
  • Jiloan Hamad / Muamer Tanković (64)
  • Sander Svendsen / Pa Dibba (64)
  • Gershon Koffie / Kennedy Bakircioglu (79)
  • Leo Bengtsson / Rebin Asaad (79)