Match | Hammarby - Trelleborgs FF

Svenska Cupen, 2021-04-01 19:00


Hammarby

3:2

(1:0, 0:1, 2:1)

Trelleborgs FF

Hammarby

Trelleborgs FF

MATCHVÄRD

Kämpainsatsen gav cupavancemang

 

Hammarby var hämmat av virusspridningen i nästintill hela spelartruppen, men 1-0-målet som Jeppe Andersen efter visst dividerande noterades för redan nio minuter in, det såg ut att bli kvartsfinalens enda. Med två minuter kvar av en väl svängig andra halvlek fick dock TFF dit en straffkvittering. Två minuter in i förlängningen virkade Gustav Ludwigson in 2-1 och snart knoppade debuterande David Accam dit 3-1. Gästerna reducerade – men Bajen höll alltså undan.

 

Sent inpå avspark fick Darijan Bojanic beskedet att han skulle göra comeback som startspelare. Detta mot ett av cupens överraskningslag, som i december var en straffsparksläggning ifrån att ramla ur Superettan och i kväll var centimetrar ifrån att tvinga fram ett avgörande av samma slag. Bojanic, i sin balansposition bakom Jeppe Andersen och Abdul-Halik Hudu. I hans roll ingick förstås också offensiva fasta, som kantfrisparken Andersen ordnat efter att med åtta minuter på uret ha älgat fram längs högra sidlinjen. Vid lyftningen nådde Astrit Selmani högst – och nickskarven rakt på TFF:s Haris Brkic. En dov kroppsträff senare hade Andersen öppet läge. Offside, dömde domarteamet först, men sedan sjönk det in var ”framspelningen” kommit ifrån och Bajen kunde jubla.

 

Med 1-0 i ryggen var Hammarby länge rejält dominanta, om än utan att komma till de riktigt heta tillfällena att utöka ledningen. Flera gånger var visserligen fläkande anfallsduon Gustav Ludwigson och Selmani nära att komma åt inläggsbollar som inte minst offensive högerbacken Vladimir Rodić skickade in i boxen, och Akinkunmi Amoo hade stundtals riktigt skoj med de blåvita försvararna. Men boll och mål träffade i princip bara Hudu, som 25 minuter in försökte vinkla dit avslutet efter sitt genombrott till vänster – fast skottet hamnade inom Hampus Nilssons räckvidd.

 

Hudu fick en hel del törnar under det som blev en riktig kvällsmangling. Som med 30 minuter på uret, då Johan Blomberg kastade sig in mer än sent mot ghananen. Det gula kortet var givet, men den förre AIK-yttern brydde sig inte mer om det än att han i nästa spelsekvens stämplade Mohanad Jeahze. Sedan fick Bajen fart även på chansproduktionen. Jeahze serverade Ludwigson som skaffade sig utrymme för ett vänsteravslut, men sköt utanför. Ludwigsons nästa möjlighet lät bara vänta på sig i en minut. Framskarvad i friläge av Selmani fick han dock se skottet räddas av Nilsson. Blomberg levde inte bara farligt, utan utgjorde också den enda tillstymmelsen till offensivt TFF-hot. På tilläggstid nickade han i backen och tätt över.

 

Bildbyrån

 

Även om ledningen bara var ett mål i paus, så hade HIF dittills tillställningen under full kontroll. Det kan man inte riktigt säga om andra halvlek. TFF var klart bäst under de inledande fem minuterna, medan Hammarby hade en bra men ungefär lika kort period därefter. Frejdigt – men inte chansspäckat. Dzenis Kozica kombinerades fram till ett avslut med halvtimmen kvar, där Oliver Dovin dock enkelt kunde göra hörna. Pausinbytte mittbacken Ouattara Aziz gav sig med dryga kvarten kvar iväg på en offensiv räd som mynnade ut i ett jätteläge för Andersen, som dock bara fick halvträff. Annars såg vi ut att gå mot en kämpabetonad, rättvis uddamålsseger.

 

Men då tre minuter återstod av ordinarie tid låg bollen på Bajens defensiva straffpunkt. Blomberg drogs i armen av Jeahze, vilket assisterande domaren uppmärksammade. Dovin gick åt rätt håll – men Petar Petrovics straff satt över målvakten. Fem minuter var tillagda – och med 94.55 på matchuret revanscherade sig sånär både Jeahze och Ludwigson. Inspelet från vänsterbacken möttes med ett till synes perfekt direktskott från nära håll, men Nilsson lyckades dröja sig kvar med foten i förflyttningen och tog därmed tillställningen till förlängning.

