Match | Hammarby - Trelleborgs FF

Allsvenskan, 2018-08-05 15:00

Publiksiffra: 21 834

Hammarby

1:0

(0:0)

Trelleborgs FF

Hammarby

Trelleborgs FF

MATCHVÄRD

Kontrollerad men nervig hemmaretur mot TFF

 

Hammarby bars fram av nära 22 000 i andra mötet med Trelleborg denna vecka, och svarade med en diger chansproduktion, även om det också brast i tempo emellanåt. I 60:e kunde Muamer Tanković hitta nätmaskorna, men det blev han ensam om. TFF lär få kriga för nytt kontrakt hela hösten, och hittade en praktchans till skrällpoäng i slutminuten – men i dag vann Johan Wiland duellen med Deniz Hümmet.

 

Efter att Söderbönorna fått ta sina tre poäng i molnigt men stabilt sommarväder på Södermalm, inleddes herrmatchen i Johanneshov i de lynnigaste av svenska augusti-omständigheter. Skyfallet inför avspark välkomnade det skånska bottenlaget, som ju föredrog ett betydligt strävare underlag i sin hemmamatch – men precis lagom till avspark tittade solen fram. Som upplagt för en ännu säkrare resa än i Bajens 3-1-bortaseger i måndags? Absolut. Så blev det egentligen också, även om nämnda räddning i 89:e sitter kvar på näthinnan. Klasskillnaden var lika tydlig nu.

 

I startuppställningen var Simon Sandberg tillbaka från start. David Fällman fick därmed inleda på bänken, precis som comebackande Imad Khalili, då sommarvärvade Junes Barny debuterade i elvan. Med utgångsposition till höger offensivt, även om Hammarby som vanligt växlade positioner friskt där framme.

 

Taktpinnen var grönvit direkt från avspark, med två tidiga halvlägen som resultat. Första målchansen vinkades av för Nikola Djurdjić, efter att ha ryckt sig förbi Lasse Nielsen med otillåtna medel, enligt assisterande domaren. Kanske rimligt, men de marginalerna var emot strax därefter, när Bjørn Paulsen såg ut att brottas ner av Robin Nilsson i straffområdet vid en högerhörna.

 

Kvarten in fick Jeppe Andersen en fin träff från 20 meter – som hade kunnat hamna rätt för egen maskin, men täcktes tätt utanför via ett fembackslinjeben. Halvvägs mot paus bjöds Hammarby på ett tillfälle då offsideflaggan stannade nere. Rejält aktive Sandbergs inspel gav Jiloan Hamad ett fint skottläge, där bollen dock förpassades över. Vicekaptenen skulle bli långt ifrån ensam om att få för mycket fot under bollen i dag.

 

Djurdjić bommade i nästa anfallsvåg ett försök att vinkla in avslutet från vänsterläget i bortre gaveln, efter en majestätisk Junior-bolltransport. De första ”men för fan!” hördes på läktarplats, men ljudnivån på sången skruvades också upp. Och visst borde 1-0 ha kommit knappa halvtimmen in, efter en fin Andersen-löpboll som Barny spelade in i boxen. Hamad skulle bara bredsida tillbaka mot Marko Johanssons vänsterstolpe, men bommade och avslutet smet utanför. Ännu närmre var Tanković, med en frispark då han själv gjorts ner, i nästa matchminut. Läget just utanför straffområdet, lite till vänster, lockade fler intressenter. Men det blev ett bra försök från ”Mujos” sida – i ribbans överkant.

 

TFF stack egentligen bara emellan i en sekvens. Zoran Jovanovic förde boll i en halvomställning, och tvingades ta ett avslut utanför, från behagligt avstånd. Värre kändes det då de blåvita faktiskt bet sig fast i och runt straffområdet därefter. Men när Felix Hörberg lämnade över inkastet för att det istället skulle kastas långt, varnades han för maskning. Kanske diskutabelt i sig, men rimligt och välbehövligt i stort. Inte minst släppte en del av stressen som smög sig på bland storpubliken, då eventuell irritation nu riktades mot bortalaget.

 

”Niko” fick ta emot många smällar i dag, och blev till exempel bryskt nedgjord med fem minuter till paus. Tanković avancerade efter den snabbt slagna frisparken och hade Barny med som alternativ, men gjorde egentligen inte fel som sköt själv… bortsett från att skottet gick, ja, över. Lasse Nielsen och Hörberg var så fokuserade på att fördröja nästa inkast vid sin högerlinje att man gav bort en av många hörnor, som HIF inte kunde utnyttja. Precis som i bortamötet fick dock Junior bra träff vid andrabollen efter en sista. Då hann Marko Johansson dock ner för att sträcka ut vid stolproten, och 0-0 stod sig inför andra.

