Match | HJK Helsingfors - Hammarby

Träningsmatch, 2019-01-26 13:45

Publiksiffra: 600

HJK Helsingfors

3:1

(0:0)

Hammarby

HJK Helsingfors

Hammarby

Rysskyla sänkte Bajen i Helsingfors

 

Hammarby hade ett klart grepp om spelet i första halvlek, i herrarnas bortamöte med HJK, men såväl de riktigt klara lägena som målen uteblev. Tidigt i andra nickade Vladimir Rodić in ett logiskt ledningsmål, men tre väl givmilda omställningslägen senare stod 3-1 till hemmalaget på inomhushallens resultattavla, efter en lite grinig match och två mål av en provspelande Zenit-tonåring. Läropengar som förstås är bättre att tillgodogöra sig i januari än senare på året.

 

Nog för att det blev rätt grinigt senare, men matchens första tuffa duell var sjysst. Nikola Djurdjić satsade då rejält för att pressa åt sig bollen av en HJK-försvarare med ett rungande motlägg och en bröstvärmare, i uttryckets jobbigaste innebörd, som resultat. Serben reste sig i vanlig ordning – och Bajens höga press fortgick.

 

Men den konkreta utdelningen var alltså sparsam. ”Niko” kombinerades igenom av Leo Bengtsson men hann inte få fason på bollen innan kortlinjen, Vladimir Rodić ordnade en hörna som Mats Solheim nickade utanför och Muamer Tanković var halvnära att skapa möjligheter åt de offensiva kamraterna. 0-0 i paus mot ett generationsväxlat HJK som inleder tävlingssäsongen redan på tisdag – logiskt.

 

Precis som damerna gjorde herrarna fyra byten i halvtid. Dusan Jajic, som inledde till höger i försvaret, klev upp på innermittfältet då Simon Sandberg kom in istället för Marcus Degerlund, och det mest centrala området lämnade Darijan Bojanić – som mot Frej utgick han från vänster i andra halvlek. Det gav tidig utdelning. Fem minuter in i halvleken gjorde Bojanic bort dubbel bevakning längs kanten och fick på en perfekt lyftning mot bortre delen av straffområdet, där Rodić mötte med en enkel men elegant nick i nät.

 

Davor Blazević hade dittills inte haft mycket att stå i, men han tvingades kröka rygg tre minuter efter Bajens ledningsmål. HJK ställde om, HIF ropade på offside – Blazević klarade det första avslutet men kunde inte stå emot då ytterligare två finländare hade fritt spelrum i boxen. Det blev Aleksi Pelvas, som ju har lättare att göra mål på Hammarby än han hade att näta för Falkenberg, som utjämnade för moderklubben.

 

Ytterligare fem minuter därefter fick Bajens försvar stifta bekantskap med HJK:s provspelande anfallare… även om man ju inte hinner bli så tajta med varandra då bollen tappas i en dålig yta på mitten medelst en indianare. Den 18-årige ryssen, som senast lirat med Zenits andralag, rann igenom och avslutade lika kallt som välplacerat, utan chans för Davor.

 

Riktiga olycksminuter efter fullträffen framåt, som blev helt avgörande för matchens utgång. På sedvanligt försäsongsmaner blev spelet ryckigare i takt med att byten genomfördes, även om HJK gjorde de flesta. Och de grönvita hade märkbart besvärligt att få upp tempot i sitt anfallsspel, samtidigt som matchbilden ju blev allt mer gynnsam för den blåvita kontringsfotbollen – till skillnad från vid tidigare års möten var det inte genom sevärt och bolltryggt trillande som HJK imponerade mest i dag – även om vi fick se glimtar i slutskedet.

 

Närmast att ordna 2-2 var pausinbytte Sander Svendsen, som inte tvekade i avslutslägena och med knappa 20 minuter kvar tvingade 19-årige Robin Källman att sträcka ut alla sina 200 centimeter för att rädda. Därefter hade alltså HJK bättre kontroll på läget. Fast det var genom ännu en omställning som Tarasov, i första mötet med sin presumtiva hemmapublik, stod för ännu en blixtsnabb löpning i djupled – och ännu ett kliniskt avslut. Tonåringen torde ha stärkt sin karriärs aktier en aning denna lördag. Förvisso var 3-1 mest att beteckna som motsvarigheten till ett hockeymål i tom bur, men förstås mindre skoj likväl. Nu är det, som vanligt vid den här tiden på året, bara att fortsätta slipa.

 

Mattias Jansson

 

Foto: hammarbyfotboll.se

Startelva

5.
David Fällman
6.
Darijan Bojanic
8.
Jeppe Andersen
11.
Vladimir Rodić
16.
Leo Bengtsson
17.
Dusan Jajić
22.
Muamer Tanković
23.
Marcus Degerlund
25.
Davor Blažević
40.
Nikola Djurdjić
77.
Mats Solheim

Arena

Talihalli

Avbytare

Oliver Nnonyelu Dovin
2
Simon Sandberg
4
Odilon Kossounou
9
Sander Svendsen
14
Tim Söderström
20
Abdul-Halik Hudu

Domare

Mål

  • 0-1 Vladimir Rodić (51)
  • 1-1 Akseli Pelvas (54)
  • 2-1 Ivan Tarasov (59)
  • 3-1 Ivan Tarasov (86)

Kort

Byten

  • Marcus Degerlund / Simon Sandberg (46)
  • Jeppe Andersen / Odilon Kossounou (46)
  • Leo Bengtsson / Tim Söderström (46)
  • Nikola Djurdjić / Sander Svendsen (46)
  • Muamer Tanković / Abdul-Halik Hudu (60)
  • Vladimir Rodić / Leo Bengtsson (85)