Match | Hammarby - Varbergs BoIS

Svenska Cupen, 2019-02-18 19:00

Publiksiffra: 11 140

Hammarby

3:0

(1:0)

Varbergs BoIS

Hammarby

Varbergs BoIS

Smakstart med sagoslut i cuppremiären

 

Bajen övertygade inte alltid spelmässigt i en lite kantig tävlingspremiär, men tjatigt eller ej – det är mitten av februari. 11 151 fick i gengäld se tre vackra mål mot Varberg. Även om Robin Book prickade såväl stolpe som ribba för de grönsvarta var den programenliga trepoängaren aldrig hotad. Och slutpunkten, Odilon Kossounous förarbete till Mats Solheims 3-0, fick klackläktarna att gunga i ivoriansk-norsk samba.

 

Det var nog för väl att Svenska Cupens första gruppspelsmatch började som den gjorde, med ett tidigt och galant grönvitt mål. Inte turligt som i att det då var oförtjänt på något sätt; Bajen visade omgående att det inte skulle bli fråga om någon 2017-repris mot Varberg, och trummade på tills målet kom. Sex minuter in såg Jeppe Andersen att Simon Sandberg, sin vana trogen, fyllt på i hela sin högerkorridor. Inspelet var lika precist som Nikola Djurdjićs löpning och serben kunde enkelt raka dit 1-0.

 

Albin Svensson, 19-åringen som anslöt från Hallands-grannen Tvååker inför fjolårssäsongen då han noterades för en Superettan-match, tvingades vittja nätet efter Hammarbys första avslut mot hans bur. Vi höjde lite på ögonbrynen åt att August Strömberg inte fick förtroendet, då han blixtvärvats i och med Matt Pyzdrowskis sjukskrivning tidigare i början av veckan och gjort 185 gånger fler framträdanden i näst högsta serien. Men varken den forne Degerfors-keepern eller den maskprydde jänkaren till Bajen-spöke hade kunnat stå emot i afton.

 

I den grönvita startelvan tävlingsdebuterade Dennis Widgren och Tim Söderström. Den senare nådde en bredare publik än träningsläger-tittarna med sina ryck från stillastående till storslalom. På läktarna drogs det dock efter andan knappa kvarten in. Robin Book friställdes väl simpelt till vänster och sköt lågt, i Davor Blaževićs bortre stolpe. BoIS ställde visserligen upp med en fembackslinje, men pressade frimodigt, vilket satte Bajen i gungning under ett par perioder i matchen.

 

Halvvägs mot paus var 2-0 nära. Den här gången serverade Sandberg breddande, till Vladimir Rodić som nådde Djurdjić med ett kvickt inlägg. Motlägget då Svensson parerade hamnade hos Sander Svendsen, som inte fick vinkel eller ordning nog på avslutet. Norrmannen slog dock till med en drömfrispark efter en halvtimme – trodde vi. Efter att ha tvåfotat bort förste BoIS:are och ilskekapats av näste överraskade Sander med att söka bortre krysset, trots att bollen lagts upp nära kortlinjen. Den bollen satt, stolpe in, men samtidigt blåste domaren för att frisparken skulle gå om.

 

Svendsen lackade ur och sänkte tvåmannamuren med nästa försök, innan andrabollen skickades… ja, till måsarna i Sjöstan, ungefär. Men sedan kammade han sig i silverrävsfrippan och skapade jättelägen för sina lagkamrater; Muamer Tanković rundade keepern men hann sedan inte näta, och Jesper Modigs brytning till hörna var nästintill dumdristig, men precis.

 

1-0 var ett rimligt pausresultat, och landets största publik i denna första gruppspelsomgång fick sedan se en kantigare andra halvlek. Ur de 45 minuterna kommer vi att glömma Books andra ramträff och den nonchalanta slutkvarten, och istället veva Hammarbys båda mål under hela vårvintern. Tio minuter in i halvleken kom det första – Nikola skickade iväg en halvvolleyboll efter bortafrispark, mot mittcirkeln där både Vladimir och Sander fanns. I två mot en-läget fick norrmannen äntligen glänsa igen – soloaktion från mittplan med skottfintad back och bortgjord burväktare, och bredsidan i öppet mål var såklart efterlängtad.

 

Med halvtimmen kvar släpptes Imad Khalili och Mats Solheim in, och tio minuter därpå gjorde omsusade Odilon Kossounou tävlingsdebut. Den nyblivne 18-åringen tog dock över Söderströms balansroll snarare än den tänkta positionen i mittlåset, och det kanske är efterhandskonstruerat, men känslan efter slutsignalen var att detta test bjöd in Varberg i matchen igen. Att bortatränaren sagt åt sina tröttkörda spelare att ”okej, nu så”.

 

De grönsvarta hittade en andra andning och 68:an Astrit Seljmani på topp är knappast Jagr-elegant, men påpasslig, och nära frilägen flera gånger om samtidigt som Bajen har en del av slipa på i omställningsspelet – för kontringslägen bjöds det på. Med tre minuter kvar av ordinarie tid sköt Book efter en snabb vänsterattack, direkt och i ribbans undersida. Returen fastnade någonstans i Solheims lekamen, varpå Blaževićs fotparad stoppade nästa avslut.

 

Och som sagt, då är det trevligare att komma ihåg det som hände med 93 minuter på uret istället. En sista möjlighet att kontra till 3-0 kom, och naturligtvis tog Odilon huvudrollen i förarbetet. Mittbacken lurades omkull med högern, keepern var chanslös vid skarvpassningen i sidled till Mats, och Odilon kunde börja jubla med kortsidan redan när ”Matscelo” satte dit bredsidan… och lyssna till ramsan han redan fått efter slutsignalen, för att sedan med benägen hjälp av ”Mujo” ge klacken en sång tillbaka.

 

Matchfakta finns här.

 

Foto: Therese Back

Startelva

2.
Simon Sandberg
3.
Dennis Widgren
5.
David Fällman
8.
Jeppe Andersen
9.
Sander Svendsen
11.
Vladimir Rodić
13.
Mads Fenger
14.
Tim Söderström
22.
Muamer Tanković
25.
Davor Blažević
40.
Nikola Djurdjić

Arena

Tele2 Arena

Avbytare

4
Odilon Kossounou
6
Darijan Bojanic
7
Imad Khalili
16
Leo Bengtsson
27
Gianluca Curci
31
André Alsanati
77
Mats Solheim

Domare

Magnus Lindgren

Mål

 • 1-0 Nikola Djurdjić (7)
 • 2-0 Sander Svendsen (56)
 • 3-0 Mats Solheim (94)

Kort

 • Dennis Widgren (22)
 • Sebastian Möller (33)

Byten

 • Vladimir Rodić / Imad Khalili (60)
 • Dennis Widgren / Mats Solheim (60)
 • Sebastian Möller / Daniel Krezić (64)
 • Tim Söderström / Odilon Kossounou (68)
 • Nahom Netabay / Perparim Beqaj (68)
 • Keanin Boya / Erik Zetterberg (81)