 

Jasmin Sudić ersattes i paus av assisterande tränaren Magnus Andersson i mittlåset. 37-åringen fick flåset testat direkt, för Bajen höll ett bättre bolltempo, och hade med ett bättre inläggsspel – samt förstås bättre avslutskaliber – straffat skåningarna ordentligt. Jeppe hade bättre lycka med ett kort luft-inspel i 53:e, då landsmannen Bjørn försökte med en nick, men utanför.

 

Matchutvecklingen var definitivt tålamodsprövande, men också så ensidigt handbollsaktig att det började kännas betryggande. Precis då brände TFF en tre mot tre-omställning, då Freddie Brorsson misslyckades med att överlista Mads Fenger vid inspelet. Istället fick Hammarby äntligen utdelning just därefter. ”Jille” hittade Muamer med ett instick i boxen, och efter att ha fintat ner den framstörtande backen, kunde Hagebys stolthet trycka dit sitt femte allsvenska mål för året.

 

Bajen fortsatte inledningsvis att ösa på likadant, medan regnet som mest strilade. I nästa attack var Tanković nära att knoppa dit ännu ett mål. Och även 1-0-framspelande Hamad var nära, efter en briljant dragning till höger, men avslutet från snäv vinkel styrdes utanför via en TFF-back. Så fortsatte det. Andersen friställde Tanković mitt i halvleken, och avslutet blev en felträff, utanför. Sander Svendsen som byttes in kom till och skapade lägen men hotade, enligt egen utsago, fågellivet i omgivningen med sina avslut.

 

Hammarby gav sedan bort initiativet i och med Fällmans inträde på planen, med 20 minuter kvar. Inte för att det var något fel på insatsen – men när Paulsen flyttade ut på avlöste Sandbergs högerposition, fyllde han inte alls på i samma utsträckning som mot Dalkurd i förra hemmamatchen. Begripligt med tanke på den trots allt sköra ledningen, men tydligt något som gav TFF en syl i vädret.

 

Bajen var faktiskt lite tillbakapressat emellanåt i slutskedet. Det gick ett sus över läktarna när målskytten från i måndags, Hümmet, förgäves letade alternativ med bollen i sin ägo farligt nära hemmamålet. En kantfrispark lyftes in, och Alexander Blomqvist fanns i bortre ytan för ett förvisso kraftlöst avslut. Och med en minut kvar av ordinarie tid fick Hümmet sin praktchans, och nöp till vid straffpunkten, bara för att se Wiland klara.

 

Samtidigt krävdes det storspel från målvaktskollegans sida, i de grönvita omställningar som borde resulterat. fick ett skottläge serverat av Svendsen, men Johanssons räddning var lika vass som Djurdjićs pressade avslut. I nästa kontring var serben, efter Borges 80-meterslöpning i full fart med boll, väl osjälvisk som spelade vidare. Och när Kennedy Bakircioglu under sitt sju minuter långa inhopp tog fler maxfarts-djupledslöpningar än på många år, så fick han inte bollarna, utom när han tvingade fram en vass räddning med ett avslut från höger.

 

Som slutpunkt drog Djurdjić och Svendsen var sin kanon högt över, blev matchens sista bollträffar. Sällan lämnar Bajen-publiken så ambivalent efter en trepoängare, men segern bärgades trots allt, och nu gäller det att skruva på diverse reglage inför en helt annan uppgift om åtta dagar – Norrköping på bortaplan.

 

Boka din resa till ”Peking” med Bajen Fans på den här länken! I nästa hemmamatch tar HIF emot Örebro, och de biljetterna släpps under tisdagen.

 

Mattias Jansson

 

Foto: Bildbyrån

Startelva

1.
Johan Wiland
2.
Simon Sandberg
3.
Neto Borges
4.
Bjørn Paulsen
6.
Jiloan Hamad
8.
Jeppe Andersen
13.
Mads Fenger
14.
Junes Barny
19.
Junior
22.
Muamer Tanković
40.
Nikola Djurdjić

Arena

Tele2 Arena

Avbytare

5
David Fällman
7
Imad Khalili
9
Sander Svendsen
10
Kennedy Bakircioglu
16
Leo Bengtsson
25
Davor Blažević
77
Mats Solheim

Domare

Mohammed Al-Hakim, Köping

Mål

  • 1-0 Muamer Tanković (60)

Kort

Byten

  • Jiloan Hamad / Sander Svendsen (66)
  • Simon Sandberg / David Fällman (73)
  • Junes Barny / Kennedy Bakircioglu (86)