 

Henric Wauge

 

Där återtog Bajen ledningen nästan omgående. Med halvannan minut spelade skickade Mads Fenger, som fick flytta runt på flera defensiva positioner i kväll, fram ett uppspel till Jeahze. Denne skar in och sökte Ludwigson med inspelet. På vägen hoppade sent inbytte Imad Khalili över bollen – så att Simon Amins försök till brytning istället blev till en stickare som Ludwigson påpassligt trängde sig först på. Från nära håll fick han iväg en strumprullare, tillräckligt välplacerad för att ställa målvakten.

 

2-1 i 92:a följdes av 3-1 i 99:e. Utökningen var frukten av ett samarbete mellan inbytta Mayckel Lahdo och David Accam, där den sistnämnde debutanten presenterade sig på bästa sätt. Efter Lahdos högerhörna fick han en ny möjlighet till inlägg och i första ytan kom Accam upp perfekt. I sin första match på svensk mark sedan 2014 placerade han nicken otagbart i bortre burgaveln. Det sista som hände i första förlängningskvarten var visserligen att Dovin fick utjämna i vassa fotparader när Petrovic höll sig framme och sköt. Nu skulle det väl ändå vara avgjort?

 

Ändå inte. TFF:s profilvärvning Dzenis Kozica gjorde match av slutskedet när han i 109:e minuten språnglobbnickade dit 3-2-reduceringen, vid en andraboll efter hörna. Och efter två timmars fotboll, i 120:e, såg Petrovic ut att vinkla dit ett målskott som ju hade inneburit straffläggning. Det var bara det att Fredrik Liverstam, den erfarne mittbacken som inte oförtjänt utsetts till bäste spelare hos gästerna, fick avslutet på sig någon meter framför passerade Dovins mållinje. Således var Hammarbys semifinalplats säkrad.

 

 

Nu gäller i princip bara en enda sak i 63 timmar – återhämtning. Arenaderbyt mot dom blårandiga, med en cupfinalplats mot Häcken i potten, går nämligen av stapeln redan nu på söndag klockan 13.00.
 

 

Mattias Jansson

 

 

Foto överst: Bildbyrån

Startelva

5.
Mohanad Jeahze
6.
Darijan Bojanic
8.
Jeppe Andersen
11.
Vladimir Rodić
13.
Mads Fenger
16.
Gustav Ludwigson
19.
Abdul-Halik Hudu
21.
Astrit Selmani
23.
Jón Gudni Fjóluson
24.
Oliver Dovin
33.
Akinkunmi Amoo

Arena

Tele2 Arena

Avbytare

1
David Ousted
2
Simon Sandberg
7
Imad Khalili
15
Mayckel Lahdo
20
David Accam
26
Ludvig Svanberg
32
Aziz Mohammed Ouattara

Domare

Joakim Östling, Göteborg

Mål

 • 1-0 Jeppe Andersen (9)
 • 1-1 Petar Petrovic (88 (str))
 • 2-1 Gustav Ludwigson (92)
 • 3-1 David Accam (99)
 • 3-2 Petar Petrovic (109)

Kort

 • Johan Blomberg (31)
 • Jeppe Andersen (38)
 • Akinkunmi Amoo (63)
 • Fritiof Björkén (66)
 • Astrit Selmani (75)
 • Fredrik Liverstam (81)
 • Haris Brkic (101)
 • Mouhammed-Ali Dhaini (112)

Byten

 • Darijan Bojanic / Aziz Mohammed Ouattara (46)
 • Jón Gudni Fjóluson / David Accam (64)
 • Mattias Håkansson / Petar Petrovic (68)
 • Akinkunmi Amoo / Simon Sandberg (77)
 • Henry Offia / Abdul Fatawu Safiu (78)
 • Vladimir Rodić / Mayckel Lahdo (86)
 • Astrit Selmani / Imad Khalili (86)
 • Johan Blomberg / Mouhammed-Ali Dhaini (91)
 • Simon Amin / Måns Söderqvist (106)