Match | Hammarby - Shonan Bellmare

Träningsmatch, 2019-02-08 14:00 (12:00 svensk tid)

Publiksiffra: 60

Hammarby

3:1

(1:0)

Shonan Bellmare

Hammarby

Shonan Bellmare

Enkel seger mot Shonan Bellmare

 

Tävlingspremiären mot Varbergs BoIS stundar och som ett led i förberedelserna inför Svenska Cupens gruppspel och resten av säsongen mötte Hammarby i dag också grönsvart motstånd. Mot en ung upplaga av gänget från japanska ligan hade Bajen inga större besvär och tvåmålssegern efter 1-0 i paus kändes i underkant, efter en stark grönvit andra halvlek.

 

Shonan Bellmare hade med sig starka 1-1 mot Dynamo Moskva från sin föregående Belek-lägermatch, men den spelades så sent som i går, och således var det en roterad och föryngrad trupp som tog sig an Hammarby. De grönvita ändrade om desto mindre jämfört med 1-0-vinsten mot St. Pölten i måndags, men nyligen anlände Jean Carlos de Brito tog plats som vänsterback, och Nikola Djurdjić som ju anslöt mitt i lägret på topp.

 

Bajen kopplade ett tidigt grepp om matchen och Darijan Bojanic visade redan efter två minuter fin fin känsla i högerfoten med en frisparksknorr sedan bollen studsat upp på armen på en av motståndarnas brassar, Rafael Dumas, men unge Kota Sanada i buren var med och tippade. de Brito gav också prov på goda takter och var delaktig i förarbetet till matchens första klara chans åtta minuter in, efter samarbete med Jeppe Andersen. Här tvåfotade sig Muamer Tanković förbi bevakningen och spelade in från vänster, och i boxen fyllde Andersen på med ett direktskott tätt över.

 

Strax därefter rann Wakatsuki, en av tre i ett speedigt och frenetiskt pressande japanskt anfall, igenom. Offsideflaggan kom aldrig upp, men en som inte stannade av var Davor Blažević, som starkt fotparerade avslutet. Vladimir Rodić blev i samma veva sittande med smärtor, men även om han gick ut och lämnade plats för Sander Svendsen, så handlade det inte om något värre än en lårkaka.

 

Svendsen var omgående delaktig i offensiven och låg bakom hörnan som resulterade i Hammarbys ledningsmål. Den slog Bojanic mot bortre ytan från höger, och där nådde Mads Fenger högst. Den danske mittbackens nick förlängde Tanković med pannan mot mål från nära håll, och innan avslutet nådde fram gick den på en japansk arm som inte hann undan. Straffen tog ”Mujo” hand om och den var tillräckligt välplacerad för att gå i nät, även om Sanada också gick till vänster.

 

Knappa halvtimmen in svarade Tim Söderström för en räd som, om den gett mer än ett nästanläge, hade vevats än mer i Bajenland under eftermiddagen. BP-mittfältsvärvningen tog emot bollen utanför eget straffområde och tempoväxlade sig förbi tre japaner – men Simon Sandberg hann inte riktigt fram för att slå in bollen framför mål, dit flera medspelare skyndade. Halvleken avslutades med ett par minuter av knallhård Shonen-press, där HIF-försvaret dock kunde freda sig.

 

Till andra halvlek genomförde Hammarby ytterligare tre byten. Mats Solheim, Leo Bengtsson och Imad Khalili äntrade den ganska svårspelade planen medan Sandberg, Bojanic och Tanković lämnade den. Med två minuter spelade Khalili ut till vänster, där Bengtsson och de Brito ordnade vänsterhörna. Imad skickade den utåtskruvat och Fenger revs onödigt ner – återigen straff med Mads involverad. Den här gången stegade Djurdjić, som varit sugen redan vid första straffsparken, fram. Sanada gick återigen rätt när serben valde andra hörnet, men utan att nå bollen.

 

Kvarten in gjorde en japansk back (vita tröjnummer på neonljusgul tröja blir vanskligt) det skickligt som inte slog brytningen i egen bur utan till hörna, då Khalili och Svendsen kombinerat till höger. I det spelavbrottet ersattes Söderström av Dusan Jajic centralt och Nikola av debuterande Zé Vitor. Inom någon minut hade Leo och Jean Carlos sedan varsitt fräsande skott, och Vitor var nära att hitta rätt direkt sedan Tubarão-polaren de Brito spelat in. Nära var det också sedan Mats nått Imad till höger för ett inspel som möttes med direktskott av Sander, men det täcktes och japanerna lyckades freda sig även då Zé ville få träff på returen. 2-0 kändes allt mer i underkant.

 

Trean hade mycket väl kunnat komma mitt i halvleken. Andersen vann boll och fick fördel av densamma, och hittade Bengtsson, som snabbt fördelade vidare till Vitor. Brassen såg ut att vända upp för eget avslut men spelade istället osjälviskt ut till Solheim och höger, där avslutet ur snäv vinkel gick tätt utanför bortre stolpen, och sånär också stöttes i öppet mål av fläkande Zé.

 

Å andra sidan hade Shonan kunnat reducera kort därpå, när Wakatsuki återigen rann igenom. Den här gången var han definitivt på rätt sida, men Davor var på friläget och gjorde hörna. På den slog Toichi Suzuki hål i luften då han tappades bort och fick en jättechans. Ytterligare rörigt bakåt blev det i slutskedet. Med kvarten kvar fick såväl Fenger som David Fällman avlösning efter stabilt mittlåsspel, men oredan kunde inte Odilon Kossounou och Marcus Degerlund skyllas för. Istället var det de Brito som fick kramp i 81:a – och Bajen valde att inte ersätta utan avrunda med trebackslinje och tio man.

 

Shonan tryckte på ganska eftertryckligt, men istället för en reducering stod Leo för matchens vackraste mål tillika det mest distinkta avslutet på lägret, med fem kvar av ordinarie tid. Vitor stod för framspelningen och Bengtsson tog sig in i straffområdet från vänster, innan han skickade in 3-0 via ribban.

 

4-0 kunde också ha åkt upp på anläggningens tavla minuten därpå, sedan Imad friställt Nikola (serben återvände i spel med tolv minuter kvar då just varnade Jeppe spelat färdigt), men chippen överlistade inte målvakten. Vid nästa läge, i 89:e, var det Djurdjić som slog passningen – både Sander och Zé var helt solokvist, men norrmannen hade befunnit sig på fel sida om ytterbacken och bedömdes inte ha visat ointresse för situationen snabbt nog.

 

Istället kunde Shonan putsa till siffrorna i den fjärde av fem tilläggsminuter. Ett företagsamt förarbete av en inbytt vänsterytter ledde till Kunitomo Suzukis avslut, likt Leos ribba in, men skottläget var följden av en snedträff då inhopparen själv försökt skjuta. Ingen alltför kännbar smolk efter den sammantaget stabila insatsen, och förstås viktigare att inga av skavankerna var allvarliga.

 

Mattias Jansson

 

Köp biljett till cupmötet med Varberg på den här länken!

 

Foto: hammarbyfotboll.se

Startelva

2.
Simon Sandberg
5.
David Fällman
6.
Darijan Bojanic
8.
Jeppe Andersen
11.
Vladimir Rodić
13.
Mads Fenger
14.
Tim Söderström
22.
Muamer Tanković
25.
Davor Blažević
28.
Jean Carlos de Brito
40.
Nikola Djurdjić

Arena

Belek

Avbytare

Zé Vitor
4
Odilon Kossounou
7
Imad Khalili
9
Sander Svendsen
16
Leo Bengtsson
17
Dusan Jajić
23
Marcus Degerlund
27
Gianluca Curci
77
Mats Solheim

Domare

Mål

 • 1-0 Muamer Tanković (18 (str))
 • 2-0 Nikola Djurdjić (48 (str))
 • 3-0 Leo Bengtsson (86)
 • 3-1 Kunitomo Suzuki (94)

Kort

 • Jeppe Andersen (79)

Byten

 • Vladimir Rodić / Sander Svendsen (14)
 • Simon Sandberg / Mats Solheim (46)
 • Darijan Bojanic / Leo Bengtsson (46)
 • Muamer Tanković / Imad Khalili (46)
 • Tim Söderström / Dusan Jajić (59)
 • Nikola Djurdjić / Zé Vitor (59)
 • Mads Fenger / Marcus Degerlund (74)
 • David Fällman / Odilon Kossounou (74)
 • Jeppe Andersen / Nikola Djurdjić (79)